RESULTATS ELECCIONS MUNICIPALS

El PSC obté una derrota històrica a Terrassa davant de la formació de Jordi Ballart

El PSC perd el seu feu a Terrassa, on governa des de les primeres eleccions municipals democràtiques

Terrassa en Comú, que el 2015 va ser la segona força més votada, es queda sense representació

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

La formació Tot per Terrassa, liderada per l’exalcalde i exsocialista Jordi Ballart, guanya les eleccions a Terrassa amb un total de 10 regidors (29,28% dels vots), on el PSC governa des de les primeres eleccions municipals de la democràcia (1979). El PSC, amb l’actual alcalde, Alfredo Vega, com a candidat, queda relegat a la segona posició amb 7 regidors i el 20,55% dels vots. Es tracta de les pitjors xifres dels socialistes de Terrassa, una marca que se situava en els comicis de l’any 2015, on van obtenir el 28,21%.

Ballart va estripar el seu carnet del PSC i va deixar l’alcaldia després de posicionar-se contrari a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. El desembre de l’any 2018, va tornar a la primera línia política egarenca a l’anunciar que es presentaria amb la seva nova formació, Tot per Terrassa. 

"Ens deien que érem quatre i ningú donava un duro i hem guanyat amb un gran resultat", va afirmar l’exalcalde al conèixer els resultats. Ballart, també va expressar que "va ser l’alcalde de tots" i que aspira a continuar sent-ho a partir del 15 de juny.

Tots els resultats

<a href="https://elecciones.elperiodico.com/resultados/municipales/2019/espana/">Busca les dades del teu municipi, província o comunitat</a>

En tercera posició, se situa ERC amb 5 regidors (15,07%), un regidor més que en el mandat anterior. La formació independentista que lidera Isaac Albert, aconsegueix els seus millors resultats i, tot i que insuficients per governar com a primera força, confirma la seva tendència a l’alça a la capital vallesana.

Sí que podrien aconseguir el poder en aliança amb Ballart, ja que entre els dos partits sumen 15 escons, 1 més dels necessaris per a la majoria absoluta (14). "Ahir, van acabar 40 anys d’hegemonia del PSC. La majoria de la ciutat va votar, clarament, un canvi, agradi més o menys", ha expressat el líder d’Esquerra per xarxes socials.

En quart lloc, queda Ciutadans (3, 8,11%), que repeteix amb Javier González al capdavant. En declaracions a Canal Terrassa, el candidat de la formació taronja afirma que els ha passat per sobre "un tsunami que es diu Jordi Ballart que ha fet desaparèixer els comuns de l’Ajuntament i que ha recollit vot d’una manera transversal". També afirma que, per a Ciutadans i en aquestes circumstàncies, "és un èxit haver mantingut els tres regidors".

En cinquè lloc, queda Junts per Terrassa amb dos regidors, uns dels quals és l’exconseller Lluís Puig i Gordi, fugit a Bèlgica (7,56%). Així, la formació independentista tanca la composició de l’hemicicle amb un regidor menys que el mandat anterior.

Les formacions sense representació

Aquests resultats suposen un canvi considerable en la formació de l'hemicicle, del qual destaca el cas de Terrassa en Comú (segona força en els comicis municipals de l’any 2015 amb 6 regidors), que es queda sense representació a l’obtenir només el 4,85% dels vots, quedant just per sota de Junts per Terrassa.

Xavi Matilla, candidat de Terrassa en Comú, es mostra en una línia de pensament molt similar a la del líder de Ciutadans i afirma que "el tsunami Ballart ha desconfigurat qualsevol previsió". "Ha mobilitzat l’electorat independentista i l’electorat del canvi, al qual aspiràvem nosaltres", afegeix Matilla.

També queden fora dues formacions més que actualment tenen representació: CUP i elPP, les dues formacions amb un únic representant. Des de la CUP Terrassa afirmen que "volíem tenir un peu en la institució i un al carrer. No ho hem aconseguit. La lluita segueix al carrer".

Per la seva banda, el líder del PP a Terrassa, Àlex Rodríguez, ha anunciat la seva dimissió a través de xarxes socials. "Assumeixo la responsabilitat (que no la culpa) de l’ocorregut i, per tant, anuncio la meva dimissió com a president", ha expressat Rodíguez. És la primera vegada que el PP, que el 2011 va tenir quatre regidors, es queda sense representació a Terrassa. D’aquesta manera, el ple de l’Ajuntament es redueix a cinc partits, davant els set que hi conviuen actualment.

Eleccions europees a Terrassa

Respecte a les eleccions europees, el PSC s’imposa a Terrassa amb un 26,02% dels vots. El segueixen de prop els partits independentistes de Junts per Catalunya (22,37%) i ERC (20,27%). En quarta posició i ja més allunyada, es troba la candidatura de Podem, que ha obtingut un 10,51%.

Notícies relacionades

La participació en les eleccions europees a Terrassa puja més de 13 punts i arriba al 60,67%, davant el 47,15% del 2014. En les municipals, la participació arriba al 61,34%, gairebé set punts percentuals més que en els comicis de l’any 2015.

Mésnotícies de Terrassa en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

cuando-son-las-elecciones-1542802161503

cuando-son-las-elecciones-1542802161503