accident mortal

El bloc badaloní va superar la ITE dues setmanes abans de l’ensorrament

L’informe d’inspecció va qualificar l’edifici com a «apte» i només va detectar «tres deficiències lleus», dues a la façana i una en una de les teulades, però no a la que va cedir dimarts. La propietat tenia un any per solucionar-les

La qualificació de la coberta inspeccionada consta «sense deficiències» 

El bloc badaloní va superar la ITE dues setmanes abans de l’ensorrament

GERARDO SANToS

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’informe de la inspecció tècnica d’edificis (ITE) del bloc esfondrat dimarts a Badalona, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, té un certificat d’"apte" que només inclou tres "deficiències lleus". Dues a la façana; la tercera, en una de les tres teulades, que ni tan sols va ser la que va cedir dimarts. A l’edifici sinistrat, l’informe assenyala faltes lleus en els "acabats de la façana", en "altres elements de la façana" i en "terrasses i cobertes planes".

Aquesta mena d’informes preveuen cinc nivells de qualificacions per a cada zona inspeccionada: sense cap deficiència, lleus, importants, greus i molt greus. També adjunta un extens dossier amb fotografies de totes les zones visitades per realitzar la ITE. En el dossier es llegeix que, de les 21 vivendes de què consta l’edifici, construït el 1959, se’n van visitar 12, entre les quals hi ha l’únic pis de l’àtic.

Així, la deficiència de la terrassa se situa en una teulada que no va col·lapsar dimarts. La que sí que va cedir va superar la ITE sense cap deficiència. La caiguda del pis més alt va provocar el col·lapse de la zona del menjador de tots els pisos, fins arribar al nivell del terra. La ITE de l’edifici del carrer del Canigó número 9 està datada el dia 24 de gener del 2024, com els veïns de l’edifici havien explicat. Dues setmanes abans de la tragèdia es va emetre el diagnòstic, que tenia validesa durant quatre mesos.

El certificat d’aprovació de la ITE avisa que la propietat "haurà d’aprovar un programa de rehabilitació en un termini màxim d’un any des de la data de recepció de l’informe". Aquesta rehabilitació, marca el document, haurà de ser "supervisada per professionals tècnics amb la capacitació i habilitació adequada, i s’haurà de constituir un fons de reserva específic per fer front a les despeses que es derivin de l’execució de les obres previstes". Les obres es podien realitzar per fases, però prioritzant sempre la reparació de les deficiències segons el nivell de gravetat.

"Paviment desgastat"

El detall de les deficiències trobades a la terrassa que es manté intacta assenyala l’"absència, deformació i/o ruptura de paviment al terrat", així com també el "mal estat i/o risc de despreniment d’altres elements de la coberta com lluernes, claraboies i finestres, xemeneies i shunts [un element utilitzat per a l’evacuació d’olors i la renovació de l’aire], antenes i la coberta de les escales".

La ITE descriu que a la coberta que no va cedir "el paviment està molt desgastat i té zones esquerdades. De moment no presenta símptomes de filtració a la zona inferior". A més, adverteix que "l’estructura de coberta de la caixa d’escales està desgastada". Atès que la inspecció és només visual, el document explicita que "es desconeix si té aïllament tèrmic i tela asfàltica, així com l’estat en què es troba" cada una de les tres cobertes visitades. Tot i així, afegeix que "l’estat dels paràmetres horitzontals de l’interior dels pisos superiors és correcte, sense humitats ni filtracions".

Si bé la síntesi del dossier adverteix que "no forma part de la inspecció detectar possibles vicis ocults ni preveure causes sobrevingudes", la qualificació de l’estructura de la coberta que consta a la ITE és "sense deficiències". Dimecres, alguns veïns de les finques contigües van comentar a la premsa unes possibles obres menors a l’àtic que no apareixen a l’informe i de les quals el consistori no tenia constància. Un punt que haurà d’aclarir la investigació judicial.

Respecte a les deficiències que presentava la façana, lleus, fan referència a la "degradació i desgastament dels revestiments del pati 1", l’"erosió superficial del revestiment de la façana posterior" i la "llinda de la caixa d’una persiana fissurada". El dossier inclou recomanacions per millorar la sostenibilitat i eficiència de l’edifici. Fa referència a tres tipus de "millores": l’"addició d’aïllament tèrmic per a façanes i cobertes", la "substitució de finestres amb vidres simples per dobles" i la instal·lació d’un "sistema d’aigua calenta sanitària per energia solar".

Els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís de l’ensorrament, "total del forjat del bloc de cinc plantes, des de la coberta i fins a la planta baixa", dimarts al matí. Després de treballar-hi durant més de 30 hores, van poder recuperar els cossos sense vida de tres veïns.

Notícies relacionades

Recollir les pertinences

Fonts municipals confirmen que els tècnics municipals es van reunir dijous al migdia amb la jutge que està investigant aquest cas: "Va quedar establert que és la jutge qui determinarà quan podran tornar a entrar els veïns per recollir les seves pertinences, que han quedat al bloc col·lapsat". Així, l’ajuntament badaloní ha facilitat ja al Jutjat d’Instrucció número 1 de Badalona la llista de noms i dades de les persones afectades per tramitar el permís necessari perquè puguin tornar a entrar al bloc.