«Per decència»

Veto al ‘naked dress’ a Cannes: ¿per què el festival prohibeix a les estrelles trepitjar la catifa vermella mig despullades?

L’organització ha actualitzat el codi de vestimenta per prohibir no només les transparències extremes, sinó també els vestits voluminosos i les cues XL

Veto al ‘naked dress’ a Cannes: ¿per què el festival prohibeix a les estrelles trepitjar la catifa vermella mig despullades?

Daniel Cole / AP

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

 El Festival de Cine de Cannes no vol cap altre espectacle com el de Bianca Censori, la dona de Kanye West, pràcticament despullada a la catifa vermella dels Grammy. L’organització de la glamurosa cita de la Costa Blava ha traçat una línia vermella per a la catifa vermella. Aquest mateix

dilluns ha transcendit el nou codi de vestimenta, amb regles que prohibeixen la nuesa, així com els vestits i cues de grans dimensions.

«Per raons de decència, es prohibeix la nuesa a la catifa vermella, així com a qualsevol altra zona», ha anunciat el festival a la seva pàgina web.

Es prohibirà l’accés

No es permeten peces voluminoses, en particular aquelles amb cua llarga, que dificultin la circulació dels convidats i dificultin la ubicació dels seients a la sala. L’equip de recepció del festival estarà obligat a prohibir l’accés a la catifa vermella a qui incompleixi aquestes normes, segons el comunicat.

Aquesta nova prohibició passa just un any després que el personal de seguretat tingués un aldarull davant les càmeres amb l’actriu dominicana Massiel Taveras, quan un guàrdia la va instar a moure’s ràpidament per la catifa vermella en l’estrena d’‘El Conde de Montecristo’. Taveras portava un vestit amb una cua de diversos metres de llargada i el rostre de Jesucrist estampat, que ocupava gran part de la catifa vermella. Un disseny de Giannina Azar.

L’actriu Massiel Taveras va muntar un ciri a Cannes, l’any passat. /

INSTAGRAM / @masieltaveras

‘Naked dress’ a Cannes

En diverses ocasions, la model Bella Hadid ha lluït ‘looks nude’ a la catifa vermella de Cannes, incloent-hi un vestit rodó de Schiaparelli amb un collar en forma de pulmó d’or i diamants d’imitació en lloc d’un top el 2021, i un vestit transparent ajustat al cos de Saint Laurent l’any passat.

La model Bella Hadid a la seva arribada al Festival de Cannes, l’agost del 2021. /

EFE / SEBASTIEN NOGIER / EFE

Les models Natasha Poly, Irina Shayk i Heidi Klum també s’han decantat per ‘naked dresses’ en alguna ocasió. O models estil embenatge, com l’escollit per la model Leila Depina, un vestit de cadena sobre roba interior tipus tanga el 2023.

Les polèmiques pels codis de vestimenta no són alienes al festival de Cannes. Fa una dècada, per exemple, la discussió se centrava en els talons, arran del fet que a un grup de dones se’ls va negar l’entrada a l’estrena de ‘Carol’, de Cate Blanchett, per no portar talons. Després, Kristen Stewart es va treure els talons a la catifa vermella i va pujar les escales descalça.

Excepte vambes

Arran d’aquell episodi, es va actualitzar el ‘dress code’ del festival: ara es permet l’ús de sabates planes. Concretament, assenyala que poden ser «sabates elegants i sandàlies amb o sense taló (no es permeten vambes)». Les normes també exigeixen roba de nit, però afegeixen que n’hi ha prou amb un «vestidet negre».

Entre altres prohibicions de la llista, també es van vetar ‘selfies’ a la catifa vermella el 2017. Des d’aleshores, això ha ocasionat més d’un problema amb els guàrdies de seguretat, que no permeten que persones no famoses es mantinguin a la catifa vermella.

Història del polèmic model

Ara s’afegeix a la llista de normes a la catifa vermella el veto al ‘naked dress’ o vestit transparent, un model que de nou no en té res. La seva història es remunta als anys 20, quan estrelles del cine i l’espectacle van començar a utilitzar aquest tipus de peces. No obstant això, va ser en la dècada dels 50 del segle passat quan es va popularitzar gràcies a estrelles de Hollywood com Marlene Dietrich i Marilyn Monroe, que van lluir vestits transparents guarnits amb pedres i brillants. 

Dues dècades després, la cantant Cher va reprendre el gust per aquests dissenys i es va presentar amb un supertransparent disseny de Bob Mackie a la Met Gala del 1974. Des d’aleshores, el ‘naked dress’ s’ha anat imposant a les catifes vermelles i grans gales.

Notícies relacionades

Un altre model que va causar impacte temps després, va ser el famós ‘jungle dress’ de Versace amb què Jennifer López es va presentar als premis Grammy del 2000. 

Dels últims temps, és també mític el model efecte mullat de Mugler que va lluir Kim Kardashian a la Met Gala del 2019.