CANVIS EN EL FUNCIONAMENT POLICIAL A LA CAPITAL CATALANA

Els Mossos usaran les cel.les de Ciutat Vella per alleujar les Corts

Als calabossos hi caben 93 persones, però hi ha caps de setmana amb més de 100 arrestats

Calabossos de la comissaria de les Corts, el febrer passat.

Calabossos de la comissaria de les Corts, el febrer passat. / ARXIU / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos d'Esquadra utilitzaran els calabossos de la comissaria de Ciutat Vella quan s'instal.lin càmeres de vigilància a les 17 cel.les d'aquesta dependència policial del carrer Nou de la Rambla. Només tres anys després de la inauguració de la flamant comissaria de les Corts, amb un centre de detinguts dissenyat i pensat per centralitzar la gestió de tots els arrestos que es fan a Barcelona, s'ha demostrat que aquells que van projectar aquests calabossos van calcular molt a la baixa. Les cel.les no són suficients.

Oficialment, en aquests moments, ni es planteja la possibilitat d'ampliar els calabossos de les Corts o de construir-ne altres de nous, encara que no són pocs els caps que defensen l'actual model d'un únic centre de detinguts a Barcelona. Això sí, molt més ambiciós pel que fa a capacitat. Les actuals 35 cel.les de les Corts --amb capacitat per a dos, tres i fins a sis detinguts-- tenen un aforament màxim de 93 persones. Però la xifra d'arrestats ha arribat, alguns caps de setmana crítics, a superar el centenar. Això sí, amb una gestió de l'espai i dels arrestats que no ha ocasionat cap mena d'incidents.

MALALTIES CONTAGIOSES

Quan es parla de les dificultats que implica gestionar uns calabossos s'ha de tenir en compte que determinats detinguts ingressen amb quadros d'ansietat, violència o algun tipus de malaltia contagiosa, que els impedeix compartir cel.la amb altres persones. Necessiten estar aïllats i aquestes circumstàncies redueixen la capacitat de la instal.lació.

Tot i així, el fins fa poc cap de la regió policial de Barcelona, el comissari Joan Miquel Capel, ja va autoritzar l'ús polivalent de les cel.les de la comissaria de Sants-Montjuïc per esponjar les Corts. El mètode, utilitzat en més d'una ocasió, consisteix a traslladar a la nit fins a Sants detinguts amb l'atestat finalitzat i que l'endemà han de ser conduïts davant un jutge.

Finalment, els responsables d'Interior han atès les peticions d'altres caps policials de Barcelona que reivindiquen l'ús de les cel.les de cada una de les comissaries per, asseguren, millorar la feina dels agents. Les primeres a obrir-se seran les de Ciutat Vella.

Notícies relacionades

Els Mossos d'Esquadra de Ciutat Vella porten a terme un terç de totes les detencions de Barcelona. La mitjana diària, sumant-hi les detencions que realitza la Guàrdia Urbana, pot arribar als 30 detinguts. Els agents d'aquesta comissaria esperen amb candeletes el dia que puguin utilitzar els seus calabossos. Cada vegada que realitzen una detenció, i després de fer unes primeres diligències a la comissaria de Nou de la Rambla, com ara un registre, tots els detinguts han de ser traslladats fins a les Corts. Allà, els mossos han d'esperar l'arribada dels advocats. El dia que el lletrat s'endarrereix, l'agent, com que no és a la seva comissaria, "perd un temps d'or", il.lustra un mosso.

En ocasions l'investigador ha de realitzar, després de la detenció, gestions com una entrada i registre en un domicili. Llavors necessita tornar a les Corts i recollir el detingut perquè l'acompanyi.