urbanisme
Les obres de la Rambla traslladaran les afectacions al costat Raval al juny
Els treballs de la banda del Gòtic, ja en la recta final, han suposat per als comerços caigudes d’entre el 20% i el 70% de la facturació. Els que més han patit les conseqüències han sigut els restaurants.

La reforma de la Rambla, en la seva nova versió concentrada en 32 mesos de l’era Collboni, afrontarà a partir del 15 de juny una nova fase per emprendre els treballs a la banda Raval. Coincidirà durant algunes setmanes amb la recta final d’obres de les voreres de la banda Gòtic, que havien d’estar llestes en 10 mesos però s’han retardat aproximadament dos per les troballes arqueològiques a la zona. El calendari final gairebé no es veurà afectat, segons ha assegurat l’Ajuntament als comerciants i veïns de la zona, però els operadors del freqüentat eix han constatat els efectes secundaris de les millores. La caiguda general dels ingressos és del 20%, tot i que en alguns negocis, sobretot de restauració, arriba al 70%. El problema es traslladarà de vorera en els pròxims mesos.
La renovació de la Rambla, forjada durant anys de debats, va començar en l’etapa de l’alcaldessa Ada Colau amb una planificació de cinc fases i 72 mesos, que a l’arribar Jaume Collboni a l’alcaldia es va reformular per concentrar els treballs que quedaven (ja s’havia executat de Colom a Santa Madrona) en només 32 mesos i tres fases. La primera seria de 10 mesos a la banda Gòtic; la segona, de 10 mesos més a la banda Raval, i finalment una de 12 mesos per al tronc central. La primera havia d’acabar a l’abril, però la complexitat de l’excavació i les restes arqueològiques freqüents en aquesta zona l’han demorat un parell de mesos.
Aquesta circumstància ha complicat una mica més la vida als comerços de la zona, perquè l’afluència de passejants a les voreres aixecades es veu molt reduïda amb les tanques gairebé enganxades a les seves portes. Hi ha un espai de pas escàs que allunya qualsevol client o comprador que no acudeixi expressament a un establiment. El vicepresident d’Amics de la Rambla i responsable dels temes d’Urbanisme, Pau Bosch, apunta que algun negoci ha tancat o no s’ha atrevit a obrir en algun dels locals disponibles, davant el panorama d’obres. Però vincula més la petita quota de persianes abaixades a la moratòria d’obertures que viu la Rambla, que només permet relleus amb les mateixes llicències que les que hi havia anteriorment, fins que s’aprovi el nou pla d’usos.
A mitjans del mes vinent, la calçada del costat Gòtic o Besòs quedarà alliberada (el trànsit es traslladarà a aquesta part, també en sentit ascendent cap a la plaça de Catalunya i restringit), però encara hi haurà afectacions a les voreres. En concret, el tram pròxim a la plaça de Catalunya acabarà a l’agost, mentre que la resta ho faran entre finals de juny i finals de setembre, progressivament.
D’aquesta manera, molts negocis continuaran en les pròximes setmanes amb limitacions d’accés i afectacions, de diferent intensitat segons la distància que tenen respecte als passos d’accés oberts per moure’s d’una banda a l’altra, que fa més molest arribar-hi. Des d’Amics de la Rambla detallen que els equipaments culturals són els menys afectats, perquè els seus usuaris compren normalment tiquets en línia i es desplacen directament per acudir als espectacles o exposicions, als quals arriben malgrat que l’accés es compliqui.
Diferents graus d’afectació
Els que més pateixen les conseqüències de les obres són alguns restaurants, que normalment capten clients que decideixen sobre la marxa i que trien els llocs més accessibles o còmodes. De la mateixa manera, les botigues de regals tenen una caiguda de compradors. I els comerços de necessitat, com ara farmàcies o fleques, per exemple, es troben amb usuaris que els deixen enrere en espera de trobar un altre establiment al qual es pugui accedir sense haver de donar una volta a les tanques.
La mateixa situació es viurà en els pròxims 10 mesos –com a mínim– a la banda Raval o Llobregat, on ja s’han iniciat alguns treballs de renovació a càrrec d’Agbar, per petits trams.
Segons ha explicat el consistori a comerciants i veïns, en la nova fase s’agruparan diverses plantilles amb treballs simultanis per afavorir el temps d’execució i rendiment. I es mantindran la majoria d’encreuaments de circulació entre els dos costats, a l’altura de Pintor Fortuny, Carme, Hospital, Unió i Nou de la Rambla, en alguns casos canviant el sentit. L’Ajuntament ja ha previst que els espais culturals (com el Liceu i el Poliorama) tinguin facilitats d’accés i càrrega i descàrrega.
Collboni va considerar que la nova Rambla, amb més espai per als vianants i trànsit limitat, estaria llesta a principis del 2027, tot i que vist el calendari possiblement es remati aquella primavera.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig