Glops memorables

5 vins d’antologia... i de plaer

  • Els nous anys de l’exclusiva col·lecció Antologia Miguel Torres, de Família Torres, aposten per l’hedonisme: més acidesa i més fruita que fusta

Jordi Elias

5 vins d’antologia... i de plaer
5 vins d’antologia... i de plaer

/

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Família Torres ha presentat els nous anys de la col·lecció Antologia Miguel Torres, els seus vins més exclusius i emblemàtics: Milmanda 2019, Mas La Plana 2018, Reserva Real 2018, Grans Muralles 2018 i Mas de la Rosa 2019. Pertanyen a tres denominacions d’origen i dos anys molt diferents entre ells, que reflecteixen la singularitat de la vinya des del vessant més hedonista i gastronòmic.

Frescor i elegància són les seves característiques principals. «Són vins amb més acidesa en els quals prioritza la fruita per sobre de la fusta, es busca el millor equilibri per mostrar el seu vessant més hedonista», assenyala Miguel Torres Maczassek, cinquena generació del celler durant el tast de presentació que ha fet a Vilafranca del Penedès al costat del director tècnic, Josep Sabarich.

Mas La Plana 2018

Mas La Plana 2018 és el resultat de gairebé 50 anys treballant i coneixent cada parcel·la de les 29 hectàrees que té la finca, cultivada avui sota els principis de la viticultura regenerativa per crear un ecosistema natural que permeti recuperar la fertilitat dels terres, frenar-ne l’erosió, incrementar la biodiversitat i lluitar contra el canvi climàtic. «És un vi que encara es mostra jove i que tindrà una molt bona evolució en ampolla per les característiques de l’any», avança Josep Sabarich. A més, el 2018 va ser un any fresc per al Mediterrani, ja que la primavera va ser plujosa i l’estiu, sec, condicions que van afavorir una maduració pausada del raïm i això, al seu torn, va permetre mantenir l’acidesa.

Reserva Real 2018

Amb Reserva Real 2018, el segon Penedès de la col·lecció, la frescor de l’any també es percep en el vi, tot i que no tant com a Mas La Plana, ja que els sòls aquí tenen menor capacitat de retenció de l’aigua. Les tres varietats que conformen aquest vi es treballen per separat i busquen un perfil més clàssic amb maceracions més llargues que li confereixen una bona estructura en boca i tanins més marcats.

Grans Muralles 2018

També de l’any 2018 però procedent de la Conca de Barberà, a prop del monestir de Poblet, és el Grans Muralles 2018, primer exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals que porta a terme Família Torres des dels anys 80. Grans Muralles va néixer el 1996 com un cupatge de varietats autòctones, entre elles l’ancestral garró. Avui manté cinc varietats amb presència majoritària de carinyena, que li aporta estructura, i garnatxa, que li aporta fruita, si bé les altres varietats –querol, monastrell i garró– també deixen empremta. En boca, Grans Muralles 2018 mostra la frescor de l’anyada, embolicada de finor, longitud, tensió i bona capacitat d’envelliment.

Mas de la Rosa 2019

Notícies relacionades

Al contrari del 2018, l’any 2019 va ser més aviat sec i de temperatures normals. Mas de la Rosa 2019 és l’expressió de la vinya d’1,9 hectàrees de ceps que tenen més de 80 anys, situada a Porrera. És el quart any d’aquest vi impulsat per Miguel Torres Maczassek, que va quedar enamorat de la vinya per la seva bellesa. Un vi delicat i hedonista, de carinyena i garnatxa, dels quals s’extreu l’essència, amb maceracions més curtes. «Busquem que transmeti delicadesa i elegància, que és la nostra manera d’entendre aquest paisatge», afirma Miguel Torres.

Milmanda 2019

Tornant a la Conca de Barberà, l’anyada 2019 també va ser seca, tot i que hi va haver episodis de pluja en l’època de floració i al juliol, de manera que la planta va poder encarar bé el període de maduració. Milmanda 2019 és l’únic blanc de la col·lecció de l’Antologia. Procedeix de la finca del Castell de Milmanda, flanquejada pels rius Sec i Francolí i protegida per la serra de Prades, que imprimeix al clima un caràcter continental. Tant el clima com els sòls argilencs profunds són idonis per al desenvolupament del chardonnay. D’aquesta nova anyada destaca la frescor i la complexitat aromàtica, que li confereixen al vi una boca llarga i amable amb molts registres.