Medi ambient

Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu

L’animal desapareix de Galícia, creant un problema ecològic i també econòmic

Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu

Netflix

2
Es llegeix en minuts

El canvi climàtic està trastocant l’equilibri ecològic de tot el planeta, tant en terra ferma com als oceans. Ara s’ha sabut quina és la causa per la qual a Galícia es capturen cada vegada menys pops (Octopus vulgaris) i, en canvi, aquests cefalòpodes estan envaint en massa les costes britàniques. L’escalfament global és a l’arrel d’aquesta sorprenent migració.

A Gran Bretanya, els vaixells pesquers tornen a port carregats literalment de pops. En algun d’ells, com Brixham, s’hi han arribat a desembarcar 48 tones en un sol dia, una cosa totalment inusual. I, mentrestant, a Galícia les captures van caure l’any passat un 26% respecte a l’any anterior, però la caiguda arriba al 39% si s’hi inclou tota la dècada. Els preus arriben, per això, a cotes estratosfèriques.

Una investigació feta pública per l’Institut d’Investigacions Marines (IIM-CSIC) ha desvelat les causes d’aquest fenomen. Simplement, el pop no produeix cortisol, com sí que fan molts animals. Això suposa que no té capacitat per adaptar-se als canvis en la salinitat de l’aigua, que són provocats pel canvi climàtic que pateix el planeta.

Les pluges intenses de tipus torrencial que es produeixen a les ries gallegues canvien l’ecosistema en què creixen els alevins, tornant-los més fràgils i dèbils. En no tenir cortisol, aquests animals no poden adaptar-se a un medi menys salí, tampoc tenen on fugir, de manera que semblen condemnats a morir.

Invasió de pops en aigües britàniques

En canvi, a les costes del sud del Regne Unit s’hi està produint tal superpoblació de pops que constitueixen un problema, precisament pel seu nombre excessiu. Això és així perquè altres espècies que són preses del pop fugen d’ell i deixen de ser capturades pels pescadors anglesos. Això passa amb crancs, vieires i fins i tot llagostes, que també espanta.

Testimonis recollits per Sky News expliquen que els cefalòpodes estan devastant els recursos pesquers d’aquestes zones: “No havia vist res així en quatre dècades al mar”, afirmava el pescador Simon Thomas.

Notícies relacionades

La invasió de pops en aigües britàniques té la seva raó de ser en l’escalfament que estan experimentant els oceans, i que en aquest cas concret arriba fins i tot als 4 °C per sobre del normal. D’aquesta manera, les aigües britàniques es converteixen en un entorn més acollidor per a aquesta espècie, encara que també s’al·ludeix a una menor pressió pesquera a les costes britàniques.

Paradoxalment, com informa el portal eltiempo.es, Espanya està important pop britànic, a més del marroquí, davant l’escassetat de les poblacions nacionals. Un producte que fins fa pocs anys era abundant, ara ha de ser importat des de països on aquest escassejava.