Cultura teatral

L’Estaquirot Teatre de Vilanova i la Geltrú s’acomiada després de 50 anys:

L’Estaquirot Teatre de Vilanova i la Geltrú s’acomiada després de 50 anys:

GEMMA SÁNCHEZ / ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

La companyia de titelles L’Estaquirot Teatre compleix 50 anys, una efemèride rodona amb què els seus tres components han decidit jubilar-se. «Ara encara tenim energia i no volíem acabar esgotats», expliquen a l’Agència Catalana de Notícies des del seu taller de Vilanova i la Geltrú, entre somriures. Olga Jiménez, Albert Albà i Núria Benedicto deixen enrere una infinitat de petits personatges, decorats artesanals i històries explicades en escenaris de tot Catalunya i l’estat espanyol. Han sigut més de 40 espectacles i prop d’11.000 funcions. Asseguren que es retiren amb una barreja «d’il·lusió i gratitud». «Hem pogut viure d’una feina que ens ha apassionat», asseguren.

El 1973, una jove parella de Vilanova i la Geltrú d’escassament 17 anys, entusiastes del món teatral, es van endinsar en la interpretació de titelles infantils, fins aleshores un món pràcticament desconegut per ells. Olga Jiménez i Albert Albà posaven en marxa L’Estaquirot Teatre sense imaginar-se, «ni de bon tros», que començaven una llarga trajectòria de 50 anys plens d’èxits i reconeixements. L’últim, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Deu anys després d’iniciar les primeres funcions s’hi va afegir Núria Benedicto. Des d’aleshores, tots tres han sigut l’essència d’una companyia «100% artesanal». Des de la creació de la història, fins a la fabricació dels personatges, passant pels decorats i la il·luminació. Tots tres creen els seus espectacles íntegrament. «Ens agrada molt l’expressió artística en conjunt, però vam començar amb una mà al davant i l’altra al darrere», recorden Benedicto i Jiménez, que relaten com els primers Festivals de Titelles de Barcelona van ser «una porta oberta al món».

Comiat a Vilanova

Durant les últimes setmanes, el petit teatret de la companyia s’ha omplert per última vegada de desenes de grups d’escolars de 3 a 7 anys que anualment, com una tradició, van a veure algun dels espectacles de L’Estaquirot. Funció a funció, els actors s’han acomiadat dels personatges de les diferents històries.

Notícies relacionades

Al calendari queden marcades en vermell tres dates: aquest divendres 16 de juny, el dissabte 17 i el diumenge 18. Serà quan pujaran al gran escenari del Teatre Principal de Vilanova per fer les cinc últimes funcions de tres dels seus espectacles insígnia, per als quals les entrades estan pràcticament esgotades. «Sabem que hi haurà alguna llàgrima, però els nostres personatges s’apaguen sense cap tristesa perquè ho hem passat molt bé fent la feina que hem fet», asseguren.

Llegeix totes les notícies de Vilanova i la Geltrú a EL PERIÓDICO de Vilanova.