Blinken demana a la Xina un tracte just a les empreses d’EUA

El cap de la diplomàcia nord-americana lamenta en la seva visita al gegant asiàtic l’ajuda de les companyies xineses a Moscou

Blinken demana a la Xina un tracte just a les empreses d’EUA

Adrián Foncillas

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Antony Blinken, secretari d’Estat dels EUA, va iniciar ahir el viatge de tres dies a la Xina a Shanghai, el seu pulmó financer, exposant el plec de càrrecs econòmics previsible: el tracte injust que pateixen les seves empreses al gegant asiàtic i les subvencions estatals que distorsionen el mercat. A aquests tradicionals laments s’hi afegeix la presumpta ajuda d’empreses xineses a Moscou.

Dimecres ja havia alertat sobre el subministrament d’armes o de tecnologia dual que pot ser utilitzat per Rússia al camp de batalla. Ahir hi va afegir que Washington està preparat per "prendre mesures", que no va aclarir, contra els que perjudiquen la seguretat nord-americana o europea. La bateria de sancions ja aprovades ha generat el ressentiment de Pequín, que reclama per a si mateix un rol equidistant.

Blinken va traslladar a Chen Jining, capitost comunista de Xangai, que el seu Govern cerca "una competició econòmica sana amb la Xina i un terreny de joc just per als treballadors i empreses" que operen al país asiàtic. És un disc ratllat. Les cambres de comerç nord-americanes i europees han clamat durant dècades contra les barreres que aixeca la Xina davant el seu mercat de 1.400 milions de consumidors, el més desitjable del món, malgrat les promeses de fer-les caure. La falta de resultats tangibles després de tantes pressions ha portat els empresaris estrangers a una comprensible desesperança.

Blinken també va al·ludir a les pràctiques comercials xineses que atempten contra les lleis del mercat. A aquest assumpte ja hi va dedicar els seus esforços el mes passat a Pequín la seva col·lega Janet Yellen, secretària de Comerç, que va marxar de la capital assumint que la solució, en el millor dels casos, necessitarà molts anys. Washington acusa la Xina d’acceptar el desembarcament global dels seus productes, especialment al sector de les energies verdes, amb subvencions estatals que els fan molt més competitius i barats.

Pirateria comercial

Notícies relacionades

A aquestes crítiques hi respon la Xina exposant l’assetjament que pateixen les seves companyies als EUA, sobretot les tecnològiques. Primer va ser Huawei, líder en xarxes 5G, i ara TikTok, l’aplicació de vídeos curts. Blinken va aterrar a la Xina just després que el president nord-americà, Joe Biden, aprovés l’acta que prohibirà TikTok al seu país si la companyia matriu xinesa, Bytedance, no se’n desempallega. Aquest moviment ha sigut qualificat per la premsa nacional com un acte de simple pirateria comercial. Si hi afegim les prohibicions de Washington a exportar xips i altres productes d’alta tecnologia a companyies xineses, obtenim un quadre de travetes recíproques.

La primera etapa de Blinken és plana. Les seves obligacions li van permetre ahir assistir a un partit de bàsquet i degustar empanadilles al vapor en un restaurant popular. A Shanghai també es va reunir amb estudiants i empresaris nord-americans i locals. Avui, a Pequín, l’esperen muntanyes escarpades. Primer amb el seu homòleg xinès, Wang Yi, i després probablement amb el president, Xi Jinping, parlarà sobre els àrids assumptes geopolítics, com Ucraïna, Gaza o Taiwan que separen les dues grans potències.