Hisenda va rebre del PP un informe del cas Bárcenas

El dia de l’enviament Montoro era ministre i el partit no estava personat en la causa

Hisenda va rebre del PP un informe del cas Bárcenas

T. Calleja Flórez / C. Gallardo J. G. Albalat / Á. Vázquez

2
Es llegeix en minuts
Tomas Calleja
Tomas Calleja

Arquitecte de solucions Cloud @ Goodly de Paradigma Digital.

ver +
Cristina Gallardo
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els correus electrònics que té en el seu poder el jutge de Tarragona Rubén Rus Vela –que investiga si els membres del despatx Equipo Económico, fundat el 2006 per l’exministre del PP Cristóbal Montoro, van utilitzar en benefici dels seus clients les seves "influències" entre "alts càrrecs i funcionaris del Ministeri d’Hisenda"– revelen un intercanvi de documentació del cas Bárcenas entre la cúpula del Ministeri d’Hisenda encapçalat per Montoro i el PP.

Aquest diari ha consultat el contingut d’un correu electrònic, la còpia del qual obra en poder del jutge de Tarragona, que evidencia que no només l’exministre va poder tenir accés al sumari que instruïa el jutge Pablo Ruz a l’Audiència Nacional, sinó que la cúpula d’Hisenda també va obtenir del PP un informe de la Intervenció General de l’Estat (IGAE) del cas Bárcenas, malgrat que aquesta formació política no estava personada en la causa.

En concret, el 21 gener del 2015 el llavors cap de gabinet del Ministeri, Felipe Martínez Rico, va enviar a Montoro un correu que incloïa un informe que havia elaborat el 2014 l’IGAE: "És al que t’havien fet referència (en disposava el Partit i ens l’ha facilitat)", diu de manera literal el correu. En aquesta data, el jutge Ruz no havia finalitzat les seves indagacions i la formació política conservadora no havia sigut considerada responsable civil subsidiària per pagar amb diners opacs les obres de la seva seu madrilenya. No obstant, aquest partit sí que s’havia mantingut com a acusació a la peça principal del cas Gürtel fins que va ser expulsat el setembre de 2014.

La interlocutòria de transformació –la resolució amb què el jutge va acordar seguir els tràmits perquè les parts poguessin presentar al·legacions– no va ser dictada fins al 23 de març de 2015, dos mesos després del correu electrònic enviat per Martínez Rico a Montoro.

Notícies relacionades

"Gabinet de la VP"

El 2 febrer de 2015, Martínez Rico remet a Montoro un altre correu en què assegura haver donat informació "al gabinet de la VP". Les fonts consultades sospiten que podria ser la vicepresidència del Govern de Mariano Rajoy, a càrrec de Soraya Sáenz de Santamaría. Les dades que s’aporten es refereixen al canvi legislatiu que permetia imputar un delicte a les persones jurídiques, en aquest cas al PP. El missatge afegeix que el jutge havia ofert "a l’Agència Tributària-Advocacia de l’Estat que es personi, en vista de l’existència de delicte contra la Hisenda Pública.