A LA SEXTA

'Salvados' reconstrueix un cas de pederàstia a l'Església

Es tracta del primer episodi d'abusos a Espanya reobert, jutjat i castigat pel Vaticà

olerin41199105 teletodo  television programa  salvados jordi  evole  habla 171207133605

olerin41199105 teletodo television programa salvados jordi evole habla 171207133605

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de viatjar a la guerra, entrevistar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i aprofundir en el debat polític, Salvados recupera aquesta nit (La Sexta, 21.20) una història terrible, que mai s’hauria d’haver produït, connectada amb abusos al si de l’Església.

A Espanya no hi ha dades sobre el nombre de casos de pederàstia dins de l’Església. Es parla d’uns 15 o 20, que són els que han sortit a la llum. Aquestes xifres contrasten amb els més de 1.300 verificats als EUA o les 4.500 denúncies rebudes a Austràlia. El programa que dirigeix i presenta Jordi Évole reconstrueix un d’aquests successos, el protagonitzat pel pare José Manuel Ramos Gordón. Es tracta del primer episodi de pederàstia a Espanya reobert, jutjat i castigat pel Vaticà.

El periodista es desplaça a Zamora i Lleó per parlar amb una de les víctimes que va denunciar el mossèn i amb veïns de Tábara, on va ser rector durant més de 25 anys.

Un dels testimonis és el de Javier, que estudiava i residia al Seminari Menor de La Bañeza (Lleó), a finals dels anys 80. En un dur relat, explica com el pare Ramos Gordón, encarregat de vigilar els dormitoris, aprofitava la nit per vexar alguns estudiants, com el seu germà o ell mateix. Les seves denúncies al rector del centre i a un altre professor van caure en sac foradat: els responsables no van canviar res i el pare Ramos va continuar amb els abusos.

Javier també explica com va arrossegar les conseqüències de la por a aquelles agressions durant molt de temps fins que, 26 anys després, va decidir posar la seva història en coneixement del papa Francesc. El cas, que estava prescrit, es va revisar per la via canònica i Ramos Gordón va ser considerat culpable.

Abans de ser professor al Seminari Menor de La Bañeza, Ramos Gordón ja havia estat en un altre col·legi, a la província de Zamora, on era un secret a crits que el pare cometia abusos, com també explica a Salvados un dels alumnes.

A un diari

Notícies relacionades

El cas es va destapar arran d’una trucada de Javier a La Opinión de ZamoraÉvole parla amb Irene Gómez, periodista d’aquest diari, i amb Jesús Bastante, redactor en cap de Religión Digital. Aquest últim afirma que el cas de mossèn Ramos Gordón és un exemple més de com l’Església actua davant els escàndols de pederàstia.

Salvados es tanca amb Évole intentant aconseguir respostes d’un dels capellans companys de Ramos Gordón a La Bañeza i del bisbe d’Astorga. Entre altres qüestions, es pregunta per què la diòcesi no va comunicar públicament les pràctiques de Ramos Gordón i li va permetre continuar com a professor i per què se’l va traslladar de col·legi.