Assalt a la pirateria

¿Netflix i les altres plataformes de ‘streaming’ permeten compartir contrasenyes?

Repassem les estratègies de les companyies de vídeo sota demanda per impedir que un compte serveixi per a diversos usuaris

8
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La notícia que Netflix està testejant un sistema per impedir l’ús compartit d’un sol compte entre familiars i amics que no comparteixen domicili, una pràctica molt estesa entre els usuaris, és un avanç del que sembla que s’acosta a la plataforma: un control més sever del seu ús. El gegant de l’‘streaming’ detalla en les seves condicions que «tots els continguts que es vegin a través del servei són per a ús personal i no comercialitzable i no es poden compartir amb individus fora de la teva llar», una clàusula que és habitual en altres plataformes tot i que molts clients no la tinguin gaire en compte.

HBO, per exemple, especifica que «les dades d’accés de l’usuari són d’ús personal i no poden ser utilitzats per tercers», mentre que Movistar+ apunta que «l’usuari es compromet a fer un ús diligent de les claus d’accés i a mantenir-les en secret» i Filmin remarca també que «la contrasenya tindrà caràcter personal i intransferible». Menys restrictiva és Disney+, que, de moment, no marca limitació a l’hora de compartir el teu compte amb altres persones que no visquin amb tu.

Per ara, Netflix només ha donat un petit avís a alguns dels seus clients demanant-los la verificació del seu compte, però els experts auguren que podria ser només un primer pas. Perquè, ¿com es protegeixen les plataformes de l’ús compartit de contrasenyes, una pràctica tan habitual entre l’audiència? L’estratègia més comuna és limitant el nombre de dispositius simultanis per veure’n el contingut, tot i que també poden servir el nombre de dispositius registrats (els que admet, estiguin sota la mateixa localització o no) o de perfils. Repassem aquí com es blinden (o no) contra la pirateria algunes de les més populars.

Netflix:

La plataforma ofereix tres plans: el bàsic (7,99 euros), en el qual només hi pot haver una pantalla activa en cada moment; l’estàndard (11,99 euros), amb dues pantalles, i el ‘premium’ (15,99 euros), amb quatre. És en aquests dos últims on sol produir-se la picaresca, amb dos o més usuaris compartint la mateixa contrasenya i dividint despeses. També facilita aquesta pràctica que Netflix permeti registrar fins a cinc dispositius per compte i obrir cinc perfils d’usuari. En principi són perquè cada membre de la llar disposi d’un recurs ràpid per accedir al contingut que està veient actualment i a la llista del que li interessa, però a la pràctica també serveix per dividir el compte amb els ‘externs’. Una de les grans cartes de Netflix és el seu ingent catàleg, amb una gran quantitat d’estrenes al mes i amb bastant pes de la producció local: ‘La casa de papel’, ‘Sky rojo’, ‘Élite’, ‘El desorden que dejas’...

HBO

El fet que permeti tot just dos dispositius simultanis la converteix en una de les plataformes més restrictives (igual que Filmin i Movistar+), ja que l’usuari només podria compartir contrasenya amb una altra persona (o posar-se d’acord si n’hi hagués més perquè no coincidissin veient continguts alhora). Els dispositius registrats que permet (estiguin sota la mateixa localització o no) en són cinc, i només diferencia entre el perfil normal i l’infantil. El preu mensual és de 8,99 euros i ofereix set dies gratis de prova, que donen accés a un ampli catàleg amb sèries com ‘Succesion’, ‘Joc de trons’, ‘El conte de la serventa’, ‘Friends’, ‘Euphoria’, ‘Patria’, ‘30 monedas’... I l’èxit recent de la pel·lícula de ‘La Liga de la Justicia’.

Amazon Prime Video

Permet tres dispositius simultanis, tot i que sis perfils d’usuari. Costa 36 euros a l’any o 3,99 euros mensuals, amb un període de prova gratis d’un mes, amb les entregues de compra a Amazon incloses. Al seu catàleg hi ha sèries com ‘La maravillosa Sra. Maisel’, ‘Fleabag, The boys,’ ‘Carnival Row’, ‘Sneaky Pete’ i ‘The man in the high castle’ (a les quals se sumarà l’esperadíssima ‘El senyor dels anells’), programes com ‘The grand tour’ i ficció espanyola com ‘El internado. Las cumbres’, ‘El Cid’, ‘Tres caminos’ i ‘La templanza’. Gràcies al seu acord amb Mediaset, ha estrenat abans que Tele 5 i Cuatro sèries com ‘La que se avecina’, ‘El pueblo’, ‘Madres’ i ‘Señoras del (H)AMPA’. Compartir compte a Amazon Prime Video és menys habitual que en els altres casos perquè no només comparteixes els serveis de vídeo sota demanda, sinó també tot l’accés a la plataforma: llista de comandes, dades personals, de pagament i bancàries.

Movistar

Si ets client de Movistar fibra/coure pots veure Movistar+ simultàniament a quatre dispositius, i un pot estar reproduint fora de casa. Si ets client de Movistar satèl·lit, només pots reproduir un únic dispositiu simultàniament i amb Movistar+ Lite, fins a dos, i permet quatre perfils. Els preus varien en funció dels paquets, però Movistar+ Lite (el servei de vídeo sota demanda, que no necessita que siguis client de l’operadora) es pot provar ara per quatre euros fins al 30 d’abril (habitualment és de vuit euros al mes), i inclou canals com #0, #Vamos, Movistar Series, Movistar Seriesmanía, AMC, Fox, TNT i TCM, entre d’altres, i totes les sèries originals de Movistar+ com ara ‘Antidisturbios’, ‘Hierro’, ‘Los espabilados’, ‘La línea invisible’ ...

