NOU ÈXIT INTERNACIONAL DE L'ARQUITECTURA BARCELONINA
Porto Alegre 'made in BCN'
L'arquitecte Fermín Vázquez i el seu estudi b720 transformaran tot el front lacustre de la ciutat brasilera
Com Barcelona amb el mar fa temps, aquesta urbs viu d'esquena al llac

Transformació 8 Simulació informàtica dels canvis en els 2,5 quilòmetres de front lacustre en què actuarà Fermín Vázquez. /
Diu un acudit malvat que el Brasil és un país amb un futur esplendorós... que mai arriba. Fa temps que ja no circula perquè, en el panorama mundial, entre els pocs que se salven de la foguera de la crisi hi ha, precisament, el Brasil. I en part, més enllà de la seva demografia i recursos naturals, gràcies a dos esdeveniments esportius que, com el 1982 i el 1992 a Espanya, estan resultant una potent força motriu: el Mundial de futbol del 2014 i els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro el 2016. I en aquest frenesí constructor que s'ha escampat pel país, i que no només afecta les infraestructures indispensables per organitzar els esdeveniments esportius sinó que també comporta una profunda remodelació urbanística de no poques ciutats, l'anomenadamarca Barcelonas'hi ha obert un camí rellevant. Si el 23 de juliol aquest diari publicava que el despatx de Luis Alonso portaria a terme la construcció de part de la vila olímpica de Rio (uns 40 edificis destinats a allotjar els àrbitres i la premsa), un altre arquitecte barceloní (nascut a Madrid), Fermín Vázquez, serà l'encarregat de recuperar el front lacustre de la ciutat de Porto Alegre, d'1,4 milions d'habitants.
Aquests dies se celebra a la ciutat natal de Ronaldinho el congrés de Metropolis sobre innovació urbana. Entre els presents hi ha l'alcalde Trias, pel tema de representar lamarca Barcelonai la creació barcelonina. El treball del despatx barceloní se centra, justament, en tot allò que determina la creació de la marca i, fins i tot, cap on s'està enfocant ara la ciutat catalana, és a dir, la recuperació del front litoral. Entre Montjuïc i el Besòs, als 80 i 90, i entre la muntanya màgica i l'aeroport, segons el nou model de ciutat de CiU.
Un mur davant l'aigua
En el cas de Porto Alegre, de Vázquez i del seu estudi b720, no obstant, no es tracta del mar, sinó del Guaiba, un llac. L'àrea d'intervenció és una estreta franja de 2,5 quilòmetres d'extensió. I és que, a resultes d'unes inundacions registrades el 1941, es va construir un mur de tres metres d'altura que va aïllar la ciutat de l'aigua. Vèncer aquest mur i integrar l'antiga zona portuària en la ciutat és el gran repte dels arquitectes barcelonins.
Un dels grans atractius de la reforma serà la gran zona, de més d'un quilòmetre, d'antics tinglados portuaris (del 1920), convenientment restaurats i eliminats els lletjos afegits adossats. Els edificis, amb les seves característiques cobertes inclinades, albergaran espais comercials, administratius i d'equipament. L'exterior s'acostarà al llac mitjançant un nou disseny de la vora: s'hi aixecaran plataformes flotants on se celebraran diversos esdeveniments a l'aire lliure.
Per a l'extrem nord, anomenat lesdocas(dàrsenes en català), Vázquez ha previst convertir un conjunt d'espais en desús en una àrea d'oci i negocis. Destaquen els tres edificis triangulars de gran altura que es convertiran en la icona del Porto Alegre del segle XXI. A l'extrem sud dels tinglados, b720 mirarà d'integrar un exitós centre cultural instal·lat en una antiga central elèctrica, anomenat el Gasòmetre, en l'àmbit lacustre. Per això es projectarà a prop seu un centre comercial totalment integrat, o amagat, mitjançant una coberta enjardinada. Aquesta coberta enllaçarà amb un parc que forçarà a soterrar una important via de la ciutat.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig