Canvi en el temps

¿Què és un tàlveg meteorològic i com es produeix?

El temps torna a canviar

La calamarsa cau amb força a Barcelona

¿Què és un tàlveg meteorològic i com es produeix?

Xavier González

2
Es llegeix en minuts
Lola Gutiérrez

Les mil pluges que el refrany preveu per a l’abril s’han concentrat a finals de mes i a l’inici de maig, queha començat amb tempestes i precipitacions a bona part del nord peninsular, inclosa Catalunya. A partir de llavors, continuarà certa inestabilitat atmosfèrica, però les borrasques atlàntiques a penes tocaran el nord d’Espanya.

De cara al cap de setmana caldrà prestar atenció a la situació. Es preveu que un tàlveg creuarà la Península d’oest a est, i deixarà un descens tèrmic i tempestes generalitzades a gran part del país. A més, serien localment fortes i anirien acompanyades de calamarsa i de ratxes de vent intenses.

Els tàlvegs són una espècie de llengües d’aire fred relacionades amb una àrea allargada de baixes pressions relatives a la superfície o en alts nivells de la troposfera.

Com es produeix

O, el que és el mateix, una zona de baixa pressió atmosfèrica que s’estén al llarg d’una regió geogràfica determinada. Aquesta zona està caracteritzada per una columna d’aire ascendent, cosa que provoca la formació de núvols i precipitacions.

El fenomen dels tàlvegs es produeix per la variabilitat en la distribució de la pressió atmosfèrica en una zona determinada. La presència d’un tàlveg implica que l’aire a la zona afectada s’està desplaçant cap amunt, cosa que al seu torn provoca una disminució en la pressió atmosfèrica local. Aquest descens de la pressió pot influir en les condicions climàtiques de la zona, i generar canvis en la temperatura, humitat i velocitat del vent.

En termes meteorològics, els tàlvegs se solen associar amb la formació de sistemes de baixa pressió, cosa que implica que l’aire calent i humit ascendeix i es refreda, cosa que provoca la formació de núvols i precipitacions. Aquest procés pot generar tempestes, pluges fortes, calamarsa, i fins i tot tornados, depenent de la intensitat del tàlveg i les condicions climàtiques locals.

Intensitat

Notícies relacionades

La intensitat d’un tàlveg pot variar des de lleus pertorbacions atmosfèriques fins a sistemes meteorològics complexos i de gran magnitud. Els tàlvegs més intensos poden generar fortes precipitacions, inundacions, esllavissaments de terra i altres esdeveniments climàtics extrems que poden tenir un impacte significatiu en la vida de les persones i en l’economia de les regions afectades.

En resum, un tàlveg meteorològic és una zona de baixa pressió atmosfèrica que es caracteritza per una columna d’aire ascendent, que pot generar canvis en les condicions climàtiques locals, com la formació de núvols i precipitacions. Els tàlvegs poden tenir diferents orígens i característiques, i la seva intensitat pot variar des de lleus pertorbacions fins a sistemes meteorològics complexos i de gran magnitud.