Disney +

La plataforma (que inclou les marques Pixar, Star Wars, Marvel, National Geographic, Disney i la més recent Star) és igual de generosa que Netflix, ja que també permet quatre dispositius simultanis. Es poden fer descàrregues il·limitades en un màxim de 10 dispositius registrats (dispositius que admet, estiguin sota la mateixa localització o no), així com crear set perfils diferents sota el mateix compte. Disney+ s’ha fet fort gràcies a la tirada de ‘The Mandalorian’ i sèries de l’univers cinematogràfic Marvel com ara ‘Bruja Escarlata y Visión’ i ‘Falcon y el Soldado de Invierno’, tot i que la seva oferta infantil és també aclaparadora. El seu preu és de 89,90 euros anuals o 8,99 euros al mes. Un altre dels seus atractius són les estrenes cinematogràfiques exclusives en ‘streaming’ (‘Soul’) o paral·lels a les sales, com ha passat amb ‘Raya y el último dragón’ i repetirà amb ‘Viuda Negra’ i ‘Cruella’, tot i que amb un cost addicional de 21,99 euros.

Filmin

Especialitzada en cine i amb predilecció per les sèries europees (sobretot britàniques), la plataforma barcelonina és també de les més restrictives a l’hora de facilitar l’ús compartit de contrasenyes: només permet dos dispositius simultanis, cinc de registrats i un únic perfil per compte. La subscripció bàsica és de 7,99 euros al mes i la Plus, de 14,99 amb tres tiquets (per veure contingut ‘premium’ o d’estrena). El que sí que facilita el compartir compte és la possibilitat de descarregar ‘offline’, aixíque una de les persones podria descarregar el capítol o la pel·lícula per veure’l sense connexió i no comptarà com a visionament simultani.

Apple+

Com Netflix i Disney+, és de les que més dispositius simultanis permet: quatre. A més, no hi ha límit de dispositius registrats i l’Apple ID és el perfil d’usuari. Tot i que la seva oferta no és tan àmplia com la de Netflix, HBO o Amazon, té títols interessants com ‘The morning show’, ‘Servant’, ‘Ted Lasso’, ‘Para toda la humanidad’ i ‘Amazing stories’ (a l’espera de l’ambiciosa ‘Fundación’ basada en els llibres d’Isaac Asimov). La subscripció és de 4,99 euros al mes (amb una setmana gratuïta de prova), tot i que els que comprin un dispositiu Apple nou poden veure Apple TV+ gratis durant tot un any.

Atresplayer Premium

La plataforma d’Atresmedia permet veure els seus continguts des de dos dispositius simultanis per 3,99 euros al mes (o 39,99 d’anuals), sense límit de dispositius registrats. Et registres amb un nom i hi treballa tot el compte, així que no hi ha opció de tenir diferents perfils. La subscripció dona accés a tots els canals del grup (en directe i sota demanda) i preestrenes de programes i sèries que es veuran pròximament en obert. Compta amb molta producció pròpia, amb sèries com ara ‘Veneno’, ‘FoQ: el reencuentro’, ‘La cocinera de Castamar’, ‘Deudas’, ‘#Luimelia’, ‘Benidorm’, ‘By Ana Milán’, ‘Alba’ i programes com ara ‘Paca te lleva al huerto’.

Mitele Plus

La plataforma de Mediaset es pot veure en dos dispositius simultàniament: un HD i un altre SD. Pots fer el ‘loggin’ amb el teu usuari en cinc dispositius alhora, però només permet un perfil per client. Ofereix la possibilitat de veure els canals i continguts del grup sota demanda en qualsevol moment, amb ‘realities’ amb molta tirada com ‘La isla de las tentaciones’ o sèries com ‘La que se avecina’, així com preestrenes exclusives, des de quatre euros al mes (o 40 a l’any) o cinc al mes amb Mitele Plus Fight Sports (amb esports de contacte).

Starzplay

Notícies relacionades

El seu sistema accepta quatre dispositius simultanis i té un límit de cinc perfils que es poden crear. Fins ara no s’aplica un límit de dispositius registrats per client per al visionament de l’‘streaming’. Actualment té una oferta d’1,99 euros mensuals durant sis mesos per accedir a sèries com ara ‘Normal people’, ‘Gangs of London, ‘The stand’, ‘The act’...

Dazn

El ‘Netflix de l’esport’, com se’l coneix popularment, ofereix competicions com el Mundial de Motociclisme i de F-1 (aquest últim gràcies al seu acord amb Movistar), l’Eurolliga de bàsquet, la Copa del Rei, la Premier League, l’EuroCup, la FA Cup, la Copa Libertadores i la Coppa d’Itàlia. Limita cada compte a un màxim de cinc dispositius registrats, un únic perfil i dues reproduccions en ‘streaming’ simultànies. El preu mensual és de 9,99 euros o 99,99 euros a l’any (amb un mes gratuït de prova).