Festa dolça

El món de la pastisseria celebra la seva gran gala: aquests són els premis del 2023

El món de la pastisseria celebra la seva gran gala: aquests són els premis del 2023
3
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

La Gran Gala de la Pastisseria 2023 va reunir aquest diumenge més de 300 persones vinculades a l’ofici pastisser a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. Es tracta de la festa anual que celebren de manera conjunta els gremis de Barcelona i Girona.

Durant la gala, es va entregar el premi al personatge més dolç a Laia Sanz, 14 vegades campiona del món de trial i sis vegades campiona del món d’enduro i gran amant de la pastisseria.

També es van entregar 10 reconeixements especials a pastissers i pastisseres de les dues demarcacions. Són aquests:

Trajectòria professional (Barcelona): Mercè Canal (Mervier Canal)

Mercè Canal és la fundadora, junt amb el seu germà Xavier, de la pastisseria Mervier Canal (Calvet, 15, i Muntaner, 566, Barcelona). Fills de Puig-reig, van obrir el seu primer establiment al carrer de Calvet el 1970 i des d’aleshores Mercè Canal és la cara visible d’una de les pastisseries artesanes de més renom a Barcelona.

Trajectòria professional (Girona): Narcís Masvidal (Masvidal, a Torroella de Montgrí)

Va obrir la seva pastisseria el 1989 al passeig de Catalunya de Torroella i des d’aleshores elabora de manera artesanal els seus pastissos amb productes de temporada i de proximitat. Entre tots, destaca el Montgrí, una pasta de full amb crema típica de la zona.

A la fita aconseguida: Lluc Crusellas (El Carme, a Vic)

Amb només 27 anys, s’ha convertit en el guanyador del World Chocolate Masters més jove de la història amb el seu elefant de xocolata de tres metres d’alçària i 170 quilograms. Format a l’Escola Hofmann i a Espai Sucre, va començar a la pastisseria de Josep Maria Rodríguez i ara lidera la proposta d’El Carme, a Vic.

Projecte innovador: Jon García (Jon Cake, a Barcelona)

Enginyer aeronàutic de formació, als 27 anys Jon García va pegar un cop de volant en la seva vida i ho va deixar tot per la cuina i la pastisseria. Va treballar a El Celler de Can Roca, La Tasquería i Lera, i en ple confinament va crear Jon Cake, un negoci d’èxit centrat en els pastissos de formatge artesans.

Pastissers emprenedors: Sergi i Eduard Quer (Quer, al Port de la Selva)

Són la cinquena generació de la pastisseria Quer, que va començar com a fleca i va anar incorporant pastisseria, brioixeria i xocolata en forma de bombons. Sergi i Eduard Quer han introduït noves tècniques de pastisseria, amb noves textures i sabors, i una consciència de producte més saludable.

Pastisseria en entorn rural: Mir (Sant Pau de Segúries, Ripollès)

Amb Marc Mir i Mireia Caballero al capdavant, destaca pels seus pans artesans amb massa mare, de fermentació en calaix de fusta i fets amb forn de llenya, però també pels seus pastissos amb productes de primera qualitat i per la seva xocolata d’elaboració pròpia.

Relleu generacional: Àlex Lera i Alexandra Navarro (Sant Llehí, a Sant Antoni de Vilamajor, Vallès Oriental)

Reben el reconeixement per com han donat continuïtat a la pastisseria familiar de la petita localitat de Sant Antoni de Vilamajor, al costat del Montseny. Lera és la segona generació al capdavant de l’obrador. El 2017, junt amb la seva parella, va crear les xocolates Exalta, amb sorprenents combinacions de sabors.

‘Alumni’ de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona: Maurici Cot

Des de la seva pastisseria especialitzada a Llinars del Vallès, prepara productes artesanals per a persones intolerants al gluten i la lactosa (intolerància de la qual ell mateix va ser diagnosticat anys enrere).

Medalla d’or de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona: Saray Ruiz

Saray Ruiz és antiga alumna de l’EPGB i avui una de les docents de referència del centre. El 2021 es va proclamar millor xocolatera d’Espanya i va guanyar el trofeu Lluís Santapau.

Reconeixement per la seva aportació i ajuda al Gremi: Oriol Baylina

Notícies relacionades

Baylina va ser primer pastisser i ara fotògraf. És net del fundador de la pastisseria barcelonina del mateix nom, fundada el 1899.

Després de l’entrega de guardons, els assistents van poder disfrutar d’un sopar còctel amb propostes de Jordi Roca (El Celler de Can Roca i Rocambolesc), Jordi Vilà (Alkimia), Hugo Muñoz (Ugo Chan), Roberto Martínez (Tripea) i Miquel Antoja (Foodlona). Baluard va servir el pa, i les postres van anar a càrrec de Lluc Crusellas (World Chocolate Master 2022), Jon García (Jon Cake) i els mestres pastissers i professors de l’EPGB Saray Ruiz i José Romero.