Entrevista YOTELE

Arnau, guanyador de ‘Masterchef 9’: «El programa no hauria sigut el mateix sense Ofelia»

Parlem amb el vencedor del ‘talent’ culinari de TVE després del seu triomf amb un menú en el qual el producte i el seu origen van ser els protagonistes

Arnau, guanyador de ‘Masterchef 9’: «El programa no hauria sigut el mateix sense Ofelia»

RTVE

6
Es llegeix en minuts
Sergio López Martín
Sergio López Martín

Redactor

Especialista en televisió d'entreteniment, realitys, talents, Eurovisió, Melodifestivalen i música

Ubicada/t a Còrdova

ver +

Arnau París compleix un dels seus grans somnis després de proclamar-se guanyador de la novena edició de ‘Masterchef’. Després que un amic l’apuntés al càsting, en tot just tres mesos, aquest barceloní de 32 anys ha passat de ser comercial d’aixeteria a poder dedicar-se a la cuina, una de les seves grans passions, després de triomfar a la gran final del ‘talent’ amb un menú en el qual la connexió entre el producte i el seu origen van ser els protagonistes, i el plat ‘Bosque’ ja es pot degustar al restaurant del programa a Madrid. A tan sols uns dies de llançar el seu primer llibre de receptes, YOTELE parla amb Arnau París després de guanyar ‘Masterchef’.

¿Com et trobes després de guanyar la novena edició de ‘Masterchef’?

Estic una mica desbordat, però la realitat és això. Estic complint un somni. És una cosa que mai m’havia imaginat. És inexplicable.

Feia diverses setmanes que la final estava gravada. ¿Ha sigut difícil guardar el secret?

Ha sigut molt fàcil perquè sabia que no podia dir-ho a ningú. M’ho han preguntat moltes vegades, però sempre contestava que només amb entrar hem guanyat tots. He sigut una tomba. Em mola veure com la gent va patint com jo ho vaig fer a les cuines mentre ho veu i ho disfruta.

Al llarg d’aquest dia, estem llegint molt el leitmotiv de ‘Masterchef et canvia la vida’. En el teu cas, has passat de ser comercial d’aixeteria a guanyador del programa. ¿Com definiries aquest salt que has experimentat?

Aquest salt és, al final, convertir la teva passió en el teu dia a dia, una cosa que és una mica l’objectiu de complir un somni. A mi m’agrada la cuina i ara li dedicaré tot el temps del món amb tot el meu cor. Quan alguna cosa et mola, ho fas a gust, i això és el que val. És igual que guanyis menys o treballis més, però estàs connectat al projecte, i això és el que val la pena.

¿T’havies presentat a ‘Masterchef’ abans?

Que va. Aquesta era la primera vegada que em presentava. Ha sigut arribar i moldre. Sempre veia el programa.

¿I què et va fer presentar-te al càsting en aquesta edició?

A mi m’encanta cuinar i els meus amics sempre em deien que m’apuntés, i al final ho va fer un col·lega meu de la universitat. Així va començar l’aventura de ‘Masterchef’. Ja li dec la vida a ell.

El teu amic hauria de conèixer molt bé els teus dots

Sí. Per a mi, la cuina és compartir i el que més m’agrada és cuinar per als amics.

Centrant-nos en la final d’aquest dimarts passat, ¿vas pensar molt el menú que realitzaries? ¿El vas assajar prèviament?

Quan vaig entrar al programa, no tenia un menú pensat per a la final. A mesura que vas avançant, ja hi somies i penses coses. Ja a l’arribar als programes 11 i 12, t’adones que és una realitat i has de dissenyar-lo. Em vaig basar en productes i plats de la gastronomia del dia a dia i en coses que m’agraden i m’hi identifico. A partir d’agafar llibres de receptes d’avantguarda, anava dissenyant els plats amb diverses tècniques. El que més m’agradava de cada un ho anava barrejant fins a obtenir el que jo volia.

Respecte a la resta del concurs, se’t veia molt decidit i segur en moltes de les proves, però, ¿has tingut també aquests nervis i aquesta tensió que caracteritza ‘Masterchef’ tot i que no ho visibilitzessis?

