LA CRISI DEL ‘BARÇAGATE’

L’informe dels Mossos sobre el Barçagate: «Ve de dalt, no es pot tocar»

  • L’enrenou a les oficines del FC Barcelona quan hi van entrar els Mossos va ser màxim

  • Els agents van interrogar una dotzena d’executius i empleats, segons consta en l’atestat

  • Tots van delegar la responsabilitat de contractació i seguiment dels serveis de monitoratge a Jaume Masferrer

L’informe dels Mossos sobre el Barçagate: «Ve de dalt, no es pot tocar»
3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Els Mossos que van entrar dilluns a les oficines del Barça van registrar a fons les dependències i van recollir la declaració d’una dotzena d’executius i empleats del club. A tots se’ls va preguntar sobre el seu grau de coneixement del grup Nicestream, al qual pertany I3 Ventures, l’empresa contractada pel FC Barcelona per monitoritzar la seva imatge a les xarxes socials.

De tots els testimonis, segons consta en l’atestat policial, es desprèn que la contractació d’I3 Ventures i la relació directa amb aquesta va correspondre en exclusiva a Jaume Masferrer, primer com a assessor extern i després des de dins, a partir del setembre del 2018, com a mà dreta de Josep Maria Bartomeu en l’àrea de presidència

En un dia de màxim enrenou a l’entitat, hi va haver coincidència que cap responsable d’àrea havia sol·licitat aquests serveis, ni havia format part de la negociació dels termes de contractació, ni els seus costos. Qualsevol despesa imputada a una àrea per pagar a I3 Ventures que era qüestionada, se’n traslladava la responsabilitat a presidència.

Preguntin a presidència

En les declaracions, un responsable de la Masia explica que va descobrir que s’imputaven al seu pressupost 192.000 euros fraccionats en 16.500 mensuals per a Taintrasoft, filial de Nicestream. Va demanar enutjat explicacions a Òscar Grau, el CEO del club. Però aquest es va treure de sobre la responsabilitat i el va instar a parlar amb Bartomeu i Masferrer. Bartomeu va dir també que no en sabia res i que es veiés amb la seva mà dreta per a qualsevol aclariment.

Un altre episodi: una responsable de màrqueting va descobrir una partida voluminosa atribuïda al seu departament. Va preguntar al seu cap d’àrea i aquest li va respondre que era una partida obligada perquè venia de «dalt, de presidència, i no es podia tocar».

Queda clar a través de les declaracions que només Masferrer rebia els informes sobre la conversa digital que afectava el club i el president, un servei que diversos responsables admeten com a necessari en una empresa privada. Una altra cosa amb els costos i l’enfocament. Al principi, Guillem Graell, responsable de l’àrea de Marca Barça, tenia accés també a aquests informes, del febrer al setembre del 2018, però va deixar de tenir-ne quan Masferrer va entrar al club i mai va conèixer els termes de l’acord ni el cost, va recalcar en la seva declaració. 

Estranyesa policial

En aquest sentit, la declaració de l’assistenta personal que compartien Bartomeu i Masferrer indica que ella s’encarregava d’introduir els contractes amb I3 Ventures en el servei informàtic perquè es procedís als corresponents pagaments. Aquest punt crida l’atenció dels Mossos. «Que els pagaments siguin sol·licitats des de la part més alta de la cúpula directiva resulta un fet destacable», es llegeix a l’atestat policial.

Els Mossos van entrevistar també una desena d’empleats d’I3 Ventures, que unànimement van negar que part de la seva comesa consistís a desprestigiar persones del club o de l’entorn. Un dels testimonis d’l3 Ventures assenyala que la finalitat dels perfils era millorar la imatge de Bartomeu i minimitzar les crítiques que rebia a les xarxes, menys el perfil ‘Jaume un film de terror’, la finalitat del qual era erosionar la imatge de Jaume Roures. 

Creació de Carlos Ibáñez 

Aquest perfil, com Alter Sports, pensats per creure mems burlescos, van ser creats, assenyala una veu interna, pel mateix Carlos Ibáñez, propietari de Nicestream, però un dels responsables d’I3 Ventures declara que creu que va ser per instrucció d’algú.

Notícies relacionades

Dels testimonis es dedueix la mala relació de Noelia Romero, la ‘compliance’ contractada pel club, amb la cúpula de l’entitat. D’ella, a partir dels seus dispositius mòbils, que va entregar als Mossos, aquests van poder aconseguir significatius avanços en la seva investigació.

Alguns dels testimonis revelen que es va adaptar malament al FC Barcelona. De fet, una persona del seu departament revela que Romero va intentar buscar algun tipus de relació entre les empreses de monitoratge contractades i Masferrer. Però no només amb ell. També amb el responsable dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti, amb els membres de la directiva i fins i tot la direcció executiva, «una cosa poc habitual», remarca un dels testimonis.