mercats. PER CUINAR EL CAP DE SETMANA

Una cassola gustosa i econòmica

S'acosta Sant Joan i a les parades conviuen préssecs i cireres amb les primeres peres, el peix blau més gustós i carn excepcional. Ingredients per aconseguir el màxim profit de les nostres cassoles.

La carnisseria Adell, al mercat de Santa Eulàlia de l’Hospitalet.

La carnisseria Adell, al mercat de Santa Eulàlia de l’Hospitalet. / PATRICIA GALÁN

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

Els dies pròxims a Sat Joan, la naturalesa sembla obsequiar-nos amb un temps especial, una minitemporada en què conviuen els préssecs, les cireres i les nespres amb les primeres peres, les petites i gustoses de Sant Joan, mentre que al mar, el peix blau inicia la seva etapa més gustosa. Si hi afegim que en aquesta cinquena estació imaginària les pastures són ideals per als ramats, garantia de carn excepcional, és fàci ltreure el màxim profit de les cassoles.

Si ens decidim per la carn, disposem d'una opció de primera a partir de la vedella Moixina. El seu logotip «Vedella de confiança» és un aval de la Generalitat de Catalunya com a Marca de Qualitat Certificada. Bona carn amb una notable proporció de greix infiltrat que podem comprar en parades en què les proteïnes de primera són tradició, com per exemple a la carnisseria Adell, on Mónica, la tercera generació al mercat de Santa Eulàlia de l'Hospitalet, imposa criteris de selecció que la porten a proposar-nos peces que sempre donen notables resultats, des del be d'Aragó -que ha baixat lleugerament de preu, i la delicada espatlleta s'ha situat a 11,95 euros el quilo- fins a la carn per estofar de Moixina, marcada a 12,85 euros. Dos talls més d'impacte ens poden suggerir cuinar rodó de vedella, ja sigui de la llata o de la cama. Tots dos costen el mateix, 17,95 euros el quilo, opcions que tenen, entre altres alternatives, la carn de poltre procedent de la Cerdanya. Un bistec de poltre, amb el sabor tan suau d'una carn que quadra a la perfecció amb el receptari del tàrtar, surt per uns 16 euros. Tot un recital.

Notícies relacionades

Fins dijous, als rotlles del peix s'ha deixat notar el temporal de vent que va implicar menys captures i, per tant, més costos. Ara les sardines tornen a tenir preu de sardines, i es cotitzen al voltant dels 5,90 euros el quilo, mentre que la tonyina i el verat evoquen el gran receptari mediterrani. Els seus preus oscil·len lleugerament, amb els verats a 7,50 euros, ala parada Leandro del mercat de la Llibertat, una parada on el peix espasa sempre és una senya d'identitat. Va a 17,90 euros i és una invitació a preparar-lo a l'andalusa. A la parada del davant, la de Viky, les escórpores per a suquet valen 20 euros el quilo.

Un altre gran espectacle d'aquesta cinquena temporada el donen sens dubte els préssecs de tipus vinya, procedents de Tarragona i Múrcia. Són aromàtics, fruit de varietats noves, perfectament adaptades al nostre clima, que tenen com a contrapunt les primeres prunes autòctones del Baix Llobregat. Són les esplèndides mirabola, de polpa molt dolça. No es troben a totes les parades. Ja ho va dir John Ford, la càmera es pot col·locar en infinitat de llocs, però només n'hi ha un correcte. Amb el cistell de consum passa exa ctament el mateix.