LA TELEVISIÓ DEL NOU ANY

2016, un altre gran any de sèries

Les grans cadenes aposten per ambiciosos títols fantàstics, resurreccions sonades i noms de prestigi

houseofcards s2 promotionalstills13 10200

houseofcards s2 promotionalstills13 10200
the-shannara-chronicles-poster
xfiles-iwanttobelieve-jpg
se-quien-eres
games-of-thrones
hbo-vinyl
outcast-photo1-07082015
apaches

/

4
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BARCELONA

L'última edat d'or de les sèries no s'acaba mai. Adéu als prejudicis: veure televisió ja no es considera una activitat de perdedors o per a dies de depressió, sinó bàsica per entendre la cultura d'aquest temps. Com que la suposada bombolla de les sèries no ha acabat d'esclatar, seguirem davant una oferta inassumible a menys que un deixi de dormir; o potser ni així. Aquí una selecció de 10 títols destacats.

'LAS CRÓNICAS DE SHANNARA'. Fantasia tolkieniana  

Aquesta producció de MTV podria atraure els amants d'‘Els jocs de la fam’, Harry Potter i, sobretot, ‘El senyor dels anells’, inspiració evident per als llibres en què es basa. Tres joves herois, un d'ells amb la cara de la barcelonina Ivana Baquero (‘El laberinto del fauno’), són l'única esperança per a un món èlfic sota l'amenaça de forces demoníaques. En l'entrevista que es podrà llegir en el pròxim ‘Dominical’, Baquero parla d'efectes “superiors a tot el que s'ha vist en televisió fins ara”. Estrena: TNT, 14 de gener.


'EXPEDIENTE X'. La veritat continua allà fora

Fa gairebé 22 anys que l'agent de l'FBI Dana Scully (Gillian Anderson) va rebre l'encàrrec de reportar les investigacions realitzades per un altre agent, Fox Mulder (David Duchovny), dels anomenats “Expedients X”, casos sense resoldre que es caracteritzen per tenir elements paranormals. La parella torna per a una continuació tardana de sis episodis: el primer i l'últim, basats en la mitologia de la sèrie, més quatre episodis centrals autònoms. ¿Només el començament d'una nova època per a la saga? Com sempre, les audiències ho diran. Estrena: Fox, 26 de gener.


'THE WALKING DEAD'. Els zombis truquen a la porta

Novament, ara per a la segona meitat de la sisena temporada. El principal atractiu d'aquesta tanda de vuit episodis serà l'aparició, per fi, de Negan, el gran dolent dels còmics originals, encarnat a la sèrie per Jeffrey Dean Morgan (no sabem com combinarà aquest paper amb el de confident i investigador d'Alicia Florrick a ‘The good wife’). També hi ha intriga per saber què dimonis ha passat amb el pobre Glenn, encarnat per Steven Yeun. Passi el que passi, la tanda serà un altre èxit rebentaaudímetres. Estrena: Fox, 15 de febrer.


'LOVE'. El projecte de Judd Apatow per a Netflix

Un dels noms capitals i més influents de la moderna comèdia americana, Judd Apatow, ha cocreat aquesta prometedora exploració de tot el que comporta l'amor: la intimitat, el compromís i, evidentment, un munt de petites complicacions quotidianes. Si us enamoreu de la parella formada per Gillian Jacobs i Paul Rust, no tingueu por, perquè Netflix va aconseguir la sèrie després de comprometre's a un mínim de dues temporades. Tant de bo estigui al nivell de ‘Master of none’, gran comèdia romàntica (i existencial) de la marca. Estrena: Netflix, 19 de febrer.


'HOUSE OF CARDS'. L'ambició no dorm mai

Al desembre, Frank Underwood (Kevin Spacey) va desviar l'atenció d'un (autèntic) debat dels candidats republicans a la presidència dels EUA amb un (fals) anunci per impulsar la seva campanya de reelecció. Distanciada definitivament de l'original britànic, que va acabar (espòiler) amb Francis Urquart convertit en primer ministre, ‘House of cards’ traça ara un camí propi que pot caure en carrerons sense sortida, però també pics d'una intensitat insuperable (l'últim capítol de la temporada anterior és obra mestra del terror). Estrena: per confirmar.


'JUEGO DE TRONOS'. Una partida sense espòilers

Fins ara, els que haguessin llegit els llibres de ‘Joc de trons’ podien arruïnar la sèrie als seus col·legues neòfits i dir-los qui moria quan. Però George R. R. Martin no ha acabat el nou llibre, ‘The winds of winter’, a temps per ser llançat abans de l'estrena de la sisena temporada, i ara, doncs, serà la sèrie la que farà espòilers dels llibres. “No vaig pensar mai que la sèrie podria atrapar els llibres, però ho ha fet”, ha dit l'escriptor. Resultat: encara més expectació de l'habitual al voltant de l'arribada de la sèrie. Estrena: abril.


'APACHES'. Un 'thriller' de barri

Una de les apostes fortes d'Antena 3, si no la més forta, serà aquesta adaptació de la novel·la de Miguel Sáez Carral sobre el retorn d'un periodista al barri de la seva infància per defensar el patrimoni i l'honor del seu pare, un joier a qui han robat. Alberto Ammann és el periodista; Eloy Azorín, un amic de la infància convertit en delinqüent, i Verónica Echegui, la nòvia del cap mafiós de la zona, encarnat per Paco Tous. La direcció de Daniel Calparsoro en els quatre primers capítols assegura acció vistosa. Estrena: per confirmar.  


'OUTCAST'. L'últim exorcisme

Adaptació d'un altre còmic de Robert Kirkman, el creador de ‘The walking dead’, segueix les indagacions d'un home (Patrick Fugit, el nen de ‘Casi famosos’) posseït des que era petit i àvid de respostes. A favor seu hi ha la seva germana adoptiva Megan Holter (Wrenn Schmidt) i el gairebé sempre ebri reverend Anderson (Philip Glenister). La sèrie compta amb l'experimentat Chris Black (‘Star Trek: Enterprise’) com a 'showrunner' i l'emblemàtic director de terror independent Adam Wingard (‘The guest’) com a firmant del pilot. Estrena: per confirmar.


'SÉ QUIÉN ERES'. L'ombra del dubte 

Notícies relacionades

Pau Freixas, director i coproductor de ‘Polseres vermelles’ i ‘Cites’, torna al 'thriller' (una de les seves primeres pel·lícules va ser la tensa ‘Cambra obscura') amb aquesta sèrie per a Tele 5. Tot arrenca amb l'advocat i professor d'universitat Juan Elías (Francesc Garrido) vagant per una carretera solitària, en aparença amnèsic després d'un accident. L'endemà, la policia troba al seu cotxe accidentat el telèfon mòbil i restes de sang de la seva neboda i alumna de 22 anys. ¿És el culpable o altres volen que ho sembli? Estrena: per confirmar.


'VINYL'. Drama rock de molt luxe 

Enormes expectatives al voltant d'aquesta exploració de l'escena musical de Nova York als 70. Una simple ullada als crèdits indueix a un mareig considerable i a assentir sense parar com en un concert de rock. Casa mare: HBO. Responsables: Martin Scorsese, Mick Jagger i un col·laborador habitual del primer, Terence Winter (‘Boardwalk empire’). Protagonista: l'immens Bobby Cannavale com un executiu discogràfic que intenta fer reflotar el seu segell. Això té tota la pinta de ser una meravella; un vinil acabat de premsar. Estrena: per confirmar.

Temes:

Sèries