Cata mayor

Antídot contra la calor

Com es pot preparar el mític gaspatxo de maduixots d’Abraham García, mestre de David Muñoz

  • Aquest és un plat llegendari del restaurant Viridiana (Madrid)

Com es pot preparar el mític gaspatxo de maduixots d’Abraham García, mestre de David Muñoz
1
Es llegeix en minuts

Fa més de 40 anys que forma part del panorama gastronòmic madrileny més rutilant. Abraham García és una figura totèmica dels fogons de la capital, sempre al capdavant de Viridiana (Juan de Mena, 14), un restaurant amb una personalitat –com la del xef– devastadora.

En aquests anys, el cuiner del barret ha aconseguit èxits importants, com fer fusió quan ningú sabia per on van les coses (llevat d’ell), i crear uns quants plats que ja són clàssics. També ha sigut reconegut per David Muñoz com el seu mestre Jedi, cosa que no és poca cosa.

Amb l’inici de les calors estiuenques a la capital, li hem demanat la seva recepta de gaspatxo de maduixots i el nostre desig ha sigut concedit. Aquí hi ha una de les joies d’Abraham.

Notícies relacionades

Ingredients

  • 1 kg de maduixots

  • 4 tomàquets madurs

  • 1 pebrot verd banya de cabra

  • 1 pebrot vermell

  • 1 all

  • 250 ml d’oli d’oliva verge extra de l’any

  • 1 rajolí de vinagre de Jerez

  • 4 cullerades d’un bon quètxup

  • 8 cullerades de melmelada de maduixa (el xef suggereix utilitzar la marca sevillana La Vieja Fábrica)

  • 250 ml d’aigua mineral (la favorita d’Abraham és la pirinenca Caldes de Boí)

  • Un pessic de sal gruixuda

Elaboració (tal com ho explica Abraham amb les seves pròpies paraules)

  1. «Tritureu intensament tots els ingredients amb el túrmix».

  2. «Comproveu l’assaonament i rectifiqueu, si fes falta, d’oli, vinagre o sal».

  3. «Passeu-ho pel seu colador més fi pressionant amb un cassó».

  4. «Presenteu-ho ben fred i serviu-ho sobre el gaspatxo maduixots en trossets i, igualment picat, un areng del Bàltic marinat, o, si us és més fàcil, dauets del millor pernil ibèric, al microones fins que es tornin cruixents».

  5. «No cal dir que quan madurin les cireres o els gerds arribin a la seva plenitud, podreu suplir els maduixots per aquestes, no menys reeixides, fruites vermelles».