Perfil

Rubén Guijarro: d’’Iván Redondo’ del PSC de Badalona a successor del seu amic Álex Pastor

  • El futur alcalde de Badalona, si no hi ha sorpreses, és un estrateg en primera línia política que sempre ha preferit treballar allunyat dels focus

  • Durant els últims anys la seva figura ha escalat dins de la secció local del PSC fins a convertir-se en el seu referent indiscutible

videoguijarro

videoguijarro

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Rubén Guijarro (PSC) voreja ja l’alcaldia de Badalona després d’arribar a un acord amb els altres grups de l’oposició per fer prosperar una moció de censura contra el popular Xavier García Albiol. Sense mai pretendre ser protagonista –sempre s’ha sentit més còmode sense tenir el focus a sobre–, durant els últims anys la seva figura ha escalat dins de la secció local del PSC fins a convertir-se en el seu referent indiscutible. El seu terreny ha sigut més el de ser un estrateg en primera línia política, una espècie d’’Iván Redondo’ del PSC de Badalona.

Tot i que fora de Badalona hagi mantingut un paper discret, Guijarro fa anys que és l’home fort dels socialistes a la ciutat, fins i tot en l’etapa en la qual el també socialista Álex Pastor exercia d’alcalde. No obstant, malgrat la seva importància al municipi, Guijarro no és un mer dirigent local, i a les bambolines de la política la seva persona ha estat vinculada a pesos pesants socialistes com Salvador Illa, amb qui l’uneix una relació personal més enllà de l’estrictament professional, Miquel Iceta o José Luis Ábalos.

Negociador a l’ombra

Nascut a Barcelona el 1982 i criat al barri de Llefià, fins al 2015 no va ser elegit regidor per primera vegada i, el 2018, va accedir al govern de la ciutat gràcies, paradoxalment, a una moció de censura contra Dolors Sabater (Guanyem) avalada pel mateix Albiol. Aleshores, Guijarro preferia treballar amb una figura per davant d’ell, en aquest cas, el seu company i amic des de les joventuts socialistes Álex Pastor, que va assumir la vara de comandament tant en aquesta ocasió com després de les municipals del 2019. No obstant, el negociador del govern era sempre Guijarro. Ell era la persona que s’asseia amb les altres formacions per tirar endavant els pressupostos i el responsable de la gestió interna.

Notícies relacionades

Amb Iván Redondo –al qual Guijarro admira–, comparteix aquesta mateixa manera de veure la política: molt vinculada al relat, a la comunicació i a l’estratègia. Malgrat això, després de la dimissió de Pastor per conduir ebri durant el confinament i agredir uns agents de policia, Guijarro va agafar les regnes i de seguida es va postular com a successor del seu amic a l’alcaldia de Badalona. Tot i que després de setmanes de negociacions va vorejar el càrrec, les diferències amb Guanyem van frustrar llavors un pacte pel qual els dos partits es repartien la vara fins a les municipals del 2023.

Amb tot, als seus 39 anys, Rubén Guijarro es convertirà, llevat de sorpreses d’última hora –a Badalona és millor no apostar mai–, cinquè alcalde socialista de la ciutat després de Jordi Serra ( 2008-2011), Maite Arqué (1999-2008), Joan Blanch (1983-1999) i Álex Pastor (2018-2020).