Govern alternatiu

L’oposició de Badalona abocada a una moció de censura contra Albiol després de l’aparició de l’alcalde als ‘papers de Pandora’

  • La pilota cau ara a la teulada del PSC, el president del qual, Rubén Guijarro, es posiciona com el candidat amb més opcions d’aconseguir els recolzaments necessaris

  • Tot i que els altres partits de l’oposició es mostren oberts a un alcalde socialista, Guijarro es mostra caut i advoca per no precipitar-se

albiol-buena-ahora-s

albiol-buena-ahora-s

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’oposició de l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) té una nova oportunitat per prendre l’alcaldia a Xavier García Albiol (PP). La notícia que el popular va rebre un poder general d’una societat de Belize –un petit paradís fiscal al nord de Centreamèrica– ha revifat les intencions dels grups municipals de presentar una moció de censura, que també han demanat la dimissió de l’alcalde.

García Albiol és un altre dels noms espanyols que figura als ‘papers de Pandora’, revelats per ‘El País’ i La Sexta. Aquests documents revelen que el regidor es va vincular a la societat anònima de Belize Luverne International Inc. el 7 d’abril del 2005. Una cosa que el mateix alcalde ha reconegut, però ha afirmat: «Aquest projecte va quedar sense recorregut i no vaig obtenir-ne ni rendiments, ni increment de patrimoni, ni retribucions de cap tipus. Mai vaig fer ús d’aquest poder mercantil».

Després del terratrèmol polític que ha suposat la notícia, diferents fonts dels grups de l’oposició consultades per aquest diari afirmen que les línies vermelles que el maig del 2020 van impedir construir una alternativa d’esquerres a Albiol han quedat sepultades. Així, tot i que les converses entre partits només han fet que arrencar, el punt de partida és diferent i cap grup sembla aspirar ara a imposar el seu candidat. D’aquesta manera, si el 2020, després de la dimissió l’exalcalde socialista Álex Pastor, les diferències pel repartiment de poder i el temps de govern entre PSC (amb 6 regidors) i Guanyem Badalona en Comú (amb 4) van dinamitar el pacte d’esquerres, en aquesta ocasió des de Guanyem afirmen que estan oberts que el candidat de la moció «sigui del PSC o d’un altre grup».

 «A l’inici del curs polític ja vam dir que havíem d’apartar les diferències i tractar l’opció d’una moció de censura, perquè el PP no ha sigut capaç de presentar els pressupostos que va dir i, a més, espera judici [Albiol] per un tema d’una instal·lació d’antenes de telefonia», remarquen des de Guanyem. «Estem més que disposats a recolzar el candidat que es posi sobre la taula, sigui nostre o d’un altre», afegeixen des de Guanyem Badalona, des d’on han insistit en l’opció d’una moció de censura des que Albiol va ser nomenat alcalde.

Guijarro, el millor posicionament

Amb tot, Rubén Guijarro (PSC) és qui millor es posiciona per, aquesta vegada sí, erigir-se com a nou alcalde de Badalona. El president de la secció local del PSC ja va tenir a tocar l’alcaldia després de la dimissió de Pastor. En aquell moment, la idea era que Guanyem i els socialistes es repartissin el temps de govern que quedava fins a les municipals del 2023: la primera meitat per a Guanyem i la segona per al PSC, però el fracàs del diàleg ho va impedir. Ara, les parets que separen Guijarro de l’alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya són més dèbils que llavors, tot i que encara queda fer-les caure.

Per la seva banda, Guijarro prefereix ser caut i encara no aclareix si es posiciona o no a favor de la moció de censura: «Veurem el que passa en els pròxims dies». «Les explicacions que ha donat l’alcalde per la seva implicació als ‘papers de Pandora’ no compensen a cap ciutadà. Li remetem que pugui explicar-se millor i, en paral·lel, apel·lem a la responsabilitat de tots i totes», apunta el president del PSC de Badalona.

Així, preguntat per la possibilitat de la moció de censura, Guijarro assenyala que des del grup socialista «no volem precipitar-nos, volem saber i fer les coses bé». «No tenim bones experiències, a ningú se li escapa», recorda Guijarro en relació amb el fracàs dels grups de l’oposició per articular una alternativa a Albiol fa tot just un any i mig. «Creiem que la ciutat es mereix un alcalde que no surti als ‘papers de Pandora’, però també un govern a l’altura de la tercera ciutat de Catalunya», conclou.

Els altres grups pressionen cap a la moció

«Crec que Albiol no pot estar ni un minut més al capdavant de l’alcaldia per tot el que ha sortit», destaca David Torrents, portaveu de Junts per Catalunya al consistori. «No entendria que no fóssim generosos i no miréssim de tirar endavant una investidura de Rubén Guijarro, perquè entenc que és el partit majoritari de l’oposició i que no estem en un moment de fer invents i buscar terceres o quartes persones. Si el candidat socialista és Rubén Guijarro, el que toca és dissenyar el millor govern possible i decidir què farem, no el qui», sentencia clarament Torrents.

Àlex Montornès, portaveu de la secció local d’Esquerra Republicana, explica que ell i el seu grup estan disposats a servir de «ròtula» entre els altres grups i recolzar el candidat que es presenti que compti amb els vots. «Nosaltres sempre hem estat a favor de construir una alternativa», afirma. Montornès, que després del fracàs del pacte entre PSC i Guanyem el maig del 2020 es va mostrar molt crític amb el paper d’aquests grups, assenyala ara que aquesta és «una nova oportunitat de fer les coses diferents» i afirma que les forces d’esquerra de la ciutat fa «un any que treballen per teixir confiances» i que la situació actual entre els grups de l’oposició «és molt millor» que fa un any i mig.

En la mateixa línia s’expressa la presidenta de Badalona En Comú – Podem, Aïda Llauradó, que, com Montornès, també va ser molt crítica amb els altres grups de l’oposició després que Albiol aconseguís de nou la vara de comandament de l’Ajuntament de Badalona el maig del 2020. «Encara no sabem quines possibilitats hi ha que la moció tiri endavant, però nosaltres treballarem per l’alternativa d’esquerres que mereix la ciutat. No tenim cap línia vermella», ha explicat Llauradó.

Notícies relacionades

Malgrat tot, i encara que el terreny en aquesta ocasió està molt més aplanat per formar un govern alternatiu al PP, els diferents grups incideixen també que, més enllà de posar-se d’acord per a la moció, després tocarà parlar de com es compon aquest suposat nou executiu i quin projecte de ciutat proposa. Qüestions que, com la mateixa moció, s’han d’aprovar també per les directives i bases dels respectius grups.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO