On Catalunya

Canvi de temps

Els barcelonins acudeixen en massa a les platges de la ciutat per disfrutar de l’últim dia ‘primaveral’ abans de l’arribada del fred

Totes les claus del canvi de temps que afectarà Catalunya

Així es mouran les temperatures a partir de dilluns

El Meteocat avisa: el fred intens arribarà «bruscament»

A partir de dilluns, una massa d’aire fred provocarà un descens acusat dels termòmetres i l’arribada de la pluja

2
Es llegeix en minuts
David Jiménez

Si no fos perquè el canvi climàtic està aconseguint que deixin de sorprendre’ns molts dels fenòmens meteorològics que ens estan afectant severament aquests últims temps qualssevol diria, veient com de plenes estan aquests dies les platges de Barcelona, que és el primer diumenge del febrer.

Trànsit ininterromput al passeig marítim en el qual conflueixen passejants, corredors, patinadors i algun tabolaire en hores de descompte, i la platja dividida en tres grans àrees perquè tant els que s’atreveixen a fer el capbussó, els que venen a fer el pícnic i els que dormiran la mona puguin conviure sense problemes ‘veïnals’ amb aquells que juguen fort al voleibol –en massa en aquestes dates– i els que disfruten del vermut i el dinar en algun dels múltiples xiringuitos que fan d’avituallament dominical.

Una imatge més digna d’una foto primaveral que d’un hivern normal. I és que aquest cap de setmana s’ha arribat al pic de temperatures d’un episodi anticiclònic que al llarg de gairebé tota la setmana ens ha ofert cel assolellat i temperatures suaus i, fins i tot, a les hores centrals del dia, una mica caloroses.

Tot i que ja aquest diumenge les màximes s’han vist una mica frenades respecte als registres de dissabte –en aquesta jornada l’estació que el Servei Meteorològic de Catalunya té a Zona Universitària va aixecar el mercuri fins als 22,1 graus–, el termòmetre ha arribat a escalar fins a uns gens menyspreables 18 graus, en un diumenge de cel totalment serè i sol regnant.

Un còctel ideal perquè els barcelonins prenguin els carrers i, més concretament, la primera línia de la costa que s’estira des de l’hotel Vela –a la platja de Sant Sebastià– a tocar el Fòrum –la platja de Llevant.

Sense cap mena de dubte, els barcelonins han volgut aprofitar aquests últims instants de bonança meteorològica amb el convenciment, reafirmat en els últims pronòstics meteorològics, que de cara a dilluns i durant un bon nombre de dies, s’haurà de deixar la tovallola a casa i fer ús de l’abric i el paraigua.

Fred i pluja

I és que un brusc canvi de temps ens afectarà, literalment, d’un dia per l’altre. A partir d’aquesta nit i durant la primera meitat de dilluns, arribarà una massa d’aire fred polar que provocarà un descens tèrmic molt acusat, i que deixarà les màximes amb dificultats per assolir els 10 graus (recordem: dissabte estàvem per sobre dels 20 a tots els punts de Barcelona, inclòs l’Observatori Fabra).

I a més amb alta probabilitat de pluja en les hores centrals del dia –que, per desgràcia, no serà prou abundant ni prolongada per revertir la crisi hidrològica que està afectant el territori des de fa gairebé un any–, tant aquest dilluns com dimarts.

Notícies relacionades

Cel gris i tapat durant aquests dies immediats que s’anirà aclarint a mesura que avanci la setmana amb un lleuger increment de la temperatura en les hores diürnes que, tot i així, quedaran molt lluny de les que hem viscut aquestes últimes jornades –entre els 13 i els 14 graus.

Caldrà acontentar-se amb dies en què tocarà passar-se a aquest costat de la vorera que esquiva les gèlides ombres i troba la suau calidesa dels tímids raigs del sol, i acceptar que les nits seran de pur hivern. En definitiva, el que ve a ser un febrer qualsevol.