Forcadell titlla de "cop d'Estat 'de facto'" les mesures de l'article 155 de Rajoy

La presidenta del Parlament adverteix que l'independentisme "no farà ni un pas enrere"

h 3267151

h 3267151 / Nuria Julia

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha llegit aquesta tarda un comunicat de reacció a les mesures de l'article 155 que ha donat conèixer al matí Mariano Rajoy. Forcadell les ha qualificat de “cop d'Estat ‘de facto’” contra el Parlament amb més “legitimitat de la història recent de Catalunya” i ha advertit que en cap cas l'acció del Govern, que ha de sancionar el Senat, comportarà un “pas enrere” ni del Parlament ni de les institucions catalanes que ha cridat a defensar.

La presidenta del Parlament, segona autoritat civil de Catalunya, ha utilitzat un to molt dur. Ha assenyalat que l'empresonament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez (que ha qualificat de “presos polítics”), va ser la “resposta” de Rajoy a l'oferiment de “diàleg, mediació i negociació que li havia fet el president Carles Puigdemont el 10 d'octubre”, el dia que va declarar sense declarar la independència, poc abans de suspendre el que no havia sigut declarat, valgui el galimaties.

En el si de la UE

Notícies relacionades

Forcadell ha asseverat que el “cop d'Estat” de Rajoy, es produeix en un país membre de la Unió Europea i que arriba “després de set anys en què els ciutadans catalans han sigut regits per un Estatut que no van votar”. La presidenta del Parlament ha assenyalat que les mesures acordades pel Consell de Ministres excedeixen els límits de la Constitució, fet que, segons la seva opinió, constitueix una enorme paradoxa com és que “aquells que s'omplen la boca” amb la Carta Magna “cauen en la més flagrant de les il·legalitats”.

Ha atribuït al president del Govern certa mala fe, quan ha afirmat que aquest dissabte Rajoy ha pogut fer “el que ha intentat al llarg de tota la legislatura, és a dir, dictar què es pot o no es pot debatre al Parlament. Primer ho va intentar amb la fiscalia i amb querelles” ha sentenciat Forcadell.