RECOL·LECCIÓ DE VIVÈNCIES

Històries de Barcelona

L'antropòleg François Beaune recull experiències de barcelonins per a un llibre sobre la vida mediterrània

L'autor s'inspira en els relats que Paul Auster va captar a la ràdio

L’oient 8 François Beaune escolta la història d’una barcelonina a la llibreria Jaimes.

L’oient 8 François Beaune escolta la història d’una barcelonina a la llibreria Jaimes. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

L'origen de l'ambiciós projecte del jove escriptor i antropòleg francès François Beaune es troba en el programa del novel·lista Paul Auster per a la Ràdio Pública Nacional dels Estats Units en què sol·licitava als oients que enviessin relats breus, històries, successos o vivències verdaderes que després serien llegits per ell mateix en antena. La resposta va ser inaudita: l'autor d'El palacio de la Lunava rebre a principis de l'any 2000 més de 4.000 cròniques de les quals va seleccionar les 200 que componen un volum sensacional titulatTrue Tales of American Life, que Anagrama va traduir en la seva edició castellana com aCreía que mi padre era Dios.

La majoria són intensos fragments narratius que combinen successos quotidians amb situacions extraordinàries. Uns són tristos i altres divertits, com el testimoni de com el gos d'un membre del Ku Klux Klan li va prendre la caputxa al seu amo durant una desfilada. Auster es proposava reunir«un museu de la realitat nord-americana». I, segons Beaune, ho va aconseguir.«Aquells relats em van fascinar. D'aquí sorgeix la idea de crear una mena de biblioteca de Babel de les vivències dels països del Mediterrani», diu Beaune.

El primer port en què ha recalat és Barcelona. Al desembre ha recopilat textos, sons i vídeos protagonitzats pels seus habitants. Els últims tres dies del 2011 va atendre, després d'un reclam via facebook, clients de Jaimes, la llibreria francesa del passeig de Gràcia que regenta Montserrat Porta.

Els relats que li van explicar són històries reals que bé podrien ser una ficció però pertanyen a diferents edats, condicions socials, races i creences religioses i els temes tractats són tan diversos com les experiències viscudes. A diferència del llibre d'Auster, les experiències recol·lectades per Beaune no pertanyen a ningú.«Són lliures de drets. Qualsevol artista s'hi pot inspirar per crear una obra». Ja es pot accedir a alguns dels vídeos gravats a Barcelona a la pàgina www.histoiresvraies.net. En aquesta mateixa web, qualsevol persona pot enviar el seu relat.

Llavor creativa

Tot això servirà de base per crear una obra de teatre i diverses peces radiofòniques coproduïdes per Arte Radio i Radio Grenouille. Aquestes històries també s'integraran en el seu pròxim llibre, que compta amb el suport dels actes convocats per Marsella-Provença 2013 Capital europea de la cultura.

Notícies relacionades

«Els catalans són molt divertits», considera l'escriptor després d'escoltar més de 70 barcelonins.«Proliferen els records de joventut», afegeix. Entre ells destaca el relat deLa calle sin nombre, on una professora rememora les peripècies que va viure després de la mort de Franco a l'intentar trobar la casa d'una amiga barcelonina.

El viatge de Beaune prossegueix per tot un seguit de ports interessants: Tànger, Alger, Tunísia, Bengasi, Alexandria, Haifa, Ramal·la, Beirut, Líbia, Latakia, Izmir, Atenes i Palerm.