Aemet

La calor extrema posa en alerta 13 comunitats

Galícia ha activat el nivell vermell per màximes de 42 graus a la zona del Miño a la província d’Ourense; a Pontevedra i la Corunya | Extremadura, una de les comunitats més afectades per la sufocant calor

2
Es llegeix en minuts

Una calor sufocant manté aquest dimarts en alerta 13 comunitats, amb més incidència a Galícia, on hi ha avís vermell (risc) per altes temperatures de fins a 42 graus, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la seva pàgina web.

Galícia ha activat el nivell vermell per màximes de 42 graus a la zona del Miño a la província d’Ourense; a Pontevedra i la Corunya segueix l’alerta taronja per valors entre els 37 i els 39 graus, mentre que a Lugo hi ha avís groc per valors que oscil·laran entre els 36 i els 38 graus.

Andalusia continua amb avís taronja (risc important) a Còrdova, Sevilla, Jaén i Huelva per valors que pujaran fins als 41 graus a la campanya sevillana, cordovesa, Pedroche, vall del Guadalquivir i a les comarques d’Andévalo, Condado i Aracena; a Cadis, Almeria i Granada hi ha nivell groc per màximes entre 36-39 graus.

Aragó només té l’avís taronja a Saragossa per valors de 39 graus a la Ribera de l’Ebre, mentre que a les províncies d’Osca i Terol persisteix el nivell groc per màximes entre els 36 i 38 graus.

Totes les províncies de Castella i Lleó continuen amb avís, amb més incidència a Àvila, Salamanca i Zamora, on hi ha nivell taronja per valors entre els 39-40 graus en àrees de l’altiplà de Zamora i de Salamanca, i sud d’Àvila i Salamanca; en la resta, hi ha avís groc per màximes entre els 35 i 38 graus.

A Castella-la Manxa la calor més intensa s’espera a les províncies de Toledo i Ciudad Real, amb valors entre els 39-42 graus en zones de la serra de San Vicente i a la vall del Tajo i de la Guadiana; a la resta de províncies, en nivell groc, es registraran entre 35 i 39 graus.

Extremadura, una de les comunitats més afectades per la sufocant calor, manté l’avís taronja a les dues províncies per registres màxims que oscil·laran entre 39-42 graus en punts de la Vega de la Guadiana, la Sibèria extremenya, al Tajo, Alagón, altiplà de Càceres, Barros, Serena, Villuercas i Montánchez.

La Comunitat de Madrid continua amb nivell taronja per màximes que arribaran als 39-40 graus a la zona sud, ‘vegas’, oest, àrea metropolitana i Henares; a la serra s’arribaran als 36 graus.

En la meitat nord peninsular, La Rioja ha activat el nivell taronja a la Ribera de l’Ebre, per màximes que pujaran fins als 39 graus i a la Comunitat Foral de Navarra, també en taronja, hi ha avís per valors de 39 graus a la ribera de l’Ebre.

El País Basc està en avís groc en tota la comunitat per temperatures que pujaran fins als 37 graus.

Alerta groga a Catalunya

Notícies relacionades

Al Mediterrani, les illes Balears, Catalunya i el País Valencià han activat l’alerta groga per màximes que oscil·laran entre els 36 graus de Mallorca i de l’interior nord valencià fins als 38 graus en la Depressió Central de Lleida.

L’Aemet adverteix que amb l’alerta roja el risc és extrem amb fenòmens meteorològics no habituals d’intensitat excepcional i amb un nivell de risc per a la població molt alt, mentre que amb el nivell taronja hi ha risc important en fenòmens meteorològics no habituals i amb perill per a activitats usuals.