Previsió meteorològica

Onada de calor a Catalunya: a les portes d’una setmana de calor

  • L’onada de calor deixa una previsió de més de 500 morts

  • Quins són els nivells de risc per calor

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Entre onada de calor, treva gairebé imperceptible i pujada final de termòmetres disparats, aquesta segona escomesa de la canícula s’ha convertit en un dels episodis més llargs de temperatures extremes que ens ha tocat patir els últims anys.

Però per a la setmana que ve aquest escenari farà un tomb i a partir de dimecres la calor serà més ‘assumible’, després d’una baixada gradual dels termòmetres que començarà aquest dilluns. En resum, ens encaminem a una normalització de les temperatures.

Un inici de setmana que ja ens acosta un canvi de panorama

Amb màximes de gairebé 40 ºC a Ponent, la Catalunya Central i fins i tot en localitats de l’arc metropolità com Castellbisbal, diumenge es presenta com l’últim dia de pujada de les temperatures, abans d’iniciar el canvi de cicle.

I és que de cara a dilluns es preveu una mica més d’inestabilitat, que comportarà un augment de la nuvolositat i en què la temperatura màxima caurà molt lleugerament. En canvi, la mínima es mantindrà estable.

Serà ja de cara a dimarts quan els termòmetres comencin a baixar de forma més sensible i ens situarà a la mitjana d’aquestes dates.

Com que aquest diumenge està previst el repunt definitiu de les temperatures i dilluns també serà una jornada de calor intensa, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMT) ha notificat sengles alertes per onada de calor.

Aquest diumenge estan en risc alt tres comarques de Ponent –Noguera, Pla d’Urgell i Segrià– i en risc moderat la resta de la província de Lleida, tota la de Girona i la Catalunya Central.

De cara a dilluns es manté l’alerta per onada de calor, tot i que ja amb risc moderat, però se centraran els avisos a l’interior de Catalunya, de nord –Pirineu– a sud –Terres de l’Ebre– passant per la plana de Lleida i part de la Catalunya Central.

Malgrat els bons vaticinis d’àmbit meteorològic per a la setmana que ve, la Generalitat manté actives les restriccions d’accés a 11 parcs naturals de Catalunya i continua situant en el nivell 3 –màxim– de risc d’incendi fins a 357 municipis catalans.

Una setmana de calor més assumible

Tot i que és veritat que aquests últims dies hi ha hagut certa disparitat en els models de previsió meteorològica, es comença a notar una visió comuna en tots a l’hora de posar data per donar per liquidat aquest episodi de calor.

Notícies relacionades

S’espera que s’arribi al pic de temperatures aquest diumenge, que dilluns ja s’entrevegi certa inestabilitat que farà caure molt suaument la temperatura màxima, i que a partir de dimarts comenci una baixada més acusada dels termòmetres, que a meitat de setmana ens tornarà a situar en un escenari de calor molt més moderat.

Tot i així, no s’ha de cantar victòria. I és que el panorama per al que resta d’estiu no és gens encoratjador. Els models que està mostrant el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF) ens indica que es mantindran les anomalies de temperatures, termòmetres per sobre de la mitjana dels últims anys, durant l’agost.