Camí de les urnes

Una carta redactada pel president

Fonts socialistes apunten que Sánchez està «destrossat» anímicament

El president va informar el nucli dur a la Moncloa, però sense arribar a demanar consell 

Sánchez no va consultar amb ningú la seva decisió de reflexionar sobre el seu futur. Després d’escriure ell mateix la missiva que va dirigir a la ciutadania, va informar Felip VI abans de difondre-la.

Una carta redactada pel president

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

2
Es llegeix en minuts

Cap dels ministres ni diputats socialistes que van estar amb Pedro Sánchez dimecres al matí al Congrés podia preveure que, unes hores després, anunciés la seva intenció de meditar sobre la seva renúncia, després d’obrir-se una investigació judicial a la seva dona, Begoña Gómez, per tràfic d’influències. Tots coincideixen a destacar que anímicament el van veure tocat, fins i tot "destrossat", per una qüestió que l’està afectant notablement durant les últimes setmanes. El que considera una campanya política d’assetjament per part de la dreta que hauria traspassat la "línia vermella" de l’àmbit personal. El límit de la seva reconeguda resiliència, al saltar la frontera familiar.

Visiblement afectat i sense saludar els diputats del seu grup parlamentari com habitualment fa, Sánchez va abandonar la Cambra alta 20 minuts després d’iniciar-se la sessió de control al Govern. Sol i tot just respondre les preguntes de l’oposició que anaven dirigides al president del Govern. Una cosa que tampoc és costum, tret que tingui un compromís a la seva agenda. No era el cas. Fins i tot va agafar d’improvís els seus escortes.

Del Congrés es va desplaçar directament al palau de la Moncloa, on va escriure personalment la carta a la ciutadania amb què va fer el seu anunci passades les set de la tarda. Abans de difondre-la, l’hi va comunicar al rei Felip VI. Al seu nucli dur li va transmetre que la decisió estava pràcticament presa.

Notícies relacionades

A la Moncloa es va desplaçar el seu nucli dur, format per la vicepresidenta primera i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, el seu cap de gabinet, Óscar López i el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán. Com ja va passar la nit electoral, Sánchez es va limitar a informar més que a demanar consell. El conclave es va improvisar a iniciativa pròpia del nucli dur, sense que fossin convocats pel president del Govern. De fet, ni tan sols es va fer una reunió conjunta entre tots ells amb Sánchez.

Montero va qualificar aquesta trobada d’una reunió "espontània". Segons va relatar, es va assabentar de les intencions de Sánchez al mateix temps en què difonia la carta a través de les xarxes socials. Altres fonts apunten que van saber de les seves intencions moments abans, amb la perspectiva de dimitir, i que li van demanar que es prengués més temps per reflexionar.