URBANISME

Barcelona aprova el 30% de vivenda assequible en les noves promocions

Colau completa amb dos regidors no adscrits el recolzament d'ERC i el PSC en l'aprovació provisional per part de la comissió d'urbanisme

ealos45102852 membres d entitats socials per l habitatge atenen els mitjan180919145706

ealos45102852 membres d entitats socials per l habitatge atenen els mitjan180919145706 / Nazaret Romero

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La comissió municipal d’Urbanisme de Barcelona ha aprovat provisionalment aquesta tarda dues mesures que obligaran a reservar un 30% del sostre construït a vivenda de protecció oficial els promotors de noves vivendes i grans rehabilitacions d’immobles, a més d’habilitar l’ajuntament a per exercir el dret de tempteig i retracte en la compravenda de vivendes. El Govern d’Ada Colau ha obtingut, a més del recolzament dels grups municipals de Barcelona en Comú, ERC i el PSCel vot favorable dels regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé,  per tant, ha assolit els 21 regidors necessaris per tramitar la modificació del Pla General Metropolità.

L’aprovació definitiva es produirà en el ple del 28 de setembre que ve, però el seu contingut no serà aplicable fins que no sigui confirmada per la subcomissió d’urbanisme de Barcelona de la Generalitat. Una aprovació que, segons Guillem Domingo, de l’Observatori DESC, una de les entitats socials que han impulsat la iniciativa i que avui han anunciat i celebrat l’aprovació juntament amb els representants dels grups municipals que l’han recolzat, s’hauria de produir, ja que el paper de la comissió és "el control de la legalitat", segons la seva opinió, ja validada per un informe del secretari municipal, que la considera un desenvolupament vàlid de les lleis d’urbanisme i dret a la vivenda catalanes. La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha manifestat la seva esperança que la CUP, que reclama un percentatge del 60%, també acabi donan el seu vot afirmatiu en el ple del 28 de setembre.

Després de l’anunci de l’acord, en una compareixença al vestíbul de l’ajuntament dels grups impulsors (la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques, l’Observatori DESC, l’Assemblea de Barris pel Turisme Sostenible i el Sindicat de Llogaters), l’alcaldessa ha comparegut per manifestar el seu "orgull" pel fet que Barcelona sigui la primera ciutat d’Espanya a "garantir la vivenda assequible en qualsevol promoció privada" i ha convidat la resta d’administracions a seguir en aquest camí.

"Avui a Barcelona diem al sector privat que no pot enriquir-se sense límits", ha recalcat Ada Colau, que ha qualificat l’aprovació de la nova normativa de "punt d’inflexió" i un "inici" de "canvi de paradigma" que fa corresponsabilitzar-se els promotors en el compliment de l’exercici del dret a la vivenda i de "dia històric".

La tramitació

La iniciativa del Govern d’Ada Colau va ensopegar amb les resistències de l’oposició el mes de juny. L’ajuntament preveia aprovar inicialment la modificació del PGM en el ple d’aquell mes, posant en vigor una moratòria a la pràctica (només es concedirien llicències als propietaris que ja complissin el 30%) durant l’estiu fins a la seva aprovació definitiva. Finalment, en una primera victòria parcial, es va aprovar un debat i exposició pública de la iniciativa durant l’estiu per a la posterior aprovació a la tardor.

El regidor del PSC Daniel Mòdol ha justificat el seu recolzament a la mesura com una mesura realista en vista de la crisi de l’accés a la vivenda. "No obstant, no es pot amagar el fracàs profund de les polítiques de vivenda de Colau en aquest mandat", ha afegit. El PDECat i la CUP han apuntat que mantindran les converses amb l’equip de Govern i no descarten el vot favorable en el ple.

Les mesures

La modificació del PGM estableix que les promocions residencials de més de 600 metres quadrats de sostre construït o per construir hauran de destinar un 30% de la superfície a vivendes de protecció oficial, en règim de lloguer o venda. Segons l’ajuntament, que hauria preferit forçar únicament la fórmula del lloguer però que s’ha trobat amb la impossibilitat legal de fer-ho, l’aplicació del canvi normatiu farà créixer "el parc de vivenda assequible" a la ciutat en uns 330 pisos a l’any.

Notícies relacionades

Els requisits aprovats s’aplicaran a les noves llicències que es tramitin a partir de l’aprovació definitiva, excepte les que acreditin transaccions fetes –compra de solar– des de l’1 de juliol del 2016 fins a l’aprovació inicial, i tampoc s’hauran d’ajustar a la nova norma ni les llicències sol·licitades abans de l’aprovació inicial ni les sol·licitades abans de l’aprovació definitiva.

Pel que fa al dret de tempteig i retracte, s’habilitarà l’ajuntament, durant sis anys prorrogables a sis més, a disposar del dret de compra preferent, amb l’import registrat en la transacció, d’edificis plurifamiliars, propietats verticals, terrenys sense edificar, edificacions en mal estat, vivendes sotmeses a l’impost de vivendes buides i vivendes protegides. Segons l’ajuntament, aquesta mesura "servirà per aturar operacions clarament especulatives que provoquin l’expulsió de veïnat i operacions al mercat negre, i per protegir els immobles de propietat vertical de l’adquisició de fons d’inversió".