Crisi a l’executiu municipal

Guanyem es desmarca d’un nou govern a Badalona, però recolzarà la moció de censura a Albiol

  • Els anticapitalistes asseguren que el PSC ha retirat el seu compromís de formar un executiu «compartit»

  • Fonts socialistes diuen no estar preocupades pel gir de guió perquè la moció prosperarà

Guanyem es desmarca d’un nou govern a Badalona, però recolzarà la moció de censura a Albiol

ACN / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La muntanya russa de Badalona (Barcelonès) continua fent girs inesperats. Fins ara tot estava sent fàcil, però les desconfiances entre els grups de l’oposició han rebrotat i Guanyem Badalona en Comú, que fins aquest dimarts insistia en la intenció de formar part d’un nou govern unitari que desbanqués Xavier García Albiol de l’alcaldia, ara es desmarca i rebutja entrar en aquest executiu, malgrat que sí que recolzarà la moció de censura liderada pel PSC.

Guanyem ha emès un comunicat en què afirma que durant els últims dies «s’ha estat negociant [amb el PSC] en fals» de cara a la moció de censura i que això «ha generat una crisi de confiança que no deixa cap marge per negociar l’entrada de Guanyem al govern de Rubén Guijarro», el postulant socialista a lluir la vara. Just 24 hores després de l’inici formal de les negociacions a cinc bandes –PSC, Guanyem, ERC, Badalona en Comú – Podem i Junts–, Guanyem surt de l’equació al·legant que en els contactes previs s’havia preacordat amb el PSC una estructura de govern que els socialistes van retirar en aquesta primera trobada amb tota l’oposició.

Crisi de confiança

Segons fonts de Guanyem, el partit va acceptar diumenge en assemblea una proposta «no pròpia, sinó la proposta que ens va avançar el PSC, però que després ha retirat». «Això ha creat una crisi de confiança amb aquest partit, i això impedeix la nostra participació en el govern», afegeixen les mateixes fonts. «La proposta del PSC la vam comprar i la vam validar en assemblea. El PSC s’ha fet enrere i decau tot el que s’havia preacordat. D’aquí la crisi de confiança cap a ells. No volem perdre ni un minut més en debats sobre cadires al govern», inquireixen aquestes veus.

La moció de censura prosperarà perquè el PP té 11 regidors i la resta en sumen 16, però l’oposició està molt atomitzada: el PSC té sis regidors; Guanyem, quatre; ERC, tres; Badalona En Comú – Podem, dos, i Junts, un.

Notícies relacionades

Així, des de Guanyem insisteixen a girar full de cara a la composició del govern de Badalona i insten a treballar conjuntament amb el PSC els pressupostos del 2021, que encara no estan aprovats, «i això està paralitzant la ciutat». «Nosaltres garantim la majoria absoluta necessària per aprovar-los al ple municipal», afirmen.

Per la seva banda, fonts del PSC afirmen no estar preocupades pel gir de guió i fins i tot assenyalen que pot ser una cosa «positiva» que «tothom sigui clar» i que «no s’eternitzi tot com altres vegades fins a última hora». «Guanyem, legítimament, no ho veu clar i ho ha dit i tenim tots el mateix objectiu i cada un remarà des d’on estigui més còmode», afegeixen. «Albiol és fora», conclouen.