D’aquí dos mesos

La preliminar de la Copa Amèrica de vela de Vilanova i la Geltrú acollirà una regata d’exhibició amb un centenar de patins de vela

La preliminar de la Copa Amèrica de vela de Vilanova i la Geltrú acollirà una regata d’exhibició amb un centenar de patins de vela

EFE / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

D’aquí dos mesos escassos, a partir del 14 de setembre i durant quatre dies, Vilanova i la Geltrú (Garraf, Barcelona) es convertirà en la capital mundial de la vela. Allà se celebrarà la regata preliminar de la 37a edició de la Copa Amèrica de vela, prevista a Barcelona l’estiu de l’any vinent. La gran tradició nàutica catalana té una embarcació emblemàtica, el patí de vela (també conegut com a patí català), que tindrà el seu moment de glòria amb una regata d’exhibició prèvia en la qual està previst que participin més de 100.

El Club Patí Vela Barcelona va ser l’escenari aquest dimarts on es van unir tradició i modernitat. Junt amb els responsables de l’entitat, una concessió de l’Ajuntament de Barcelona al costat de la platja del Somorrostro, estava el director executiu d’America’s Cup Events, Grant Dalton, que expressava la seva curiositat i admiració per un monobuc que no té timó, ni botavara ni orsa, es construeix de manera artesanal i només es propulsa gràcies al vent i a la destresa del seu únic ocupant al situar-se en un costat o altre del catamarà.

«Teloners dels Stones»

El president de l’Associació Esportiva Internacional de Patins de Vela, Miquel Àngel Alonso, ha sigut molt gràfic: «Ens sentim com els teloners dels Stones». El centenar de patins (en volen sumar 150) sortiran del port de Cubelles i recalaran a Vilanova, ha explicat el president del Club de Mar d’aquest municipi, Gerard Delmás.

La voluntat dels organitzadors és fer créixer encara més l’ús d’un tipus d’embarcació que només s’utilitza a Catalunya tot i que n’hi ha algunes a Andalusia, València o Bèlgica, explica el president del Club Patí Vela Barcelona, Rafel Figuerola, mentre mostra les drassanes on es construeixen la meitat de les 30 unitats que, per encàrrec, es fan cada any. En el seu cas són totes de fusta tot i que ara algunes són de fibra.

Sumar afició

Notícies relacionades

Amb una maqueta a la mà, Grant Dalton ha aplaudit la unió dels dos tipus d’embarcació aquest setembre a Vilanova, tot i que sigui de manera testimonial, ja que, ha assegurat, es tracta d’una tradició que fa sumar adeptes a la vela i que, en conseqüència, és positiu per a la Copa Amèrica.

La nova regidora de Promoció de la Ciutat de Vilanova, Anna Ribera, ha remarcat que el seu municipi treballa braç a braç amb els organitzadors de la regata preliminar perquè tot surti tal com s’ha previst amb els sis equips. Ha aprofitat per revelar que, mirant fotos històriques de regates de patins de vela, havia descobert imatges en les quals la platja de Ribes Roges era plena de públic mirant la competició i ha desitjat que passi el mateix d’aquí dos mesos.