Previsió

Torna el fred intens a Catalunya: així es mouran les temperatures a partir de dilluns

  • Totes les claus del brusc canvi de temps que afectarà Catalunya

  • El Meteocat avisa: el fred intens arribarà «bruscament»

  • L’Aemet prediu com podria ser el febrer

Torna el fred intens a Catalunya: així es mouran les temperatures a partir de dilluns
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya afronta una setmana de canvis dràstics en el pla meteorològic. I és que passarem de l’estacionalitat anticiclònica dels últims dies que ha aixecat els termòmetres a registres gairebé primaverals (que han assolit els 25 graus en diferents punts de l’interior i el litoral de la província de Girona i que hansuperat els 20 a la capital catalana, Barcelona) a endinsar-se en una setmana marcada per la inestabilitat per l’entrada d’una massa d’aire fred que provocarà un acusat descens de les temperatures i la possibilitat de pluges i neu en cotes mitjanes.

Però si serà una autèntica onada de fred o només un episodi momentani és una cosa que anirem veient amb el pas dels dies mentre els models meteorològics van afinant els pronòstics.

¿Hi haurà una caiguda brusca de les temperatures?

Sí, s’ha començat a notar un descens tèrmic aquest mateix diumenge (a Barcelona les màximes es frenaran al voltant dels 17 graus), però serà molt acusat a partir de mitja tarda i fins dilluns al migdia. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en alguns punts del territori poden baixar fins als 15 graus les màximes respecte al dia anterior.

¿Tindrem molts dies de fred intens?

Els models indiquen que des de final de dilluns fins a l’inici de divendres els termòmetres es quedaran estancats a la zona baixa amb uns registres molt per sota del que tocaria per a aquestes dates. Seran, com a mínim, tres jornades completes de temps gèlid de cap a cap de Catalunya.

¿Seran els pitjors dies de l’hivern?

No serà l’episodi més sever. És necessari indicar que venim d’uns dies en què el termòmetre ha repuntat bastant per sobre del que tocaria per a aquestes dates (entre 4 i 5 graus superiors, i algunes localitats de la costa s’han acostat als 20 a les hores centrals del dia), així que aquest descens serà pronunciat i sensible, però no ens portarà a temperatures mínimes de rècord. En definitiva, seran uns dies gèlids, però no extrems.

Ara com ara, el Servei Meteorològic de Catalunya centra els avisos d’onada de fred en altres fenòmens meteorològics provocats per la mateixa pertorbació atmosfèrica abans que en el fred, i l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) només avisa de temperatures mínimes severes al Pirineu.

Així, els avisos de risc se centren en el vent del nord-est (amb ratxes superiors als 80 km/h al litoral de Barcelona i Tarragona), la (poca) acumulació de neu al sector nord-occidental (Empordà), l’extrem sud (Terres de l’Ebre) i cotes mitjanes al Prelitoral (el Montseny) i per la notable alteració al mar.

¿Quan repuntarà la temperatura?

Notícies relacionades

De divendres a diumenge els termòmetres començaran a recuperar-se i se situaran a finals de setmana en la lineal de la mitjana històrica per a un mes de febrer, amb una sensació tèrmica de fred hivernal més moderat.

¿Quan podem dir adeu a aquest episodi de fred?

És molt arriscat posar-hi una data concreta, ja que els models perden fiabilitat a mesura que el pronòstic ha de vaticinar escenaris més enllà del curt termini. Tot i així, hi ha certa unanimitat que a mitjans de la setmana vinent (la que va del 13 al 19 de gener) serem de nou en una situació no similar a la d’aquestes últimes jornades de temperatures primaverals, però sí bastant suaus.