La foguera Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Censura a Movistar+

Els còmics haurien de tenir plena llibertat per establir la seva línia editorial i criticar a qui els doni la gana, el cas és que a la suposada Meca de l’humor no ho poden fer

latemotiv

latemotiv

2
Es llegeix en minuts
Juan Soto Ivars
Juan Soto Ivars

Escriptor i periodista

ver +

Després d’anunciar-se la cancel·lació de Late Motiv, còmics que feien guions per a Buenafuente i Broncano a Movistar+, la suposada Meca de l’humor, per fi han estirat la manta. Les històries de censura d’acudits sobre la Casa Reial i Vox que Facu Díaz, Quequé, Bob Pop, Iggy Rubin, El Mundo Today i d’altres estan destapant que ja les coneixien. Tinc algun amic que treballa a Movistar+ i sempre me les explicava ‘off the record’, fent-me jurar que no les publicaria. Tenia moltes ganes que això sortís a la llum perquè posa potes enlaire el prestigi d’una empresa que ha sigut molt deslleial amb els seus clients.

Si no us n’heu assabentat per les xarxes, us ho resumeixo jo: gairebé qualsevol acudit sobre Vox està prohibit a Movistar+. És així de cutre i clamorós. Als propietaris de la cadena, que s’ha cobert de glòria gràcies a l’humor irreverent, no els agraden les irreverències sobre Santiago Abascal i companyia. Per això dic que són deslleials als seus clients: venen una irreverència políticament incorrecta per captar-los i fan fora un dels còmics més prometedors mentre es recolzen en un dels més veterans, mentre lliguen de mans als guionistes perquè no es fiquin amb Abascal i els seus. És com si et venguessin un descapotable esportiu amb el motor d’una batedora sota el xassís.

Notícies relacionades

Es va parlar molt del cas d’un monòleg d’Iggy Rubin a ‘La Resistencia’, l’any 2019, esborrat de la plataforma per un acudit sobre Ortega Lara. L’acudit podia agradar més o menys, però llavors vaig escriure que, si Broncano i d’altres permetien que la seva empresa els censurés, ja no podrien fer molts més acudits. No sabia llavors que la línia vermella de Movistar+ ja estava traçada i que era molt més profunda del que em suposava.

De vegades s’acusa Buenafuente i Broncano de criticar més la dreta que l’esquerra, però els còmics haurien de tenir plena llibertat per establir la seva línia editorial i carregar contra qui els doni la gana, però el cas és que a Movistar+ no poden fer-ho perquè no els deixen. Això els obre dos camins: el primer és seguir com si res i posar bona cara; el segon és pronunciar-s’hi i jugar-se-la pels treballadors. Sospito que no els passaria res perquè Movistar+ necessita Broncano i Buenafuente molt més que no pas ells a l’empresa. Estan en una posició esplèndida per plantar cara i defensar els seus guionistes d’aquesta censura casposa.