La lluita d’uns pares per aclarir la mort de la seva filla en una piscina

El 31 de març de 2023, la Sofia, de 9 anys, es va llançar de cap a la piscina privada de la seva torre a Platja d’Aro (Baix Empordà) i es va ofegar per la potència de succió de la reixeta de filtre. Els seus pares batallen perquè s’investigui el succés.

La lluita d’uns pares per aclarir la mort de la seva filla en una piscina

J. G. Albalat Irene Benedicto

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

L’avi estava gravant en vídeo com els seus dos nets es tiraven a la piscina privada de la seva torre a Platja d’Aro (Baix Empordà, Girona) quan va veure que un d’ells, la Sofia, de 9 anys, no sortia de l’aigua. La nena es va llançar de cap i es va desplaçar uns metres pel fons de la piscina, fins que es va quedar atrapada pel pit per la potència de succió de la reixeta de filtre. Van transcórrer diversos minuts fins que, entre l’avi i un dels veïns que va fer cap a ajudar-los, la van treure de l’aigua, però no van poder fer res per salvar-li la vida. S’havia ofegat.

Els pares de la menor, Julian Geraint Draper i Olga Draper, de nacionalitat britànica, estan lluitant als tribunals perquè s’investigui el succés i poder aclarir si el constructor de la piscina o el tècnic de manteniment van cometre una imprudència i no van complir la normativa a l’hora de col·locar l’escletxa mortal. Ningú els havia alertat sobre la perillositat d’aquest sistema i aquell 31 de març del 2023 va tenir lloc la desgràcia. "Espanya era el nostre lloc feliç, on veníem a reunir-nos amb la meva família. Deu anys de records meravellosos i ara és molt difícil tornar-hi", assegura Olga a EL PERIÓDICO. "No he pogut tornar-hi i no sé si ho podré fer algun dia", afirma la mare de la Sofia.

Arxiu del cas

El jutjat de Sant Feliu de Guíxols només va trigar quatre dies a arxivar el cas amb l’argument que havia sigut un accident, sense que la família pogués personar-s’hi amb un advocat. Ara estan en mans dels lletrats Albert Carles i Álex Serra, del despatx Martell Abogados, que han presentat un recurs a l’Audiència de Girona perquè es reobri, al considerar que de les diligències policials, dels metges forenses i la pericial d’una empresa experta es pot concloure que hi ha indicis de "rellevància penal", cosa que requereix que siguin citats com a investigats el responsable de la construcció de la piscina i el tècnic de manteniment. Segons el seu parer, les conclusions dels informes "evidencien" dades que apunten a "defectes, errors, negligències imputables" a aquestes dues persones.

"El meu pare estava supervisant els nens. El Julian, el meu marit, estava treballant i aquella nit volava per passar el cap de setmana amb nosaltres. Aquell dia van operar la meva mare d’un càncer a Barcelona i jo era a l’hospital amb ella. Així que deixem el meu pare amb els nens, que és bastant jove i és capaç de vigilar-los. A la tarda van anar a la piscina", recorda l’Olga. La seva filla Sofia estava ensenyant a bussejar al seu germà petit, de 7 anys. Era una excel·lent nedadora i se "sentia com un peix a l’aigua". "Just abans de sortir de la piscina, els nens van voler fer un últim capbussó i aquesta va ser l’última immersió de la Sofia", recorda la mare de la nena.

A les 19.10 hores d’aquell 31 de març, una veïna i amiga de la família va avisar el servei d’emergències mèdiques, que únicament va poder certificar la mort de la nena. Mai més s’ha utilitzat aquesta piscina. "Era un equipament molt perillós que teníem a casa i ningú ens va avisar", afirma l’Olga.

Hematoma a l’àrea pectoral

La nena pesava uns 30 quilos i presentava un hematoma molt marcat a l’àrea pectoral en forma circular d’entre 25 i 30 centímetres de diàmetre, segons l’informe dels Mossos d’Esquadra. És la lesió que li va deixar al cos la reixeta quan va quedar atrapada per la forta potència de la succió de l’aigua.

Notícies relacionades

L’endemà del succés, la unitat subaquàtica de la policia catalana va fer una prova per determinar la capacitat de succió que tenia el motor d’aspiració de l’aigua del sistema de filtrat. Per a això, van tapar amb un objecte pla tota la reixa i li van lligar un globus d’aire que, una vegada ple, pesava 30 quilos, com la nena morta. El globus va quedar enganxat per la força de succió, igual que la nena. Els agents van concloure: "La força necessària que feia la succió era la suficient per immobilitzar una menor de 9 anys i fer impossible que se’n desfés".

Al procediment judicial hi ha informes que coincideixen, segons els advocats dels pares de la Sofia, en la "infracció" de la normativa sobre piscines d’ús domèstic (UNE-EN 16713-2), ja que la velocitat de succió de la canonada d’aspiració de la piscina era d’uns 1,5 metres per segon, mentre que la norma fixa el límit a 0,5 metres per segon. A més, aquesta regulació estableix que en el cas d’un sistema d’aspiració amb una sola reixeta, com és el cas, aquest ha d’estar dissenyat de tal manera que un usuari no pugui tapar més del 50% de l’obertura, que les reixetes han d’estar elevades en forma de cúpula contràriament a la direcció del flux, amb succió perifèrica prevalent, entre d’altres.