Així es buida d'inquilins una finca

Els veïns de la dona desnonada dimecres afirmen que el propietari es nega a cobrar-los el lloguer per poder fer-los fora

Alguns inquilins han de realitzar cada mes un gir postal per demostrar que no són morosos

icoy35535554 arizala160915200525 / DANNY CAMINAL

icoy35535554 arizala160915200525
icoy35535552 finca sants arizala160915213159

/

3
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

La por s’ha convertit en un nou inquilí de l’edifici del carrer d’Arizala, 18, de Barcelona, on dimecres va ser desnonada Hiba K., una mare de família separada, en atur i amb tres fills menors al seu càrrec, un cas que ha aixecat una gran polseguera per l’envestida d’Ada Colau, l’alcaldessa de Barce-lona, contra la Generalitat i el Govern central. El desallotjament d’aquesta dona i els seus tres fills no ha sigut, sembla, l’únic que s’ha registrat a l’immoble del districte de Sants-Montjuïc.

    

Veïns de la finca denuncien que aquest any n’hi ha hagut almenys tres més, en alguns casos també amb nens pel mig, i temen que aquesta pràctica continuï. «L’amo es nega a cobrar-nos el lloguer i, amb l’excusa que li devem diners, ens arriba l’ordre de desallotjament i a vegades no es pot parar», expliquen. Igual que li va passar a Hiba, que dijous ja estava més tranquil·la a la vivenda provisional de la seva amiga Vero, mentre espera que li assignin un lloguer social. «Nizar, el meu fill gran, ja s’ha assabentat de tot el que ha passat i està preocupat. Jo intento calmar-lo», assegura.

  

 L’ajuntament corrobora aquesta afirmació. «Hem detectat que el propietari està buidant l’edifici», assenyalen fonts municipals. «Ens vam assabentar del que passava arran del cas d’Hiba. El propietari no vol res, vol que se’n vagin», afegeixen. De fet, de la trentena de pisos que hi ha a l’edifici, només una desena estan ocupats. La majoria tenen contractes de renda antiga, i això significa que si el propietari vol disposar d’aquests pisos ha d’indemnitzar els inquilins. És el cas de B., que viu en un pis des de fa 52 anys i paga un lloguer de 201 euros: «Jo vaig estrenar la casa i no hi havia ni aigua ni llum», apunta. Els inquilins que tenen renda actualitzada són els més vulnerables, perquè no tenen dret a percebre res. Ells solen pagar al voltant de 500 euros de lloguer.

   

VIGILÀNCIA

El temor que el propietari els tregui del pis és tan gran que el dia que van desallotjar Hiba només una persona va sortir a defensar-la. «¡Si veiessis com plorava a l’abandonar casa seva!», expliquen. Al sisè pis, on residia, bosses d’escombraries amb pertinences, caixes de cartró, maletes i una bossa blanca proporcionen la desoladora imatge de com els objectes acumulats en una vida amb prou feines ocupen dos metres quadrats. Un recorregut per l’edifici permet detectar com un mena de controlat abandonament s’apodera de la finca. Un cèrcol infantil de color lila completa l’estampa del desallotjament.

  

 Per començar, el vidre de la porta d’entrada requereix un bon repàs, així com els trencaments i els escrostonaments que abunden a les parets. «Només arreglen el que es veu més, la resta ho abandonen», precisen els afectats. Les finestres que donen al celobert continuen obertes, de bat a bat, sense que a dins es detecti moviment. Són vivendes que s’han anat quedant buides.

  

 «Fa un temps, l’amo va contractar una persona perquè supervisés la finca perquè hi havia okupes que donaven una puntada de peu a la porta i s’instal·laven a dins dels pisos», apunten. L’immoble és propietat de l’empresari Magin Miralpeix Mingall, o almenys és la persona que figura com a sol·licitant del desnonament. Els veïns realitzen les gestions a través del despatx d’advocats De Daniel, al carrer de Balmes. El bufet no vol valorar la situació de l’immoble i es limita a afirmar: «No atenem la premsa».

TRAVES PER PAGAR

Les dificultats que tenen alguns inquilins per  abonar la mensualitat són nombroses. Molts asseguren que ni tan sols coneixen el número del compte on han d’ingressar els diners. «És l’amo qui decideix carregar-nos el rebut al nostre compte, però a vegades no ho fa i el deute es va acumulant», afirmen. Altres vegades, el lloguer es carrega a final de mes, en lloc de fer-ho a principis. «Som famílies humils i si passen altres rebuts de seguida ens quedem sense fons», indiquen. Alguns han acumulat deutes de fins a 4.000 euros i han hagut de recórrer a familiars i amics.

Notícies relacionades

    

Alguns inquilins han de fer cada mes un gir postal a Correus per demostrar que paguen l’arrendament. Carlos Macías, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), alerta els inquilins que estan en aquesta situació: «Si l’amo no vol cobrar, han de fer un gir postal o dipositar el lloguer al jutjat»