‘Papers de Pandora’

Ramon Riera, regidor de Badalona pel PP, vinculat a la mateixa societat de Belize que Albiol

  • El regidor del PP va rebre el 2005 el mateix poder que l’alcalde de Badalona per gestionar una empresa al paradís fiscal caribeny

Ramon Riera, regidor de Badalona pel PP, vinculat a la mateixa societat de Belize que Albiol

ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Xavier García Albiol no va ser l’únic membre del PP a Badalona (Barcelonès), vinculat a una societat de Belize –un petit paradís fiscal al nord de Centreamèrica–. Noves informacions publicades per ‘El País’ i ‘La Sexta’ sobre els ‘papers de Pandora’ han revelat que Ramon Riera, regidor de Sanitat i Salut Pública al consistori badaloní, també va estar connectat a la societat del paradís fiscal de Belize Luverne International Inc.

D’aquesta manera, tant l’alcalde de Badalona com Riera van rebre un poder general d’una societat a través d’una gestora andorrana vinculada a l’entitat bancària Andbank. Aquest document permetia des d’obrir comptes bancaris a l’estranger fins a gestionar propietats. Ramon Riera, més enllà de les seves actuals funcions com a regidor de Sanitat, és un històric del PP català i des de fa més de trenta anys ha estat vinculat i manté «una amistat personal» amb Xavier García Albiol, segons indiquen des del PP de Badalona, des d’«abans que es dediquessin a la política».

Segons l’explicació que donen ara els populars, Albiol i Riera es van conèixer quan l’ara alcalde tenia 18 anys i Riera ja rondava els 38. Tots dos es van afiliar al PP pràcticament en paral·lel, uns cinc anys més tard, i des d’aleshores han fet carrera pràcticament també en paral·lel a l’Ajuntament de Badalona. Durant els anys que va estar activa la societat de Belize, Albiol va ser regidor en l’oposició i també alcalde, a més de vicesecretari d’organització del PPC, president del PP a la Diputació de Barcelona, portaveu del PP a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i diputat al Parlament de Catalunya. En la seva etapa com a alcalde, entre 2011 i 2015, Riera va ser el seu número dos.

Riera és regidor a l’Ajuntament de Badalona des de 1995 i ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat en l’estructura del PP de Barcelona i de Catalunya, així com a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació. Del 2011 al 2013 va ser diputat de Desenvolupament Econòmic i Turisme i vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona.

Les noves informacions publicades avui contrasten amb les paraules d’Albiol ahir, després de revelar-se la seva relació amb la societat offshore, quan va rebutjar haver-se lligat a la firma amb representants de la seva formació. Sobre aquestes contradiccions des del govern local es remeten a un comunicat en què indiquen que, al ser preguntat per si hi havia alguna persona més del PP vinculada, «va manifestar que mai hi ha hagut relació amb ningú ni amb res que tingui a veure amb el partit, no relacionant-lo amb cap dirigent». «El projecte que es volia emprendre no tenia res a veure amb l’activitat política, sinó que el fet de fer-ho junts responia a l’amistat que tenien, insistim, des d’abans de dedicar-se a la política», insisteixen des de l’executiu de Badalona.

L’activitat de la societat

En declaracions a ‘El País’, Ramon Riera admet que el poder amb la firma de Belize es va concebre per desenvolupar «temes immobiliaris i de construcció». I resumeix la seva connexió amb Luverne International Inc. com «un error, una equivocació».

La contradicció sobre la vinculació d’altres membres del PP a la societat no és l’única que han exposat les noves revelacions. Segons indiquen els documents publicats per ‘El País’ i ‘La Sexta’, la societat sí que va arribar a tenir activitat. D’aquesta manera, la societat es va tornar a utilitzar 13 dies després d’associar-se amb els dos regidors del PP, per atorgar un altre poder a una advocada de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). En aquest cas, l’objectiu va ser adquirir 589 accions de Basenia SL, una firma de Sant Cugat de reparació i manteniment naval. Així, Luverne International Inc. va donar un altre poder el 2008 a aquesta lletrada per vendre les seves participacions de l’esmentada companyia nàutica.

Notícies relacionades

Preguntats per aquesta qüestió, des del PP de Badalona reiteren que «mai es va fer ús del poder mercantil». «En el seu moment es va acceptar per emprendre projectes empresarials, que no van arribar a bon port. La societat mai va tenir cap benefici, ni va suposar cap increment patrimonial ni cap retribució», asseveren.

La notícia d’aquest dimecres va provocar un terratrèmol polític a Badalona i la majoria de les forces de l’oposició van parlar d’impulsar una moció de censura. Per la seva banda, fonts del govern local assenyalen a aquest diari que, de moment, no es plantegen dimissions, una cosa que també han reclamat els diferents partits del consistori.