BALANÇ DE LA FIRA DEL LLIBRE

L'Institut Ramon Llull considera un "èxit" la presència de la cultura catalana a Frankfurt

2
Es llegeix en minuts
EFE / FRANKFURT

L'Institut Ramon Llull ha considerat un "èxit" la presència de la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt com a convidada d'honor, amb una assistència "massiva" a alguns espectacles i exposicions, que ha superat les previsions.

"La nostra presència a la fira ha estat un èxit, que és l'èxit de la literatura catalana", ha afirmat el director del Llull, Josep Bargalló.

Al marge de l'exposició central, més de 2.500 persones han assistit als actes literaris. Els més concorreguts han estat les lectures de Quim Monzó (250 persones), Maria Barbal (150) i Carme Riera (150), tot i que Bargalló ha puntualitzat que encara faltaven les lectures de Baltasar Porcel, Sánchez Piñol i Jaume Cabré.

Bargalló també ha destacat l'augment de traduccions d'obres catalanes a l'alemany: "Des de finals del 2006 s'han fet 46 noves traduccions, que fins ara no existien". Al marge del treball d'editorials i agents literaris, el Ramon Llull ha mantingut reunions amb 120 editors interessats a publicar autors catalans.

Millors resultats dels editors aquest any

Bargalló ha assegurat que en el sopar que el ministre de Cultura, César Antonio Molina, va mantenir ahir amb editors espanyols i catalans, tots van dir que han tingut un volum de negoci superior a l'any anterior i que consideraven que la presència de la cultura catalana els havia ajudat.

La comissària del programa de Cultura Catalana a Frankfurt, Anna Soler Pont, ha advertit que "per als pròxims anys s'hauran de continuar donant les ajudes a les traduccions i donant suport al sector editorial català". Segons la seva opinió, "els autors catalans comencen a ser coneguts, i per aquest motiu se'ls ha de continuar acompanyant".

Participació en futures fires internacionals

El director del Llull ha anunciat que en el futur la cultura catalana tindrà cada vegada més presència en més fires de llibres. "Hi ha alguna una fira internacional que té interès que siguem país convidat, tot i que encara estem en l'inici de les converses", ha revelat.

Notícies relacionades

Per a l'any que ve, Catalunya participarà a l'octubre com a país convidat a la Fira de Guanajuato, a Mèxic, la principal fira de teatre, música i dansa de l'Amèrica Llatina, ha explicat Bargalló. I al maig o juny també serà per primera vegada en la gran fira del llibre dels EUA, la Book Expo, que tindrà lloc a Los Angeles (Califòrnia).

Bargalló ha confessat que si hagués de començar ara l'organització de la fira "moltes coses" les farien diferents, però el que és essencial sí que ho repetirien, com "la visió de la diversitat territorial de la literatura catalana, que ha apostat per donar veu al màxim nombre d'escriptors possible, o la voluntat de portar el programa artístic a la ciutat, tot i que canviant-ne algun espai".