Descarrilament d’un tren

«El retard pot ser de 10 minuts o de tot el dia»: caos a Sitges per la incidència de l’R2 de Rodalies

«El retard pot ser de 10 minuts o de tot el dia»: caos a Sitges per la incidència de l’R2 de Rodalies

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Només crisis com les de Rodalies a Catalunya, en aquesta ocasió pel desacarrilament d’un tren Talgo aquest dimarts passat a Sitges, són capaces de deixar per a la posteritat frases com aquesta: «No sabem res; el retard pot ser de 10 minuts o de tot el que queda de dia per anar a Barcelona o a Sant Vicenç del Calders».

L’ha pronunciat a l’estació de tren de Sitges cap a les dotze del migdia d’aquest 16 d’agost una treballadora de Renfe que, sobrepassada pel caos i el desconcert previ a la represa –no pas normalització– del servei de l’R2 Sud de Rodalies, mirava d’atendre com bonament podia les hordes d’usuaris en còlera que l’aclaparaven a preguntes per tal d’apaivagar el seu desconcert.

Mentre l’esmentada empleada transmetia entre sospirs la seva pròpia incertesa, explicava als afectats les alternatives de transport per carretera de les quals podien disposar, amb una excepció: «L’alternativa de busos [gratuïts] de Renfeja s’ha acabat, així que no m’atreveixo a enviar-vos allà perquè us quedeu sense servei a la cara», comentava a un grup d’uns vuit interessats.

La circulació acabava de restablir-se entre Vilanova i Garraf, però únicament per una via i a una velocitat de 30 km/hora. És a dir, s’havia reprès però no normalitzat el servei, i mostra d’això són els variats retards encara vigents a aquella hora.

La Marina, de 20 anys, ha sigut víctima de la sobtada desaparició del servei alternatiu de busos entre Sitges, Castelldefels i Vilanova.

«Vinc d’un càmping de Sitges. Un vigilant a l’estació m’ha dit que vingués aquí, on suposadament hi hauria personal amb armilles grogues rebent usuaris que desitjaven agafar el servei alternatiu d’autobús, però aquí no hi ha ningú i ara no sé què fer», deia preocupada la usuària a EL PERIÓDICO.

Quan diu «aquí» es refereix al parc de Can Robert de la ciutat del Garraf, on també havien remès a aquest diari –sota l’advertiment que «allà hi ha moltíssim embolic»– des de l’Oficina de Turisme de Sitges per trobar els busos llançadora de Renfe que operaven com a alternativa al servei malmès.

Ha sigut, de fet, la conductora de l’últim d’aquests busos que sortien des de Sitges fins a Vilanova i la Geltrú que ha confirmat a aquest diari el final del servei després de reprendre’s la circulació: «Aquest bus és l’últim, no en passaran més».

«Aquesta línia no funciona des de fa mesos»

A les parades d’autobusos de Sitges s’han presentat durant tot el 16 d’agost usuaris amb una casuística heterogènia en relació amb les afectacions de l’R2 Sud, de manera que s’hi trobaven tant els que haguessin agafat el tren direcció Sant Vicenç de Calders com els que ho haguessin fet en l’oposada direcció barcelonina, especialment fins a l’aeroport del Prat.

Dámaris, de 26 anys, era una d’aquestes segones usuàries. Aquest era el seu segon dia patint les inclemències del servei interromput: «Ahir ja vaig haver d’agafar un bus, que com que era festiu passava a cada hora. Avui vaig a Sants i estic esperant el bus e-16», comentava la noia a aquest diari al parc de Can Robert de Sitges, on deia estar patint «per no poder menjar» abans d’entrar al Centre d’Atenció Primària (CAP) on acaba de començar com a metge resident de primer any.

El mateix bus (e-16) pensava agafar-lo Dominique (72 anys), veí de Sitges d’origen francès que ha emfatitzat que porta temps «patint» l’R2 Sud: «Aquesta línia no funciona des de fa mesos», comentava Dominique, que afirmava així mateix que «habitualment sempre agafo el tren, però avui no me’n fio pels retards que hi està havent».

La posada al punt de les vies de Sitges

Després que es retirés el tren descarrilat de la via, els operaris encara treballaven durant el matí d’aquest 16 d’agost a reparar definitivament les vies malparades.

Aquest diari ha presenciat de primera mà com prosseguien les esmentades reparacions, que no han tingut lloc exactament a la mateixa estació de Sitges sinó a uns 400 metres d’aquesta en direcció Barcelona.

Notícies relacionades

Consultat un dels operaris sobre com havia viscut el desconcert ciutadà, aquest ha expressat que «és normal; amb aquestes coses la gent es posa molt nerviosa». ¿I les reparacions de la via? «Tot ha anat perfecte; posa que Manolo t’ha dit que tot ha anat perfecte», deia per acabar l’operari entrevistat.

Llegeix totes les notícies de Vilanova i la Geltrú a EL PERIÓDICO de Vilanova.