La declaració de Bartomeu

El president va afirmar tres vegades davant el jutge Ruz que Tito Vilanova va demanar avançar un any el fitxatge de Neymar

El vídeo de la cadena SER de la declaració de Bartomeu davant el jutge sobre el contracte de Neymar. / SER

2
Es llegeix en minuts

L'arrel del 'cas Neymar' és una petició de Tito Vilanova. Així ho va venir a afirmar el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz en la seva declaració com a imputat del 13 de febrer. Bartomeu va explicar al magistrat que en la visita que ell i Sandro Rosell van fer a un Tito "malalt" i que rebia "químio" a Nova York el 2013, el llavors tècnic blaugrana, que va morir l'abril del 2014, va demanar als directius que fitxessin Neymar aquell mateix estiu, un any abans del que s'havia previst. Hi van accedir i això, segons el president, va originar el sobrecost de 42 milions.

La Cadena Ser ha desvelat els vídeos i els àudios de les gairebé tres hores declaració del president a l'Audiència Nacional, en què es confirma, com ja se sabia, que es va exculpar de qualsevol responsabilitat. Respecte als contractes investigats, va insistir fins a 20 vegades que eren responsabilitat dels executius del club, i també va esmentar 23 vegades el bufet Cuatrecasas quan se li va preguntar pels comptes que podrien suposar un delicte fiscal. Segons Bartomeu, Rosell va portar tot el fitxatge i ell només ho va saber quan ja estava fet. "No sóc fiscalista", va dir.

TRES VEGADES

El que fins ara no se sabia és que Bartomeu hi havia posat el Tito pel mig, i que havia argumentat davant el jutge que el fitxatge del jugador es va complicar per culpa del tècnic desaparegut. El president va explicar que el fitxatge estava previst per a l'estiu del 2014, però que el Tito els va indicar a ell i Rosell que volia disposar del crac brasiler per a la temporada 2013-2014 (l'empitjorament del càncer del Tito li impediria després dirigir aquella temporada l'equip, que va quedar en mans de Tata Martino). 

Bartomeu ho explica tres vegades. La primera, a preguntes del jutge Ruz: "La petició del Tito Vilanova va ser avançar l'arribada de Neymar". La segona, al ser interpel·lat pel fiscal, José Perals: "El 2013, hi ha una petició de l'entrenador, el Tito Vilanova, de portar Neymar un any". I la tercera, a preguntes de l'advocat de l'Estat. "El Tito feia la seva teràpia i ens va dir que volia fer el canvi".

COM BECKHAM

Notícies relacionades

El Reial Madrid també va aparèixer en la seva declaració, ja que va reconèixer que en el fitxatge de Neymar volien imitar el club blanc quan va contractar David Beckham. El Barça buscava "un jugador mediàtic que portés molts espònsors", "amb el màrqueting" del jugador anglès. "De jugadors com Neymar no n'hem fitxat, només recordo Beckham com ell", va explicar, i es va declarar meravellat davant el fenomen Beckham: "No havia vist mai un jugador amb l'entorn tan bestial com el de Beckham".

El jutge Pablo Ruz, després de totes aquestes declaracions, va proposar que el Barça, Bartomeu i Rosell fossin jutjats per frau fiscal, i l'expresident a més per administració deslleial. El fiscal ha demanat dos anys i tres mesos de presó per a Bartomeu, un total de set anys i mig per a Rosell, i multes per als tres imputats que pugen a 62,6 milions d'euros. En cas de ser condemnats en els termes que reclama la fiscalia, el fitxatge de Neymar, més impostos, passaria dels 95 milions en què el xifren ara els investigadors a uns 150 milions d'euros.