¡Amunt les copes!

Set rosats per beure amb estil aquest estiu

  • Una selecció de vins que fan olor de vacances i temps lliure: de Ribera del Duero a xampany, passant per Navarra o El Bierzo

Set rosats per beure amb estil aquest estiu

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Dins del món del vi, els rosats sempre han tingut una (certa) mala fama. Sospites sobre barreges de raïm sense ordre ni concert –o fins i tot de vins– en temps pretèrits han portat que el vi negre i el blanc sempre hagin mirat per sobre de l’espatlla aquest tercer en discòrdia. Tanmateix, el rosat torna a cotitzar a l’alça. Vinificacions acurades i preocupació per l’origen estan en la base de noves i seductores referències: perfectes per als mesos càlids de l’any. Com aquestes.

1. Rita (Bodegas Habla)

Un vi al més pur estil dels rosats provençals però amb el segell de qualitat del celler extremeny. D’un atractiu color rosat i amb aromes i sabors cítrics, de fruites vermelles i flors com la violeta, és un ‘rosé’ que no desentona mai en un àpat d’estiu mediterrani en què hi hagi arròs mariner pel mig o una selecció de tapes lleugeres. El preu és de 23,50 euros.


2. Viñedo Cinco (Bodega Señorío de Sarriá)

Dir vi rosat a Espanya és parlar de la DO Navarra. Viñedo Cinco de Señorío de Sarriá està elaborat a partir de garnatxa de vinyes velles mitjançant la tècnica de la sagnia, que permet treure tot el potencial aromàtic de la pell del raïm negre. El resultat és un vi de color vermell carmesí, en què els fruits vermells i els tocs de llaminadura dominen tant al nas com a la boca. Perfumat i saborós, va bé amb plats de pasta o de verdures. El preu és de 6,50 euros.


3. El Rosado 2021 (Bodega Pagos de Anguix)

Ribera del Duero també és el bressol de formidables ‘rosés’. Un exemple n’és El Rosado de Pagos de Anguix, vi ecològic que barreja dos grans de raïm, negre fi i picapoll major. Ecològic, passa tres mesos en bota, cosa que fa que tingui prou personalitat per maridar bé amb carns blanques o peixos a la brasa. Ah, aguanta bé a l’ampolla, un punt extra per als previsors que ja pensen no només en el que beuran aquest estiu sinó en el que prendran en els següents. El preu és de 17,25 euros.


4. Aire de Protos 2021 (Bodegas Protos)

No sempre el ‘remix’ de raïm negre i blanc surt malament. En aquest cas, ens trobem ull de llebre –un 60% del total–, garnatxa, picapoll, verdejo, macabeu, ‘sauvignon’ blanc i syrah. El resultat és un vi de la DO Cigales en què es barregen fruites vermelles, d’os i fins i tot notes tropicals. Un festival per a les papil·les gustatives que, gràcies a la seva criança amb el pòsit, també té cos i personalitat. Va molt bé amb marisc o fins i tot ‘sushi’. El preu és de 8,75 euros.


5. Ayala 14 (Maison Ayala)

Creuem el Pirineu per enamorar-nos d’un xampany que corprèn com un bon amor d’estiu. Ayala 14 sorgeix d’un acoblament de cinc ‘grand crus’ (els límits de gamma, per entendre’ns) i reuneix l’essència de les millors parcel·les d’aquesta ‘maison’ francesa. Fruites tropicals, tocs minerals, picants, subtils notes de pastisseria..., complexitat a cabassos per a un vi en què cada copa és un gaudi absolut. Ideal per acompanyar amb... tot. El preu és de 105 euros.


6. Conde de San Cristóbal Flamingo Rosé 2021 (Bodega Conde de San Cristóbal)

Notícies relacionades

L’origen sempre importa, lògicament també en els rosats. Un exemple n’és aquest vi de Ribera del Duero, creat a partir de negre fi procedent de Camino del Ropero, una de les millors parcel·les del Pago de Valdestremero, situada a 900 metres d’altitud. Amb la frescor com a bandera, aquí caben aromes de fruita vermella i notes de iogurt. Un vi embriac, de tons salmonats, que pot ser la millor companyia dels llargs aperitius de l’estiu. El preu és de 22,5 euros.


7. Pago de los Abuelos (Bodega Pago de los Abuelos)

Raïm ‘mencía’, vinyes velles plantades el 1902 i una situació privilegiada a 600 metres d’altitud. Amb aquests elements, aquest rosat elaborat per l’enòleg Nacho Álvarez a El Bierzo no podia sortir malament. El resultat és un vi complex però fresc, en què les notes minerals i les florals s’entremesclen amb harmonia. Ideal per maridar amb formatges i arrossos. El preu és de 20 euros.