Ple municipal

El PSC retreu a Barcelona en Comú que el 30% de vivenda pública no hagi funcionat

Els socialistes proposen sense èxit que els promotors compensin econòmicament el consistori en lloc d’entregar un terç de les vivendes afectades per la mesura

El PSC retreu a Barcelona en Comú que el 30% de vivenda pública no hagi funcionat
1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El PSC ha volgut dir en veu alta en el ple municipal d’aquest divendres el que proclamen constructors però també grups polítics i entitats diverses: que la mesura que obliga les promocions i rehabilitacions de més de 600 metres quadrats a dedicar un 30% dels pisos a vivenda pública no ha funcionat. Els socialistes han proposat canviar el sistema i que els promotors donin diners en lloc de pisos. Sense èxit

Han topat amb la crítica de grups de l’oposició que han acusat els socialistes de distanciar-se del que van ajudar a aprovar. I per això han vist com la seva iniciativa quedava rebutjada. Ciutadans, Valents, el PP i ERC hi han votat en contra, com Barcelona en Comú, i només Junts ho ha fet a favor.

La mesura criticada

La mesura va ser aprovada el setembre del 2018, i és més aviat una filla de Barcelona en Comú, adoptada pel PSC amb cert ressentiment. Els socialistes, ha afirmat la tinenta d’alcalde Laia Bonet, no han renegat del tot d’aquella iniciativa: «Tots crèiem que seria efectiva». Bonet ha xifrat en 10 per any les vivendes que Barcelona està rebent per la mesura. En són 54 des que està vigent.  La previsió és que en fossin més de 300 anualment.

Notícies relacionades

La proposició del PSC advocava per reconèixer que el 30% no ha funcionat i per un canvi en la seva aplicació: que els promotors compensin el consistori econòmicament en lloc de fer-ho amb vivendes de protecció. I que aquests diners s’utilitzessin per construir obra pública, «preferentment al mateix districte de la promoció original», és a dir, no obligatòriament. I que els pisos construïts fossin de manera prioritària per a joves inscrits en registre de sol·licitants de vivenda de protecció oficial de Barcelona. També formava part de la proposta excloure la rehabilitació del 30%.

«El PSC s’ha retratat»

Si la majoria de l’oposició no ha comprat la proposta al PSC, molt menys BComú. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha rebutjat aferrissadament la iniciativa socialista: «El PSC s’ha retratat». També ha xifrat en 120 els pisos aconseguits amb el 30%.