sants-montjuïc
Anem de vermut

Maite Cruz
GRANJA ELENA
Migdies a tot vapor
Granja Elena va néixer el 1974 amb vocació matutina, dirigida als esmorzars i berenars, però la seva evolució va emprendre un rumb diferent en centrar-se en plats d’una qualitat que l’han convertit en restaurant de referència.
Amb alegre saviesa culinària, el seu personal aconsegueix combinar la cuina de mercat, els productes frescos de la temporada i el dia, amb delicadeses d’acurada elaboració tradicional. Així, els degustadors que el visiten n’assenyalen dos plats, com són l’arròs cremós, amb múrgoles fresques i fuagràs i, d’altra banda, el fuagràs sencer, d’ànec, rostit i en papillota de col trufada. Val la pena tenir en compte que Granja Elena sempre està de gom a gom i que és convenient fer reserva amb prou antelació. Està al passeig de la Zona Franca, número 228. Tanca totes les nits i els festius.
GRAN BODEGA SALTÓ
Les tapes de la nit
Ningú ha dit que el vermut hagi de ser sempre diürn quan, en realitat, es tracta d’un recurs per obrir la gana abans del dinar o del sopar. Aquest segurament és el convenciment de Gran Bodega Saltó, perquè mai obre les seves portes –o aixeca la persiana-- abans de les set de la tarda.
La important remodelació que va rebre no fa gaires anys va ser una aposta, atrevida, que es proposava recrear el clima d’un cabaret d’entre guerres, amb el seu toc «canalla» i també amb l’essencial punt de vista crític i musical.
En l’actualitat veu reduïda la seva producció cultural per raons tècniques, però continua sent una temptació en les animades nits del Poble-sec; és el lloc ideal per a una conversa substanciosa, per a un idili intel·lectual o per a una nit diferent. Tapes i beures de categoria al carrer Blesa, número 36.
QUIMET & QUIMET
Petit però irresistible
Quan treia el cap el segle XX i començava la primera guerra mundial, l’any 1914, va obrir les portes Quimet & Quimet al Poble-sec. Els parroquians han anat canviant, perquè el temps no perdona, però aquest local de vermuts ha millorat, com els bons vins.
Avui és possible degustar-hi els plats de la casa de dilluns a divendres, i dissabte al matí. Entre aquests plats destaquen una àmplia varietat de tapes i de conserves casolanes que tenen un gran nivell.
Dissabte a la tarda i els diumenges només es poden fer fotos davant la porta, una mostra de l’art urbà d’altres temps. Una bona idea és acostar-se a la barra poc després de les 12, perquè més tard ja serà impossible.
La cita ineludible és a Poeta Cabanyes, número 25. Per fer boca: no hi ha res més bo que uns montaditos de pernil salat amb iogurt.
CASINET D’HOSTAFRANCS
Copes i jazz al pati
Al Casinet d’Hostafrancs es poden tenir entretinguts paladar i oïda al mateix temps amb les propostes musicals que ofereix cada diumenge.
Ubicat a prop de l’estació de Sants, enmig del populós Hostafrancs, i amb el parc de l’Espanya Industrial com a teló de fons, l’arcada que marca l’accés al local s’obre al carrer Rector Triadó 53. Al Casinet d’Hostafrancs cada diumenge s’habilita el pati, durant l’hora del vermut, per tal de compartir jazz en totes les seves variants, i es dóna cabuda a solistes i bandes.
Així, aquest diumenge que ve, el local combinarà tragos, tapes i música amb l’actuació de Diego López Collia, i el seu personal afro-tango-jazz, a les 12.30h.
Les següents dues cites són el pròxim 6 de juny amb un concert de Frentitats, i el 14 de juny, de la banda de Swing Set, que tocarà el swing que sap fer més bé.
CAL PEP
Com d’un altre temps
Amb la cara que té actualment, que reelabora els materials típics d’una taverna finisecular --i un toc de «minimalisme»--, Cal Pep es va renovar l’any 1998, però la tradició que traspua per tot arreu ens arriba des de 1927. Ubicat al carrer Canalejas 12, com no podia ser d’una altra manera, a la vorera que hi ha davant del mercat de Sants, Cal Pep fonamenta el seu prestigi en productes com ara les anxoves i el marisc fresc.
Per al visitant que vulgui fer una primera aproximació, és inevitable demanar el «combinat de la casa», una entrada segura per acompanyar un vi o la primera cervesa.
El millor horari per estar còmodes i disfrutar de les tapes sobre les bótes que fan de taula, com en una taverna antiga, és entre les 12 i l’una; més tard creix la calor humana. Tanca els dilluns i els dimarts a la tarda.
BODEGA BARTOLÍ
Cuina de mercat
Notícies relacionadesLa Bodega Bartolí va començar a funcionar com a tal pels volts de l’any 1934, quan el Sants actual, amb la seva gran estació ferroviària que condiciona i marca l’entorn, era potser un somni de visionaris. El local de Bodega Bartolí manté el clima del barri que s’estén, en cada carrer, com si fos aliè al trànsit de les avingudes. L’entrada, d’estil modernista, invita a agafar-se un temps de satisfacció culinària. El menú és ampli, però els seus fogons posen l’accent en la cuina de mercat, apel·lant sempre a l’honestedat de les verdures i el peix del dia, sense que hi faltin les tapes i els embotits.
Bodega Bartolí cobreix un ampli horari, que pot acollir les més intencions més diverses, des de les 7.30 del matí a 9.30 de la nit, de dilluns a divendres. Situat al carrer Vallespir, número 41, tanca els dissabtes i els diumenges.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Apunt Una vergonya absoluta
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura