Inestabilitat meteorològica
Abric, paraigua... i neu: totes les claus del brusc canvi de temps que afectarà Catalunya
L’arribada d’una pertorbació a partir de dilluns portarà un descens acusat dels termòmetres, pluja generalitzada i neu en cotes mitjanes i potser baixes
El Meteocat avisa: el fred intens arribarà «bruscament»
Després d’una segona meitat de setmana plàcid en l’àmbit meteorològic, de sol i temperatures més suaus del que és habitual al febrer, i amb un cap de setmana que rematarà aquesta sensació amb un lleu repunt dels termòmetres i cel serè, Catalunya s’endinsa en un nou escenari marcat per la inestabilitat amb un brusc canvi de temps que obligarà a agafar més l’abric i tenir a mà el paraigua.
¿Quan comença el canvi de temps?
A partir de dilluns arribarà una pertorbació amb la qual es donarà fi a l’episodi anticiclònic que ha estat dominat la situació meteorològica aquests dies i provocarà una caiguda brusca dels termòmetres, portarà inestabilitat amb una sèrie de precipitacions en forma de pluja i neu i causarà una notable alteració al mar.
Seran dies de fred intens, però no excepcional. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest acusat descens tèrmic podria ocasionar una caiguda de fins a dotze graus en alguns alguns casos.
¿En quin moment farà més fred?
Entre dimarts i dimecres les temperatures tocaran fons. A partir de dijous els termòmetres començaran a recuperar-se progressivament, però, segons la disposició dels models meteorològics actuals, no tornarem a tenir aquestes temperatures moderades fins a principis de la setmana vinent.
¿Farà molt fred?
No serà l’episodi més sever. És necessari indicar que venim d’uns dies en què el termòmetre ha repuntat bastant per sobre del que tocaria per a aquestes dates (entre 4 i 5 graus superiors, i algunes localitats de la costa s’han acostat als 20 a les hores centrals del dia), així que aquest descens serà pronunciat i sensible, però no ens portarà a temperatures mínimes de rècord. En definitiva, seran uns dies gèlids, però no extrems.
La situació meteorològica farà un gir substancial a partir de dilluns.
— Meteocat (@meteocat) 3 de febrero de 2023
Aquest canvi de temps ho notarem sobretot amb la temperatura, l’estat de la mar i, amb més incertesa, l’arribada de precipitació.
Obrim fil 👇 (1/5)
¿Caldrà agafar el paraigua?
Sí. Pel que fa a les precipitacions, l’arribada de la pluja és l’escenari que els models preveuen amb més seguretat. Apareixeran dilluns a partir del migdia i s’estendran al llarg de la setmana. Encara és difícil pronosticar els punts exactes del territori en què es localitzaran aquestes precipitacions, però el litoral i prelitoral són les zones que es veuran més afectades.
Seran pluges molt benvingudes tenint en compte la crisi hidrològica que afecta Catalunya, ja que els embassaments de les conques interiors estan en un crític 29% de la seva capacitat i sotja l’amenaça de més restriccions per sequera a partir de març.
Aquests models, ja amb molta menys fiabilitat a l’analitzar escenaris meteorològics a mitjà termini, assenyalen que les pluges podrien continuar la setmana següent, tot i que serien de menor intensitat.
¿On nevarà?
Aquí és on els models meteorològics no es posen d’acord. Mentre que el GFS es va aventurar a principis de la setmana a destacar una nevada massiva en tot el territori que arribaria a cotes baixes i la nevada de fa una setmana va ser només un aperitiu, i el model europeu ECMWF, en canvi, es mostrava molt més mesurat en el pronòstic, cada vegada més la majoria dels models meteorològics indiquen que hi haurà nevades, que es produiran dilluns al vespre i durant dimarts, però sense detallar-ne cotes i disposició.
Notícies relacionadesDiumenge sortirem de dubtes, però per ara el pronòstic més realista –que no vol dir que sigui més exacte, a causa del canvi d’escenaris– és que tinguem neu en cotes mitjanes, sobre els 500 a 600 metres, a més del terç nord –Pirineu i Prepirineu–, a les comarques de l’interior província de Girona i les del nord de Barcelona, a la Catalunya Central i a la província de Tarragona, per la zona del Montsant i el parc natural dels Ports.
La possibilitat que se situï en cotes baixes estarà marcada per la possible aparició d’una llevantada que arribarà al litoral i que farà baixar encara més els termòmetres, acompanyada de més precipitacions. En aquest cas, més remot però no descartable del tot, podríem tenir neu a la costa i l’àrea metropolitana.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN
- Les mutualitats es concentren a Catalunya i guanyen assegurats
- La protagonista del congrés de Sevilla
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme
- La política catalana Mal vent a ERC
- Les dades dels visitants Els hotelers reclamen al Govern que esmeni el registre de viatgers
- Catalunya tindrà una altra plataforma per a turistes que lloguin cotxes
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"