On Catalunya

Risc mediambiental

Badalona activa el Decret d’emergència davant els desperfectes de la seva costa ocasionats pel temporal

 DIRECTE | Última hora del temporal de neu, pluja i vent

VÍDEO | Fort onatge a les platges de Barcelona

L’Ajuntament reclama a l’Estat i la Generalitat solucions per a la regressió de la platja: «Tard o d’hora la perdrem»

3
Es llegeix en minuts
El Periódico
ACN

L’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) ha activat aquest dimecres, 8 de febrer, el Decret d’emergència municipal després dels importants desperfectes ocasionats pel temporal que va colpejar la ciutat aquest dimarts, principalment a les seves platges. Des del consistori diuen que l’activació del Decret d’emergència servirà per «possibilitar arreglar amb celeritat els desperfectes d’aquest últim temporal», tot i que simplement els que depenguin del consistori.

Al seu torn, des de l’Ajuntament han explicat que els serveis de neteja i manteniment treballen en la retirada de sorra d’alguns trams del passeig Marítim i que, d’altra banda, es tornen a reobrir els parcs de Can Solei i Ca l’Arnús i el de l’Escorxador, que es van tancar durant la fase d’alerta de forts vents.

El temporal de mar de les últimes hores va fer aflorar algunes edificacions de la platja de Badalona, a l’extrem nord de la ciutat. Es tracta de les antigues casetes dels banys de la riera Canyadó, el sobreeixidor del col·lector de Llevant, el Club Bétulo i la Donzella de la Costa. A més, la platja de la Barca Maria es va quedar sense sorra i això va obligar a tancar l’accés al passeig en aquest tram del litoral.

El regidor de Protecció Civil, David Torrents, va lamentar ja aquest dimarts que malgrat que fa anys que s’alerta de la regressió de les platges a la ciutat, les solucions per part de les administracions supramunicipals no arriben: «Tard o d’hora perdrem la platja». El consistori tem que l’avenç del temporal en les pròximes hores pugui provocar més danys.

Nou crit de socors

A més del Decret d’emergència, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha reclamat avui al Govern de l’Estat «l’inici de les mesures urgents i necessàries per a la regeneració de les platges» així com «l’execució de manera urgent de mesures per protegir el litoral i les infraestructures vitals que es troben en risc de col·lapse».

L’alcalde, que ha comprovat aquest matí les afectacions ocasionades pel fort onatge pel temporal de llevant, va enviar un escrit dirigit a la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Ecològic, Teresa Ribera, on es recorda que el litoral badaloní ja ha patit recentment grans temporals com el ‘Gloria’, el gener del 2020, i el Celia, l’any passat, i que a conseqüència d’aquests fenòmens, i de «la nul·la inversió dels responsables dels terrenys maritimoterrestres, la desaparició de les platges és una cosa evident». Per evitar aquesta situació l’alcalde va tornar a reiterar que és necessari prendre mesures importants per a l’estabilització de les platges.

En l’escrit, l’alcalde alerta que la «regressió alarmant de les platges» no es tradueix només en la impossibilitat del seu ús per part de la ciutadania, sinó que també «posa en risc infraestructures com el passeig Marítim i compromet el futur de la línia de ferrocarril», que utilitzen diàriament milers de persones. En aquest sentit, l’alcalde aposta per un treball conjunt de totes les administracions per trobar i executar solucions conjuntes per salvaguardar el litoral.

Afectacions

Després de fer balanç dels danys, des de l’Ajuntament conclouen que la platja més afectada per la pèrdua de sorra ha sigut la platja de la Barca Maria. «La resta de platges no han patit importants afectacions», comenten des del consistori.

A més, també s’han produït afectacions en espais privats situats a primera línia com a les casetes del carrer Riera de Canyadó, Donzella de la Costa, Club Nàutic Bétulo i Club Natació Badalona.

Així, des de l’Ajuntament expliquen que s’han produït «greus danys» al sobreeixidor d’aigües pluvials situat a l’altura del carrer Torrebadal, al barri de Casagemes.

Notícies relacionades

Torrents va aprofitar l’ocasió per continuar reclamant a les administracions supramunicipals una «solució tècnica» que estabilitzi de forma definitiva les platges de la ciutat i s’acabi amb la regressió del litoral. El regidor va assegurar que l’Ajuntament està alertant «des del temporal ‘Gloria’» i que, tanmateix, «no s’ha fet res».

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona