Què és un esclafit, el fenomen que està escalfant les nits encara més
1
Es llegeix en minuts

La calor no dona treva ni tan sols de nit durant aquesta setmana de temperatures tòrrides d’un rang inusual per aquesta època de l’any. Per això estem patint el rigor del que es coneix com a matinades tropicals, quan les temperatures no baixen dels 20º. A engrossir la magnitud de la canícula contribueixen els episodis d’esclats càlids o ràfegues descendents, coneguts popularment com esclafit a Catalunya, que s’estan produint en aquestes latituds.

El fenomen es refereix a episodis breus de temperatures disparades en què l’arribada d’una ràfega de vent molt intens impacta amb una extensió de terra seca, de manera que aquest aire tòrrid s’estén molt ràpidament per la superfície terrestre, originant sobtats i immediats augments de temperatura, així com un descens de la humitat relativa de l’entorn. El fenomen pot durar amb prou feines uns minuts o allargar-se durant hores.

Notícies relacionades

Es diferencia dels tornados perquè els vents de ràfega descendent circulen cap enfora en el moment que impacten contra la superfície terrestre.

Ascens extrem

Dimecres a la matinada es va donar un cas a Portbou, amb una temperatura de 35,5º i ràfegues de vent que van superar els 90 km/h i a Sant Llorenç Savall, amb vents de 45 km/h i temperatures de 33º, segons informa el Meteocat.