«Insolvència» pressupostària

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es declara en «insolvència» pel dèficit pressupostari

L’interventor municipal ha elaborat un informe que alerta sobre la situació de les arques municipals

L’alcalde Juan Luis Ruiz (PSC) demana a ERC que «superi el dol d’haver perdut les eleccions»

El PSC i En Comú Podem pacten un acord de govern per a Vilanova i la Geltrú

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es declara en «insolvència» pel dèficit pressupostari

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

El govern municipal entrant de Vilanova i la Geltrú, comandat pel socialista Juan Luis Ruiz i format pel PSC i En Comú Podem, ha publicat un comunicat que conclou que la situació financera de l’ajuntament és d’«insolvència». «Planerament, l’anterior equip de govern [format per ERC, Junts i la CUP] ha deixat l’ajuntament sense un euro», sentencien.

A principis de mandat, el nou executiu va encarregar a l’interventor municipal un informe sobre l’estat econòmic de la guardiola local. Aquest informe es va fer durant el mes de juliol i es va presentar fa 15 dies a tots els grups polítics del ple municipal.

De l’informe s’extreu que l’ajuntament tancarà aquest any amb dèficit. «Per exemple, el govern anterior no va pressupostar les despeses del capítol de personal, o els 1,5 milions d’euros relatius al capítol de serveis bàsics», assegura l’alcalde, Juan Luis Ruiz, a EL PERIÓDICO.

Així, Ruiz explica que l’executiu actual està obligat a tirar endavant un pla d’ajust: «El realitzarà l’interventor, serà una proposta tècnica, amb possibles escenaris de solució, a la qual després donarem una visió més política», manté l’alcalde. Aquest pla d’ajust haurà d’estar llest després de l’estiu, abans d’aprovar el pressupost municipal per al 2024: «Vull pensar que aquesta és una circumstància puntual i que el pressupost del 2024 redreçarà la situació», assumeix Ruiz.

Reducció del deute

ERC Vilanova ha recordat, a través de les seves xarxes socials, que durant el mandat passat la capital del Garraf va ser de les ciutats que més va reduir el deute municipal. En efecte, segons les dades publicades per ‘Nació Digital’ fa una setmana, el deute municipal a finals del 2018 era de 58,2 milions d’euros. Quatre anys després, l’import s’havia reduït fins als 37,6 milions d’euros.

Tot i la reducció del deute, el govern actual afirma que el pla d’ajust és necessari: «No és un problema d’endeutament, ni tampoc financer, sinó de mala gestió», apunta Juan Luis Ruiz. «L’anterior govern va preveure ingressos que no arribaran i no van pressupostar les despeses reals que haurien d’haver tingut en compte, per la qual cosa es genera un dèficit pressupostari».

Copa Amèrica sense pressupostar

Vilanova i la Geltrú acollirà la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela. L’alcalde entrant assegura que els pressupostos actuals no inclouen cap partida per a la Copa Amèrica: «Hi ha una sèrie de serveis relacionats amb aquest esdeveniment que no estan ni tan sols licitats, com per exemple la creació d’aparcaments dissuasoris, o els busos llançadora», explica Ruiz.

Notícies relacionades

«Nosaltres hem emès el comunicat per ser ben transparents, davant les acusacions falses de membres de l’anterior govern, que ens atribueixen haver gastat tot el pressupost de l’any en dos mesos. El que ha de fer ERC és superar el dol d’haver perdut les eleccions, ja que estan actuant amb ràbia. Han d’assumir que el seu projecte en els últims quatre anys ha fracassat», sentencia l’alcalde socialista.

Llegeix totes les notícies de Vilanova i la Geltrú a EL PERIÓDICO de Vilanova.