Això va i ve. Al final, la seguretat la tens en alguns moments i en d’altres no perquè ‘Masterchef’ et treu de la teva zona de confort, que és el bo. A partir d’aquí, he intentat treure el positiu, sense que importés a què m’enfrontava. Sempre que em tocava un plat, fos el que fos, deia que era el que volia quan moltes vegades no era veritat. Has de motivar-te i mostrar aquesta actitud segura i això t’ajuda a tirar endavant.

La famosa ‘Blacklist’ també ha fet parlar molt en el teu concurs. Al final, has guanyat, ¿però l’has seguit pas a pas?

La ‘blacklist’ ha funcionat perquè se n’han anat tots menys jo, però el cert és que no hi havia un full de ruta tan marcat. Era més aviat una cosa de conya, però que mostrava el que jo volia arribar a ser. Allà m’apuntava el bo i el dolent de cada un, però, al final, la ‘blacklist’ era molta feina i adaptar-te, capejant les situacions sempre amb respecte cap als altres i sense intenció de fer mal a ningú.

També ha sigut destacat que has tingut molta rivalitat amb el Toni. ¿Ha sigut el teu rival més gran a abatre en el concurs?

Sí. El Toni és un gran amic i rival dins del concurs. Jo m’imaginava la final amb ell, que hagués sigut divertidíssima perquè teníem una enganxada súper esportiva. Ens ho passàvem molt bé i ens ajudàvem molt. De fet, setmanes després d’entrar, em va dir que el vaig sorprendre perquè, quan em va veure, els encenia sempre que podia, ja que va pensar que era un tio que mai deia res.

Un altre dels elements més rellevants d’aquesta edició va ser la incorporació del Jose. ¿Com et vas prendre que entrés un nou rival a meitat de concurs?

M’ho vaig prendre malament en el bon sentit de la frase. És un bon tio i m’hi avinc, però és veritat que va arribar en el programa sis arrasant amb un plat de l’hòstia. Sempre deia el mateix: és com si fas una marató i, en el quilòmetre 20, surt un tio del metro i es posa a córrer al teu costat, havent d’anar al mateix ritme. L’estimo moltíssim, però venia fresc de fora i feia cinc setmanes que nosaltres estàvem tancats amb la pressió, la convivència, lluny de les nostres famílies... Era desigual. Sempre deia que era encantador, però que tant de bo se n’anés aviat.

L’Ofelia també ha fet parlar molt en el nostre concurs. Per exemple, la María va dir a la final que li feia «moltíssima ràbia haver entrat a ‘Masterchef’ amb ella de companya». ¿Comparteixes aquesta opinió?

No. Sincerament, crec que aquestes paraules estan tretes de context. Es diuen moltes coses, però en surten molt poques. Jo estic encantat amb totes la gent que he conegut en el programa. Hi ha persones amb qui et portes millor o pitjor, però el programa no hauria sigut el mateix sense l’Ofelia per aquesta bogeria i intensitat. Tenia els seus moments bons i dolents. Jo he rigut i compartit molt amb ella, però també hem arribat a tenir moments molt tensos.

¿Però aquestes coses bones de l’Ofelia compensen les dolentes?

Bé, al final, tots som com som i hem d’entendre’ns així. No és mala persona. Ella tenia la seva estratègia, com hem fet tots, però tampoc és una persona que vagi amb males intencions. L’Ofelia és intensa, distreta i impulsiva, i de vegades cal frenar-la, però l’aprecio i l’estimo un munt.

Ahir vas guanyar 100.000 euros, el teu llibre de receptes, que surt la setmana que ve, i el curs al Basque Culinary Center. ¿Quins plans tens a partir d’ara?

El futur real és que a l’octubre començo el màster al Basque Culinary Center, que són sis mesos de curs, més les pràctiques, que això m’emociona molt. El present actual és que ja he arrencat un projecte gastronòmic a la masia del Molí la Vansa, on estic fent jornades gastronòmiques amb un xef amb l’objectiu de portar el comensal a l’origen dels ingredients. No hi ha millor connexió que aquesta en la qual intentem amarar la nostra passió pel producte i el territori.

Notícies relacionades

¿El premi en metàl·lic anirà destinat a aquest projecte?

Sí. Jo vull muntar un projecte 360 en què la gastronomia sigui part del projecte, però en el qual la gent vingui a connectar amb l’origen. Hi ha una altra manera vàlida de fer les coses: la dels nostres avis però adaptada al món modern

Temes:

Masterchef TVE