Acte a la UPF

Xavier Trias afirma que deixarà l’Ajuntament de Barcelona en «dos o tres mesos»

«Jo vaig fer el desallotjament de Can Vies i em va sortir fatal. Crec que el d’avui s’està fent bé», afirma el president de Junts al consistori

Colau, a una estudiant: «Em vesteixo com em dona la gana»

Xavier Trias afirma que deixarà l’Ajuntament de Barcelona en «dos o tres mesos»

ANA PUIT

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Entrevistat per estudiants de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, (UPF) Xavier Trias ha defensat aquest dijous que un alcalde ha d’imposar l’ordre: «L’ordre no és una qüestió de dretes o d’esquerres. Mani qui mani hi ha d’haver ordre».

El president del grup de Junts a l’Ajuntament de Barcelona ha vinculat la idea amb el desallotjament d’El Kubo i La Ruïna, a la Bonanova, i no ha dubtat a comparar la situació amb la que va viure com a alcalde, probablement el seu pitjor moment en el càrrec: «Jo vaig fer el desallotjament de Can Vies i em va sortir fatal. No soc un exemple. Crec que el d’avui s’està fent bé».

El tractament de la tremolor a la mà

Trias ha participat al fòrum ‘Vermuts del ‘Diari de Barcelona’’, publicació que ha reviscut mitjançant un conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i la UPF i que està en funcionament des del 2020. Com Ada Colau, que va ser el convidat en l’edició de l’any passat, Trias ha començat denunciant que en realitat no hi havia vermut: «M’heu convidat a un vermut que és aigua». Però a diferència d’ella, no ha fet plorar cap alumne.

L’exalcalde ha fet broma després de vessar aigua d’una gerra, i ha aprofitat per explicar que «en un o dos mesos» rebrà un tractament amb ultrasons per eliminar la tremolor de la mà esquerra. El febrer del 2022 va explicar que li havien eliminat ja el de la dreta.

L’adeu, a prop

El guanyador de les municipals ha repassat de nou com Collboni li va arrabassar l’alcaldia amb el suport de Barcelona en Comú i el PP, i ha retret de nou al socialista que no l’avisés del desenllaç de la investidura, com, afirma, havien pactat.

Ha descartat de nou que un pacte pugui acostar-lo a l’alcaldia: «Jo ja sé que no seré alcalde aquests quatre anys». I ha assegurat que deixarà el consistori «en dos o tres mesos», quan la situació estigui clara, és a dir, quan Collboni hagi elegit soci entre Barcelona en Comú i Junts.

La seva mare i el ‘que us bombin’

Ha assenyalat com el seu successor preferit el regidor Jordi Martí Galbís, «és com un fill», si bé ha deixat clar que no serà ell sinó Junts qui prengui la decisió d’elegir la persona que encapçalarà el grup municipal quan ell se’n vagi a casa.

Sobre el «que us bombin» que va deixar anar al Saló de Cent el 17 de juny en el ple d’investidura, quan Collboni va obtenir la vara de comandament municipal que ell ja acariciava, ha puntualitzat que és una expressió que utilitzava la seva mare, i que no jutja «especialment despectiva»: «Vol dir que ja us apanyareu».

L’ordre i Collboni

La menció de Trias a El Kubo, La Ruïna i Can Vies venia a tomb de la pregunta de si l’alcalde, Jaume Collboni, l’estava superant «per la dreta». «Fa coses que jo hauria fet», ha afirmat sobre el socialista. «L’alcalde ha de tenir confiança en les forces d’ordre públic».

I ha diferenciat aquesta actitud de la que tenia Colau. Amb tot, Trias ha advertit que el Pla Endreça, que encarna la defensa de l’ordre per part del govern del PSC, té sentit si no acaba sent «propaganda».

La marihuana i Convergència

Trias ha afirmat durant l’entrevista que algú amb problemes de salut mental «no pot dedicar-se a la política», i repreguntat per això ha precisat que es referia a algú que tingui un brot i ha defensat la seva vinculació amb el sector que atén els que pateixen aquestes malalties.

Tot seguit ha advertit: «Compte amb la marihuana». I ha remarcat que és motiu que adolescents i joves tinguin problemes de salut vinculats amb la bipolaritat i l’esquizofrènia.

Notícies relacionades

Preguntat per si compartia l’afirmació d’Artur Mas que va ser un error tancar Convergència Democràtica de Catalunya com es va tancar, ha assegurat que ho va ser, i que el partit va actuar pressionat pel moment que es vivia i la pressió de les «clavegueres de l’Estat».

Ha recordat que se’l va acusar en fals de tenir un compte a Suïssa, i que Colau mai li va demanar disculpes per, segons ell, utilitzar aquesta falsedat electoralment. També ha criticat la unió del tramvia i el carril bici de la Via Augusta. I com a metge ha dit, li fa mal especialment veure com s’ataquen hospitals a Gaza.