VICI PICANT

Les patates més braves de Barcelona

Seleccionem els bars i restaurants on suaràs de gust amb la tapa per excel·lència

On Barcelona: Les patates braves més originals / MONTSERRAT COMESAÑA

8
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Ens en anem de tapes. Ens asseiem a la taula. Demanem al cambrer. Això, això, això… I sempre, sempre, cauen unes braves. Si no les encarregues tu ho fa el teu amic, el teu familiar, la teva parella. Són el plat estrella de qualsevol tapeig. El primer que ataques. Són un vici, un capritx culpable per a qui cuida la dieta. 

Les braves et fan suar de gust quan piquen (perquè han de picar sempre, per això es diuen així). Ideals per entrar en calor en aquestes setmanes més fredes. ¿Hi ha una manera millor de combatre el fred que clavar queixalada a algun plat picant?  ¡Surt a la terrassa i disfruta!

¿I què hi ha de més popular i a mà que una bona ració de patates braves? En aquest reportatge destaquem les braves que mereixen un bravo, encara que sabem que en faltaran moltes, començant per les de Bar Tomás: la seva fama ens obliga a obviar-les.

RICARD FADRIQUE

SANT ANTONI GLORIÓS

A Francesc Gimeno, Mandu, li pots plantar un feix de bitllets sobre la taula i/o posar-li una pistola al pit i demanar-li a canvi la recepta de les seves braves. No servirà de res perquè no dona cap pista sobre el secret del seu èxit. «Se n’anirà amb mi a la tomba», repeteix una vegada i una altra el xef d’aquest local de Sant Antoni que abans havia sigut un bistronòmic anomenat Bohèmic. Va ser allà on les va parir, i al reinventar el restaurant amb una fórmula més accessible, les va mantenir a la carta. No podia ser d’una altra manera perquè les seves braves són increïbles. Confitades, amb el fregit just, suaus, tendres, amb un puntet fins i tot dolç i amb unes salses cremoses de vici. Manso, 42. 


CAÑOTA

Casa de Tapas Cañota, que aquest any celebra les bodes de plata, aposta per la diversió des de la mateixa porta, on hi ha uns personatges que semblen sortits d’un còmic. En realitat són els mateixos que apareixen en una carta amb què els propietaris intenten que els comensals arribin al nirtapa. I una de les tapes més celebrades són les braves, que guanyen gairebé sempre les votacions mensuals entre els ­clients. ¿Les patates (gallegues, per cert) es fregeixen com a la resta de restaurants del món? ¡Aquí no! Es fan al caliu. I s’amaneixen amb una salsa brava parida per Albert Adrià. El resultat és un mos més lleuger i es podria dir que més sa que la resta de braves de la competència. Però igualment temptador i saborós, però sobretot al teu gust perquè t’hi acabes posant el pebre que vols a la taula. Lleida, 7.  


EXTRA BAR

Un dels últims grans bars de tapes que han aterrat a Barcelona (en concret, al barri de Gràcia) no oblida a la seva carta una ració de bones braves. Els propietaris del restaurant La Pubilla han obert aquest minúscul local amb tapes de sabors majúsculs, i les patates que hi preparen són un dels seus èxits. Venen servides en un petit bol i es mengen punxant-les amb unes broquetes. Per cert, piquen força. Però així ha de ser, ¡per algun motiu es diuen braves! Torrent de l’Olla, 79.


FERRAN IMEDIO

BIERCAB

Les braves sempre venen de gust amb una cervesa a mà. Doncs imagina’t si tens 30 tiradors per triar quina beus. I més si són birres artesanes. El súmmum. Això passa al Biercab. A més, en aquest local les cuinen de meravella de tres maneres: tallades en grills i molt picants (anomenades Impressionants); tallades en dauets i amb mojo picón vermell que pica moderadament (a la carta s’anuncien així: «Braves molt BRAVES… T’hi atreveixes??»); i amb formatge, pico de gallo i salsa brava, anomenades Ronald. Muntaner, 55.


FERRAN IMEDIO

1881 PER SAGARDI

En pocs llocs et podràs cruspir unes senyores braves amb unes vistes així. Puges a la quarta planta del Museu d’Història de Catalunya i et plantes a la terrassa amb vistes al Port Vell de Barcelona. Una meravella que només es pot millorar prenent unes braves com les que preparen aquí, de sabors autèntics. Allargades i saboroses, es poden disfrutar recolzat a la barra davant de l’horitzó: Montjuïc al fons, els vaixells davant dels teus nassos, el passeig de Colom i els terrats del casc antic a la teva dreta, la Barceloneta a la teva esquerra... Plaça de Pau Vila, 3.


CARLOS VALBUENA

COMAXURROS

Podríem dir que són patates braves, però no. Potser ho podem qualificar de trompe-l’oeil. Semblen unes braves però no ho són, encara que ens les recordin per la salsa. En realitat són xurros, com tot el repertori d’aquest local, alguns d’ells certament rarets, com els que porten sobrassada i formatge i els que van amb fruits del bosc. En aquesta línia trencadora hi apareixen els xurros bravos. Salats, picants, diferents. ¿Una mossegada? Muntaner, 562.


