PROBLEMA SOCIAL

Disney s'afegeix al boicot a la llei antiavortament als EUA

La 'major' anuncia que retirarà el rodatge de les seves produccions en els estats que apliquin la controvertida normativa

zentauroepp48391804 anaheim  california   may 29  bob iger and harrison ford att190530101455

zentauroepp48391804 anaheim california may 29 bob iger and harrison ford att190530101455 / Amy Sussman

2
Es llegeix en minuts

Comença la guerra. Si dimarts passat va ser Netflix Netflix qui va anunciar el seu boicot als estats que apliquin la nova llei antiavortament, aquest dimecres, 29 de maig, ha sigut la 'major' Disney la que s’ha sumat confirmant que retirarà totes les produccions que s’estiguin rodant a les demarcacions que apliquin la nova i restrictiva normativa, que tanta polèmica està creant en la societat nord-americana.

El president executiu de Walt Disney Co., Bob Iger, va confirmar a l’agència Reuters que seria "molt difícil" per a la seva companyia continuar produint a Geòrgia, si la nova llei entra en vigor, perquè moltes persones no voldran treballar en aquest estat dels EUA.

Disney ha filmat a Geòrgia pel·lícules tan taquilleres com 'Black Panther' i 'Avengers: Endgame', i seria un cop per a la política de promoció laboral de Geòrgia que el gegant de l’entreteniment deixés l’estat.

El 7 de maig passat, el governador republicà de Geòrgia va promulgar una llei que prohibeix l’avortament després que un metge pugui detectar un batec fetal, que equival aproximadament a sis setmanes d’embaràs, un espai de temps en què moltes dones encara no saben que estan embarassades. Si passa el veto del Tribunal Suprem, aquesta  entrarà en vigorl’1 de gener del 2020.

Dubtes

"Dubto que seguim", va dir Iger durant la presentació oficial de l’espectacular parc temàtic de 'Star Wars' a Disneyland. "Crec que molts dels nostres treballadors no voldran seguir allà, i hem de ser sensibles als seus desitjos. Per això ara estem a l’expectativa del que pugui passar". Per a Iger, "si la llei entra en vigor, no crec que sigui una bona idea continuar rodant allà".

Geòrgia és un delsvuit estats que ha aprovat lleis contra l’avortament aquest any, per tal d’induir alTribunal Suprem dels EUA a anul·lar el cas 'Roe versus Wade', històric judici de 1973 pel qual es va establir el dret d’una dona a interrompre el seu embaràs.

Notícies relacionades

Actualment, Geòrgia ofereix grans avantatges fiscals per atreure el rodatge de produccions de cine i televisió. Gràcies a aquesta política, la indústria audiovisual ha creat  més de 92.000 llocs de treball en aquest estat, segons la Motion Picture Association of America (MPAA). Només el 2018, es van rodar allà al voltant de 455 produccions audiovisuals.

Tot i que alguns actors i productors ja s’havien manifestatactors i productors  en contra de treballar a Geòrgia a causa de la llei d’avortament, fins ara les grans empreses del sector se n’havien mantingut al marge. Fins dimarts passat, quan Netflix va trencar el silenci posicionant-se en contra d’aquesta llei, i anunciant que "reconsideraria" la seva inversió en producció de cine i televisió a Geòrgia si la llei entra en vigència.