La concentració de pediatria en els CAP de Barcelona mobilitza les famílies del Turó de la Peira

Plataforma recuperem la pediatria al Turó

5
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Veïns del barri del Turó de la Peira (Nou Barris, Barcelona) i responsables del Departament de Salut de la Generalitat s’asseuran aquest setembre per explorar com millorar l’atenció infantil a l’ambulatori del CAP del Turó. Fa tres anys aquest ambulatori ‘va perdre’ el seu servei de pediatria i les famílies usuàries han d’acudir a un altre centre sanitari del districte per a les visites regulars, cosa que ha generat una persistent mobilització veïnal.

No és l’únic cas, ja que la nova estratègia de concentració de pediatres en equipaments concrets té serrells pendents, com el transport públic, la falta crònica de pediatres o el malestar dels mateixos pacients. Mantenir part del seguiment infantil en el Turó de la Peira a través dels metges de capçalera, com ja es fa amb les urgències, serà una de les vies de resolució que proposaran els veïns en una reunió el 27 de setembre.

Una mesura pandèmica que s’ha consolidat

El servei de pediatria del CAP del Turó (Nou Barris) va tancar «temporalment» l’abril del 2020, durant els mesos més durs de la pandèmia. A través d’un comunicat de la pàgina web del CAP es va informar els veïns que els més petits serien atesos provisionalment al CAP Rio de Janeiro, a 1,5 km de distància.

Tres anys més tard el servei encara no s’ha recuperat i els veïns consideren que «la covid va ser l’excusa» per a un trasllat definitiu. L’abril del 2020 les famílies van entendre que es tractava d’una situació excepcional, lluny del que passa en l’actualitat: aquest estiu el govern va aprovar la retirada de les mascaretes en els centres sanitaris, posant fi al símbol que va marcar l’època de la pandèmia. Davant una normalitat innegable, els veïns reclamen el retorn del servei pediàtric, una cosa que –de moment– no està en els plans del Departament de Salut.

«Un dia vam preguntar quan tornaria i ens van dir que això ja era definitiu», explica la María del Mar, mare, veïna del barri i integrant de la ‘Plataforma recuperem la pediatria al Turó’. Explica que a partir del 2021 els veïns van començar a preguntar als professionals del CAP del Turó quin va ser el motiu del cessament i per què no es restaurava el servei. «Ens deien que es tractava d’un tema de falta de ventilació», rememora.

Mala combinació de transport públic

«El centre [CAP Rio de Janeiro] ens queda lluny i no està ben comunicat», critica l’Ignacio, un altre dels veïns del barri afectats. Aquesta és la principal queixa de les famílies del Turó: El desplaçament en transport públic entre tots dos CAP és molt poc eficient. Algunes línies de bus cobreixen una part del trajecte, però totes les combinacions exigeixen igualment caminar entre 8 i 15 minuts. A aquests cal sumar-hi el temps d’espera en la parada, que pot arribar a 15-20 minuts. Anar directament a peu, a pas d’adult, són uns 20 minuts. Però amb criatures petites la caminada s’allarga fàcilment a mitja hora i s’exposa a onades de calor en estiu i pluja i fred a l’hivern.

«La freqüència de l’autobús és de quatre per hora i si vols anar caminant són més de 30 minuts», denuncia el mateix Ignacio, pare de família. «Si vas amb nens i tens una urgència, això és molt temps», coincideix una altra veïna del barri que té dos nens petits.

El CAP del Turó és el segon centre assistencial amb més població pediàtrica de Nou Barris, un districte que en els últims anys ja ha reclamat en diverses ocasions més pediatres en els centres sanitaris. «És una zona deprimida, aquí les famílies tenen molts nens i la majoria no podem pagar-nos una mútua privada», apunta la María del Mar, qui remarca l’importància de tenir un sistema d’atenció a la salut públic «pròxim al seu barri» per als seus fills.

Salut defensa la concentració de pediatres

Preguntats per EL PERIÓDICO sobre la consolidació del tancament «temporal» d’aquest CAP, el Departament de Salut esquiva ara atribuir-ho a la pandèmia. Salut exposa que respon a un nou model organitzatiu: els Equips d’Atenció Pediàtrica Territorial (EAPT). Aquest model unifica les línies de pediatria de diferents barris en un mateix CAP, és a dir, concentra els pediatres en nuclis, especialment en zones amb alta demanda.

Ara mateix Rio de Janeiro rep nens i adolescents dels barris de Porta-Prosperitat, Verdum i Turó-Vilapicina. Salut assegura que el canvi suposa una millora del servei: millor ràtio de població per pediatre i infermera, una millora de la qualitat assistencial i una ampliació dels torns per ser atesos.

Els veïns continuen reclamant la pediatria

Aquest raonament no acontenta els veïns afectats, que a més veuen falta d’informació i transparència durant aquests tres anys. «Ho van fer en un moment en què ningú es queixaria: hi havia una pandèmia. Quan ens en vam anar adonant ja no hi podíem fer res», relata l’Ignacio.

Notícies relacionades

La ‘Plataforma recuperem la pediatria al Turó’ lidera la lluita per recuperar el servei in situ. El mes d’abril passat, mig centenar de persones es van manifestar davant del CAP del Turó per reivindicar un servei de pediatria al barri. També els representants de la plataforma es van reunir amb la direcció del CAP i els responsables del Servei d’Atenció Primària de l’àrea nord de Barcelona per exigir una solució, però la trobada va ser en va.

El 27 de setembrees reuniran de nou les parts, aquesta vegada amb la incorporació de Ricard Riel, gerent d’Atenció Primària i a la Comunitat de l’Institut Català de la Salut (ICS). En aquesta nova trobada, la plataforma espera aconseguir una solució de consens: «Estem disposats a negociar el model d’atenció: podem negociar que hi hagi metges de família i no pediatres, però al que no renunciarem mai és que els nostres fills siguin atesos al seu propi barri».