FERRAN IMEDIO

EL TIET

Aquesta taver-teca, com la defineixen els seus responsables (és una cosa així com taverna on donen menjar i beure: juga amb les paraules 'taverna' i 'teca'), té un rotllo 'vintage' que lliga molt amb les braves. Però és un 'vintage' gens ranci, igual que les seves tapes, molt bones i ben treballades pel xef Iván Rodríguez Vivancos, que ha passat per les cuines de restaurants com Drolma, Claris, Chitón, La Lavandería, Can Fabes i Reno. I a la carta regnen les braves, que arriben a la taula servides en una minipae­lla, amb escuradents i una salsa memorable. Les pots maridar amb un vi d’alguna DO catalana, ja que la seva carta se centra en aquests vins. Còrsega, 382.


WOKI PLAYA

El local de la Barceloneta ha canviat de filosofia. Si abans servia woks per emportar-se (un negoci del qual va ser pio­ner a la ciutat fa una dècada), Woki Playa juga des de fa uns mesos amb ingredients de proximitat, frescos i en gran part ecològics per elaborar tapes de tota la vida, a més d’arrossos i fritades. I en aquesta filosofia s’emmarquen les seves saboroses patates braves, que es poden degustar a peu de passeig marítim o al primer pis, amb uns espectaculars finestrals amb vistes al mar. Passeig Marítim de la Barceloneta, 1.


SENYOR VERMUT

Aquest local de l’Eixample esquerre s’ha convertit en un referent del tapeig tot i ser relativament nou a la ciutat. Però és normal quan es tasten les seves braves, fetes amb molt amor i presentades en una cassoleta. Perquè allà tot ho fan amb un carinyo suprem. En el cas que ens ocupa, elaboren les braves amb patates agres tallades a daus, servides amb una salsa força picant i adornades amb unes tires de pebrot verd per sobre. Provença, 85.


LA MUNDANA

Potser el restaurant més animat, mogut i estimulant de Sants tant a nivell gastronòmic com d’ambient. Alain Guiard i el seu soci, Marc Martin, han aconseguit convertir aquest local en un must no només del barri sinó de tota la ciutat a base de tapes tan simpàtiques i saboroses com les seves braves, que són molt especials: dos lingots de patata aixafada amanida amb pebre espelette (s’ha de tallar cada tros que et vulguis posar a la boca) sobre els quals reposen una salsa brava no gaire picant i un allioli d’all negre fumat.  Vallespir, 93.


JOAN CORTADELLAS

PAN & OLI

Si vols unes braves diferents però divertides, torna a Sants. Les trobaràs en aquest establiment consagrat a les tapes i els platillos amb cert punt de creativitat. Però molta atenció, tingues preparada una cullera en lloc d’una forquilla perquè te les serviran… ¡en un got! Com ho llegeixes. El cuiner de la casa, Carlos Ortiz, confita les patates a 80-100 graus durant una bona estona (entre quatre i cinc hores), i les col·loca desfetes a la copeta amb la salsa clàssica, a base d’all, bitxo i pebre vermell, i embellides amb unes esferificacions de vinagre. El resultat no pot ser més temptador i saborós. Galileu, 30.


CERVESERIA MORITZ

¿T’has preguntat alguna vegada per què sempre està tan ple aquest restaurant? No importa el dia o l’hora. La Cerveseria Moritz està sempre pleníssima de clients amb ganes de tapes i cervesa. De menjar unes braves com les que prepara Jordi Vilà, el xef que mana allà, a Bar à Vins (al soterrani) i a Alkimia (al pis superior). A la Moritz les serveix de dues maneres: a l’estil català, amb allioli i oli vermell picant, i a l’estil madrileny, en aquest cas amb maionesa i salsa de tomàquet picant. Ronda de Sant Antoni, 39.


BODEGA MONTFERRY

Les patates braves d’aquest local sense pretensions, assequible, accessible, tradicional, del barri de Sants, tenen un puntet diferent de la resta. Són patates agres amanides amb chipotle i romaní que recomanem que les acompanyis amb un vermut o amb un vi a granel de la casa, ja que els que serveixen aquí valen molt la pena. Violant d’Hongria, 105.


TAPEO BAR

Notícies relacionades

No et confonguis amb el restaurant Tapeo (carrer de Montcada, 29). Encara que és dels mateixos propietaris, Daniel Rueda i Natàlia Ferran, és un altre concepte (bar de tota la vida) i és en un altre lloc. Les seves braves porten chipotle, una aposta no gaire comuna a Barcelona, que se suma a l’oferta de la casa, a base de tapes i platillos, envinagrats, sandvitxos, conserves, fumats, salaons, vins, cerveses, finos… Assaonadors, 25. 


ALBERT BERTRAN

AROLA

Quan les braves eren només això, braves, Sergi Arola se’n va inventar una versió que ha sigut copiada fins a l’infinit i més enllà. El xef català simplement les va capgirar i va posar la salsa a dins de la patata. Un èxit fulgurant que encara avui es manté a la carta del restaurant d’aire chic informal que porta el seu nom a l’Hotel Arts i que es pot tastar cada dia. Els diumenges també apareixen al menú Sunday, Vermut & Tapes, que es disfruta a la terrassa amb vistes al mar mentre sona la música d’un punxadiscos. Avinguda Marina, 19-21.